Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

568k8udm

Sziasztok,

Tudom elég sok hozzászólás meg vita volt a hűtővizen, próbáltam visszakeresni a problémámmal kapcsolatos választ, de nem találtam rá. Tiszta "desztvizet" használok (sehol nem lehet kapni így ozmózis vizet használok ami desztvíz tisztaságú). Összeraktam egy ro rendszert magamnak, átszürtem a szennyeződött gépből lejövő vizet rajta. Tds mérő szerint 16 volt utána lett belőle 2. Az ro szűrés az utolsó szűrés ami elvileg mindent kiszed. Miután beletettem a hűtésbe apró buborékok képződtek minden felületen (cső belsején, a pumpán, a csövek felületén). Ph pici eltéréssel 7. Az a durva hogy csőben ilyen fürtösen hozzátapad a cső belsejéhez és nem mozdul ha kering a víz se. Pedig a víz kering. A rendszer tiszta, a tartályom üveg, a csöveim szilikonok, áramlási sebesség 5liter/perc. Ha valakinek van ötlete segítsen, mert én kifogytam teljesen. Köszi

onagy

Szervusz
A gázbuborékok jelenléte a hűtővízben teljesen természetes, részben a vízben oldott gázak, oxigén kiválása okozza. Amúgy a tiszta víz és hűtőrendszer eredménye.
Aggodalomra semmi ok, de ha "üvegcsöves" kínai CO2 lézercső hűtését kell megoldani, akkor célszerű megszűntetni, a légzárványok okozta hűtési elégtelenség repedéshez vezethet. A hűtővízhez legalább 5% DowCal adalékot kell adni, ez felületaktív (tenzioaktív) adalék, csökketi a szilkoncsövek, üveg felületi feszültségét azaz jobban "nedvesít", növeli a víz hőszállító/hővezető tulajdonságát, keni a szivattyút és nem utolsósorban baktericid tulajdonsággal is bír.
Glikol adalékolása nem célszerű, ez a hűtés hatékonyság csökkenti.
Remélem segít.
O.

568k8udm

Sokat segít köszi, ha újra akarom szűrni a vizet nem fog gondot okozni az adalék?

onagy

Szervusz,

A vizet nem szűrni kell, hanem cserélni kb három havonta-fél évente. Annyira még nem drága

onagy

Ravasz ez a fórummotor, levágja a szöveget egy beszúrt smiley után [#csodalk]
Namégegyszer: a DowCal korróziógátló hatása miatt legfennebb egy cérnaszűrőt érdemes beiktatni a szívó oldalba. A nagy, több kW-os lézervágók esetében is ezt alkalmazzák.
O.

568k8udm

Szia, elég hamar kb 2 hét után nálam a kilépő sugárnál elkezd ide oda ugrálni. Zárt amennyire lehet a rendszerem de így is koszolódik (ezt sem tudom miért). Már kicseréltem mindent ami eszembe jutott. Nem mindíg használom a gépet meló miatt hetente tudom. Így a költség már elég jelentős.
Mindegy egy próbát megért. Propilén glikol gyógyszertári nem jó bele esetleg? Kínai a csövem, de van hűtésem nem megy a hőfok 25 fok fölé.

onagy

Elégtelen hűtés esetén a hátsó és kilépő tükröknél disztorzió léphet fel, de az ugrálás fogalmát nem igazán értem. Ha a nyaláb lassan elmászik, az már a nyalábprofil torzulását is okozza, ovális lesz, teljesítménye jelentősen csökken. Emlékeim szerint a kínai csöveknél a hátsó  tükör vízhűtéses, ott van a vízhűtés belépő oldal, 5l/min általában elégséges.
Teljesen zárt nem lehet a rendszer, mert a hőtágulás miatt levegőznie kell, így egy adalék nélküli desztvizes rendszer baktériumtenyészetté válik pár nap/hét alatt, valszeg ez a kosz forrása.

568k8udm

Ezért írtam, hogy amennyire lehetséges :). Van levegő fölötte, tud minimálisan lélegezni, de lehet az nem elengendő. Megpróbálom amit írtál és hátha. Nem ugyanoda zár, vékonyodik a sugár csapkod a fémgyűrűn ide oda, ahogy koszolódik a víz egyre inkább. Germicid lámpát rendeltem mert gondoltam én is a baktériumokra csak még nem jött meg. De adalékolni fogom inkább a vizet. Köszi szépen a segítséget

Dakota25

Hű!
Vajon milyen csőről beszéltek, amin 5 l/p hűtőközeg-konvekció épp elégséges? Milyen bemenő nyomás mellett éritek ezt el?

568k8udm

Hűtés elég neki, szerintem vezetőképesség miatt küszködik. A csövekhez az ajánlott sebesség 2-5 l/p, de javítsatok ki ha tévedek. Egyébként nyilván kínai gagyi csőröl beszélünk. Nem is éri meg ennyit foglalkozni vele mert olcsóbb az új cső gyakrabban, csak már zavar egy ideje a probléma és jól esik a kihívás.

Dakota25

Csak azért kérdem, mert a 40W-os kínai csodán véres verejtékkel tudok 2 l/p -et átpréselni egy gyári SMC (1.5 kW)chillerrel. Dudorodnak a gumicsövek, minden csőcsatlakozást meg kellett erősíteni, 1.6 Bar a bemenő nyomás.
Szíven ütött az 5 l/p....

568k8udm

Nekem külön körön van a csőhűtés és a "chiller". Kis akvárium merülő szivattyú 80w felett már megcsinálja a sebességet.

Dakota25

A kb. 80 W szivattyúteljesítmény valóban a szükséges minimum a 2 l/p-hez, de ez azért már nem a "kis" akváriumszivattyú kategória. A gyárilag mellékelt izé csak a cső tönkretételéhez elég.

568k8udm

Láttam neten miket adnak a gyári gépekhez, el is csodálkoztam, hogy nem mennek tönkre pár vágás után. Az a baj ha nagyobbat akarsz mint 80w akkor már kínából is drága. Nekem párhuzamosan van 2 75w-os kötve az csinál kb 5.5-6 l/percet, ez van visszafojtva 5literre, de nagyobb lézercsőnél jobb az átfolyás is igy vettem észre. Meg nekem a gép mellett magasan van a tartály kicsit javít az átfolyáson. Kitettem mert egyszer menet közben szétugrott és telibe locsoltam a nagyfesz trafót. Az élet szép :)

PSoft

Az is baj ezeknél a "kommersz" kínai csöveknél, hogy soros a vízköre.
A hátsó tükör még álltalában jól érzi magát, mert első a sorban, ő még visszahűtött vizet kap.
De az elsőre már csak, a csőről lejövő "meleg" víz jut.