Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

568k8udm

Sziasztok,

kb 30 oldalt visszaolvastam a végén már csak random. Biztos volt már szó róla de keresőben sem találom. Y tengelyt akarom két motorral megoldani egy helyett. Tudom a biztonság miatt van egy motor, de engem nem zavar ha egyik megáll. Kérdésem az lenne, hogy lehet, már persze ha lehet két motort bekötni trocen awc 708c lite-ba? Működik közös vezérlő jellel két driver? valahol azt olvastam nem tudod összehangolni őket. Ez igaz? Sorosan nem tudom kötni mert 120°-os eltolású motorok 6 vezetékkel. A drivernek sok lenne a két motor egyszerre sajna. Nem tudom esetleg nem használt tengely jelére be lehet valahogy állítani?
Ha valaki csinált már ilyet és tud segíteni annak köszönöm előre is.

dtb

Szia,
A "Slave" axis lenne a megoldás, amikor mondjuk a második motort bekötöd az "U" kimenetre, és azt mondod neki, hogy ő egy Slave, egy segéd hajtás, és megadod, hogy az Y tengely mozgását kövesse. Átnéztem a kütyü manuálját, még csak hasonló sincs benne. Ha tud is ilyen funkciót, akkor jól el van rejtve ... Én a helyedben írnék a gyártónak ezzel a  kérdéssel kapcsolatban, hátha...

568k8udm

Igen, sajna én se leltem hasonló funkciót, lehet az lesz a vége hogy írok a gyártónak, de még az is hogy maradok az egy motoros megoldásnál.
Nagy a tehetetlenségem, így nem tudok nagy sebességgel dolgozni
De megnyugtat hogy nem néztem be semmit, nem olyan egyszerű a probléma :)

frob

Hali
nem egészen értem a problémát, step dir jelekről van szó nem?
vagy bekötöd a motort fordítva,, és akkor szembe tudod rakni, vagy ugyan úgy mint a másik, csak invertálod a dir jelet egy tranyóval

legalább is én ezt tenném....

ha meg netán elcsúszna, az el fog segéd tengelyként definiálva is.... tehát szorul, vagy túlhajtod, vagy mindkettő :)

R.

dtb

Lehet, hogy még invertálni sem kell, a mostani driverek közül már sok rendelkezik cw-ccw mikrokapcsolóval.

568k8udm

A megfordítással nincs gondom, legrosszabb esetben nem tükörben lesz szerelve a motor. Áttételre megy úgyhogy ez megoldható. De lehet igazatok van és fordító is van a driveren. A slave funkció hiányzik a vezérlêsemről, de majd próbálkozom aztán kiderül :)

jau5ccsn9

Üdv!

Kék lézerrel (1-5w) próbált már valaki textil anyagokat vágni? Ketten már kérdezték itt a topicban, de nem kaptak választ. Esetleg lenne valaki Pest megyében akinél ki lehetne próbálni?

RJancsi

Még sosem próbáltam, de megtehetem. Milyen textilre gondolsz? Nyilván nem mindegy, hogy egy természetes pamut/gyapjú/bambusz, egy kevert vagy egy full szintetikus műanyag szövetről van szó. Valószínűleg működik a dolog, a természetesek "fa" módjára égnek, utóbbiak meg normál műanyagként. Szerencsére PVC-ből nem csinálnak fonalat, legalábbis nem tudok  róla. Tömör lemezként minden lézeres vágott már kartont, fát és műanyagot is, nem hiszem, hogy gondot okozna a szálak közötti levegő.

jau5ccsn9

Köszi a válaszod, én is így gondoltam. Egyenlőre 100% poliészter szövött anyag lenne, de a későbbiek folyamán 50% pamut-50% poliacryl, 50(30)% gyapjú-50(70)% poliacryl síkkötött anyag is.
A sebessége és az egy menetben átvágható rétegek száma érdekelne, hogy érdemes-e ebben gondolkodni, vagy mindenképpen CO2 lézer kell.

designr

Nyilvánosan nem kaptak választ..az nem azt jelenti hogy nem is kaptak.
Egy gépről tudok amivel hőlégballonra készítenek dekorációt..viszi a dióda de természetesen lassú..Kérdés hogy mekkora méretű az anyag..fontos e nagyon az idő..
Természetesen CO az igazi..

000000000

Van itt egy súlyosabb szempont is. Bizonyos műanyagoknál veszélyes, maró savas gázok, gőzök keletkezhetnek lézervágáskor, ami tönkreteheti a gépedet finommechanikáját is. Így lehet, hogy ezen szempont alapján esnek majd ki bizonyos anyagok, azaz a teszteknek erre is ki kell terjedni.

RJancsi

Ha sok réteget szeretnél egyszerre vágni, akkor ahhoz szabászgép kell. [#nyes]
A hobby dióda lézerek optikájának viszonylag kicsi a fókusztávolsága (kb. 50 mm amivel eddig találkoztam). Túl vastag anyag nem vágható jól, mert a fókuszpont alatt/felett eléggé széttart a sugár és nem túl hatékony. Textilnél talán az nem annyira zavaró, hogy nem körszimmetrikus hanem téglalap keresztmetszetű a nyaláb.

jau5ccsn9

Köszi az észrevételt! A gázok kérdése nekem is eszembe jutott, de inkább egészségügyi szempontból. Az elszívást jól át kell még gondolnom. Annyira finom mechanika nem lesz, elég a +- 2mm pontosság. Bordásszíj mozgatás, élére állított 20x30-as négyszög keresztmetszetű köszörült sineken futna V alakban 4-4 csapágy sinenént.

jau5ccsn9

Kézi szabászgép van, azt szeretném kikerülni. A szalagkéses túl nagy helyet foglal. Ha működne a diódás lézeres megoldás, azt fel tudnám applikálni egy asztalra és mindenki boldog lenne. Az anyagvastagság csak a termelékenysége miatt fontes, de 20-25 mm elég lenne (kb 5-10 réteg anyagtól függően). Az sem zavar, ha téglalap keresztmetszetű a sugár, +- 2 mm pontosság is elég.

000000000

A sósavgőz biztosan nem tesz jót a köszörült sínnek, meg az egészségünknek se, de majd egy vegyész pontosan megmondja neked, milyen anyagok a problémásak, pl. a PVC tartalom biztos gondot okoz hosszútávon.

Egyébként szívesen a rendelkezésedre állok egy 1.6W-os kék lézerdiódás vágási teszttel, és a gépedhez lézer vezérlés, hajtás tervezés kapcsán is adok pár hasznos infót. Ha érdekel ez a lehetőség, csörrenj rám, és megbeszélünk egy találkozót.