Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

pistikeid

PSoft

Azt nem értem miért nem élő, klikkelhető linket teszel/tesztek, mikor ott a lehetőség az üzenet ablak fejlécében. [URL+]

Lézer teljesítménymérő...

RJancsi

Akár még jó is lehet. De minek a hegesztő üveg? Ha nem fókuszálod a lézert, talán nem "süt" annyira, hogy kárt tegyen az érzékelőben. A nagyobb kérdés az érzékelő. A szolárpanel túl nagy ahhoz, hogy értelmes eredményt mutasson, hiszen csak egy kis részét világítja meg a lézer. A fotodiódánál meg épp fordított a helyzet, a lézernyalábnak csak kis része esik a félvezető részre. De mint ötlet nem rossz.

Szalai György

Ha találsz egy jó abszorbert, ami kellő hatékonysággal hővé alakítja a lézered fényteljesítményét, akkor már csak az abszorber hőfok emelkedését kell mérned.
A hőmérséklet emelkedés jó adat a bevitt teljesítmény visszaszámolásához.
Az abszorber mogé beépített főtő ellenállással bármikor kalibrálható is, ha a kalibráció alatt az ellenálláson eső teljesítmény konstans.
(Azt már kinyomoztam, hogy az egyik legjobb hobby hozzáférésű abszorber felület a régi teljesítményerősítő rádiócsövekben lévő fekete vagy sötétszürke színű, cirkónium bevonatú molibdén anódlemez.)

Itt egy ősi leírás.

Az áramkör ezekkel az IC-kkel ma már nehezen volna 1:1 megépíthető, de az elv most is helytálló.

Jozs

Jaja, valami olyan optikai cucc, ami szétszórja egy nagyobb felületre a lézernyalábot, és ennek a nagyobb felületnek egy kis részére már kisebb - de a bemenővel arányos - teljesítmény jutna, amit már egyszerűbb érzékelővel is lehetne mérni. Távközlésben egyébként az optikai csillapítótagoknál egyszerűen a légrésekkel variálnak, persze ott sokkal kisebb átmérőjű sugárnyalábokról és teljesítményekről van szó ( bár az érzékeny ujjúak állítólag megérzik :-). Használnak teljesítménymérőt is amiknek az áruk nem túl vészes, de ezek csak az 1310 - 1550 nm hullámhosszak környékén mutatnak valós értéket, mivel leggyakrabban az használatos a távközléstechnikában.

dtb

Igazából a puding próbája az evés...
A solar panel alatt én ezekre a kis cellákra gondoltam, mint pl ez itt: 1pc Mini Mono 50*50MM Solar Panel 2V 160MA vagy ez: SUNYIMA 10Pcs Mini Solar Panels 1V 80mA 30*25MM Solar Cells. Lehet, hogy nem is kell a hegesztő üveg, elég csak olyan magasra emelni a lézer fejet, hogy a fénycsóva körkörösen lefedje a mérő panelt.

RJancsi

Gondolom elsősorban diódás lézerekről lenne szó, azok meg téglalap alakú nyalábot hoznak létre. Az talán még jobb is egy solár panelhez.
Kicsit tovább gondolva az is érdekes kérdés, hogy mekkora hatásfokkal működnek a lézerek, azaz mekkora a felvett és a fényként leadott teljesítmény aránya. Nem lebecsülendő a hőveszteség sem ami a hűtőbordákon távozik.

Rabb Ferenc

Én ebből a pudingból nem nagyon kérnék mert mehet, hogy kicsit kormos lesz a közepe...

A max teljesítményük 80-320mW. Azt hiszem nagyon meg fognak lepődni, ha a hasznos felületük mindössze pár mm2-es részén pofán vágja őket egy néhány W-os lézersugár

000000000

Volt már erre megoldás.

000000000

pl. #12210 bejegyzés.

PSoft

Emlékszel még erre a "kisnyúl" mértékegységben [#kacsint] kalibrált eszközömre?
Akkor is a rádiócsőből kinyerhető cirkónium bevonatú molibdén anódlemezt ajánlottad abszorbernek.

Végülis, a képeken látható fekete elox alu hasábbal is tudtam használni azokra az összehasonlító tesztekre amire akartam.
Így aztán, a javasolt abszorber átalakítás elmaradt.
Pedig már meg volt a fasza AZ1-es cső donorom is hozzá, hatalmas nagy darab sötétszürke anódlemezzel a belsejében.
No meg aztán azért is nem lett semmi az átalakításból, mert...sajnáltam kivégezni azt a gyönyörű csövet.

onagy

A lézerteljesítmény mérőfejek jellemzően "termopile" kialakításúak, az abszorber rétegre hővezető ragasztóval illesztett/épített K tipusú hőelemek sokasága, sorba  kötve, koszorú elrendezésben. A besugárzott/elnyelt energia termoelektromos feszültséggé alakítva mérhető, a kalorimetria elvén a teljesítmény kiszámítható. Ismeretlen nyalábprofil, fókusztáv esetén egy befelé szűkülő kónuszos furat az optimális abszorber geometriai alakja. Gauss eloszlású nyalábprofil esetében ez a legpontosabb, de alkalmazható sík abszorber felület is. Az absorber kiválasztása hullámhosszfüggő, lehet kerámia, fém.

x5izpkum

Ennyire azért nem egyszerű, a cink-alu spray nem az igazi, én 40W CO lézerrel próbáltam, és azzal i csak halvány nyoma maradt a rozsdamentes acélon. A gyári THERMARK cuccban állítólag van még más is, pl. (fekete?) üvegpor, ami beleég az anyagba, és az már tényleg szép lesz. (és elég neki 20-30W is, persze nem kínai W-ban , hanem Synrad, Coherent, Universal CO lézerben) Állítólag a CRC cink-alu spray egész jó, csak azt nem tudtam venni, hogy kipróbáljam, csak Berner-t.

PSoft

Idéz(és elég neki 20-30W is, persze nem kínai W-ban , hanem Synrad, Coherent, Universal CO lézerben)

Ez baromság, a spray-nak mindegy, hogy kínai Watt, vagy nem kínai Watt.

A cink-aluról meg...
Nálam, pont a Berneres hozta a legjobb eredményt.

Szalai György

"Emlékszel még"
Felejthetetlen.
Mint Boldizsár indukciós hevítője.