Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

frob

dióda lézerrel nem hiszem hogy menni fog
de pl egy 40W os co cső már elég lehet egy hosszú fókuszú lencsével
persze ez nagyobb helyet foglal

mivel vannak ilyen kész gépek, érdemes előtte utánanézni azok mit tudnak

pl amit itt láthatunk is egész pofás, és van egy hatalmas ötlet amit alkalmaznak, ezzel a megoldással esetlegesen a diódás is működhet
vajon leesik mindenkinek mi a hatalmas ötlet amit a kicsi kínai megcsinált?
R.

jau5ccsn9

Köszönöm szépen! Élni fogok a felajánlásoddal, holnap hívlak és egyeztetünk időpontot.

jau5ccsn9

Sajnos a CO2 lézer nálam nem jön szóba, nincs annyi munka, hogy megérje a vesződséget. Ami van azt javarészt szalagkéses géppel szabják, náluk a gép kezelésével lennének nehézségek. [#kacsint]
Az ötlet a vidóban az lehet, hogy a cső a hídba van beépítve, mert túl nagy lenne a távolság, ha az asztal végén lenne elhelyezve?

D.Laci

"mi a hatalmas ötlet amit a kicsi kínai megcsinált?"

az anyag alatt mozog egy vákuum bizbasz ami össze húzza az anyagot?

designr

Szállitószalagszerű mozgó asztal+levegő ráfuvás a lézer miatt, de ezzel ösze is nyomja a rétegeket+vákumasztal..

D.Laci

"Szállitószalagszerű mozgó asztal"

Ilyet faipari marónál már rég használnak.

Kíváncsi eszek mi az újdonság.

frob

pontosan, ezzel a fókuszban tartva az anyagot teljes vastagságában.

ja hogy ez sokaknak, teljesen triviális, örülök hogy csak nekem volt újdonság másnak nem...

niu7vyvp0

Sziasztok,

Ha lézer tápja nem kapcsolbe, miket érdemes leellenőrizni? Tápot megkapja. Egyszerűen nem kapcsolbe a tápegység, érdemes szét szedni és bele nézni v. saját biztonságom érdekében inkább hanyagoljam?

frob

Ha van rajta teszt gomb, akkor probálj meg azzal egy lövést.
Ha megy így akkor lehet csak a vezérlő vezeték hibás...
Talán szerencséd van...

r5b550ndu

Kicsit több infót tudnál adni a gépről?

pld: típus, vízhűtéses, van rajta vészgomb előzmények...
 stb.

niu7vyvp0

Sajnos az se használ, mikor felnyomom a főkapcsolót elindul alapból a tápegységben lévő kiventilátor, na mikor ilyenje az enm indulbe, mintha vmi letiltaná a tápot.

@Fandi, saját építés, 80W vízhűtéses, van rajta vészstop is. A fura az, hogy előző este minden rendben leállítom és van, hogy másnap meg csak a sokadik indításra kapcsol be. Semmi rendelleneset nem tapasztalok. Ez a hiba nem rendszeres, hidegre se tudnám fogni, mert ennél jóval hidegebb időben is be indult.
Egyenlőre rejtély, csak idegesítő met mikor sok munkám lenne akkor elmegy egy kis idő mire működére bírom.

000000000

Ha a lézer tápegység vezérlő bemenetein olyan jelek vannak, amitől működnie kellene (gondolom ezt kimérted már, és ez 100%-ban stimmel), akkor már csak 3 eset lehetséges:
1. Rossz a tápegység, jó a cső.
2. Rossz a cső, jó a tápegység.
3. A tápegység és a cső is rossz.

Ezek az esetek pedig gyorsan eldönthetők célirányos tesztekkel, mer így csak látatlanba értelmetlenül megy a találgatás, ötletelés.

r5b550ndu

Értem.

Főleg ha te építetted, akkor előzőleg feltettem felesleges kérdéseket. A táp típusa alapján rajz beszerzése nagy segítség lehet. Ha már több éves a cucc akkor előfordulhat kondenzátor kapacitásvesztésből is a hibajelenség. Így most csak egy hajszárítós kíméletes melegítést javaslok bekapcsolás előtt a tápegységnek. Ha javul a helyzet, az jó hír mert néhány passzív alkatrész cseréje is megoldja a problémát. Vannak még ötleteim, de lézerrel még nem foglalkoztam eddig. Most vettem egy 40w-os kínait, de még csak beüzemelés alatt áll, totál kezdő vagyok. Régebben rengeteg crt tv-t javítottam, vannak még emlékképeim. Várom a fejleményeket.

András.

r5b550ndu

Közben látom nálam hozzáértőbb is segít. Azt szeretném kérdezni, hogy a cső csupán nagyfesz tápot kap, vagy van egyéb tápellátása is?

Tényleg nem foglalkoztam még ilyennel. Bence által leírtak alapján én a táp saját védelmének bekapcsolására gondolnék, pld sokszorozó fokozat terhelése, vagy szimplán nem induló táp, bár a vezérlő áramkörökben is lehet hibás logika. Nagy segítség lenne a rajz, vagy egy szaki aki ismeri annyira a működési elvet, mint én a televíziókét.
András.

000000000

Igen, ahogy írod, csak DC nagyfeszültséget kap a cső a tápegységtől, két vezeték megy bele.