Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

frob

Ahogy Robsy is írja, ( csak kicsit körbekanyarítva) :)
a meghajtó áramkörtől függ, hobby cuccok 100khz környékén tekerik, ergo 10-20khz nél nem nagyobb pwm ami mehet rá

spec most nézegetek egy ic-t amivel 3MHz ig lehet elmenni, ott már nyugodtan jöhet a 100kHz es pwm is majd ( vagy több), de ez még a jövő zenéje :)

2f428kduf

Itt vettem a fórumon, 5.5W-nak mondott. Úgy 10kHz PWM-el hajtottam, nem tiltakozott. Akkor ennél maradok.
 Köszönöm

x5izpkum

Nem, az egész úgy van összerakva, (gázkeverék, elektronika, nagyfesz.vezérlés) hogy bírja több m/s sebességnél is a ki-be kapcsolgatást, akár 10éven keresztül is. Nem tudom pontosan, mi a különbség a vízhűtéses üvegcső, meg a zárt léghűtéses cső között, (nem is nyilvános minden) csak ránézésre. A zárt cuccnál DC 30-40V megy be,az egész nagyfesz rész belül van, összehangolva a csővel, ami eleve sokkal rövidebb, mint a kínai üvegcsövek. (a 40W-60W-80W-os csövek kb. 50-60cm hosszúak, a 20W-os csak 40cm) Felújításnál ha jól tudom, akkor a gázt, meg a belső tükröt cserélik, és mehet újabb 10évet. Erről inkább Maxilézer tudna többet mondani, ő tudja tölteni is.

robokacsa

ki maxilézer?
így nem találom a fórumon
tényleg tud csövet tölteni?

D.Laci

[#285@ibmnick]

ezsolt74

Igen, azt néztem hogy brutális sebességgel tudnak gravírozni, az RF csővel szerelt gépek, legalább 2x gyorsabb mint a üveg csöves, és szebben is dolgozik.

frob

rf az az rádiófrekvenciás gerjesztés
ráadásul elő van feszítve, annyira gerjesztik, hogy épp ne lépjen ki semmi a csőből és így azonnali és nagyon finoman hangolható teljesítmény kivét van.
a tükörrendszeréről meg érdemes szétnézni a neten

ügye a képen is jól látszik miért is olyan rövidek ezek a csövek, a belső nyaláb visszaverődési hossz, igen csak hosszú mire kijut, így töredéke hossz elérhető, és a kis távolság miatt jobban is hűthető a gáz... stb

a tükrök beszerezhetők, de igen csak arany árban de akkor még be kellene tudni őket állítani, már ha valaki olyasmire vetemedne hogy csinálni akarna ilyet :D

ezsolt74

Úgy lenne jó (ha meg lehetne csinálni) hogy az üveg cső fel lenne csavarva mint az energiatakarékos fénycsövek, csak rá kéne venni a lézerfényt hogy kanyarodjon. Így több méternyi cső beleférhetne egy normál méretű csőbe.

PSoft

Létezik "összehajtogatott" -nem spirálba csavart- CO2 lézercső, tud az a sugár "kanyarodni", csak segíteni kell neki.[#kacsint]
Régebben, használt egyik Fórumtársunk ilyet.

Jordan Gabor

Sziasztok,

Teljesen tapasztalatlan vagyok lézer ügyben, de már sokszor felmerült, hogy gravír helyett lézer kellene feliratozni.

Segítenétek nekem megfelelő modult és szemüveget találni?

Amit feliratozni szeretnék : szinezett polikarbonát és más műanyagok (ezt gondolom könnyű), de alumínium, vörösréz kellene főleg, esetleg rozsdamentes acél is.

Milyen teljesítmény kell ehhez?

Amire feltenném, egy kis Stepcraft 300-as gépezet. Szeretnék minél kevesebbet költeni, de a legdrágább olyat venni amit utána kidobok mert alkalmatlan.

A szemüveggel mennyire vagyok biztonságban? Mennyire véd meg, ha mondjuk a a tárgy fém szétszórná a nyalábot?

Köszönöm,
ÜDV JG

frob

műanyagok többségéhez elég a kék lézer 5W, és ezzel lassan még vághatod is

alut ha eloxált főleg ha feketére, akkor tudod

vörösréz kb felejtős, galvós fíber, yag talán képes ilyesmire

rozsdamentes acél legfeljebb úgy hogy előtte lekened feketével, egyébként meg mint a vörösréz

de majd a többiek segítenek még

Jordan Gabor

Köszönöm,
Én max kompakt félvezetős lézert gondoltam, mondjuk 50k HUF-ig. Vagy hasonló. Akkor sajnos a fém felejtős, marad a gravir.
Ilyen értelmes választásnak tűnik?
modul
Meg mondjuk ilyen szemüveg?
:
szemuveg

Köszönöm,
JG

m8zmkic73

Pár hete kérdeztem, azóta megérkezett. Állítólag 1,6 W lézer van benne, nekem tetszik.

morvfer7

Ez az, ami tükröt mozgat és úgy gravíroz?
Dobhatnál fel róla egy pár perces videót munka közben.

m8zmkic73

Pár nap múlva csinálok. Most sűrű a hét végém.