Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

frob

hát ez nem győzött meg :)
de azért frankó na :)

frob

Sziasztok

Valakinek van ilyen kék lézere?
megérheti ezt megvenni?

Előre is kösz!

dtb

Sziasztok. Ismerkedek, barátkozok a lézerrel (Hebo féle, 5,5W), és ennek kapcsán jutott eszembe egy kérdés. Bár nem tized pontossággal, de lényeges a fej fókusztávolsága a fejtől. (Most kb. 5-5,5mm) Esetleg valaki próbálta már egy második (homorú) lencse beépítésével a lézernyalábot fixálni? Pro? Kontra?
Az biztos, hogy onnan kezdve nem lenne lényeges a fókusztávolság... vagy rosszul gondolom?

zozo

A Hebo féle 5.5W-os nálam 50-55 mm körüli fókusztávval ment.
-Vagy csak elírtad?

dtb

Igen, igazad van, elírtam. Hosszú volt a nap :-) Centiméter lett volna...

RJancsi

Ha elolvasod az értékeléseket, többen, több helyről (brazil, ukrán, kanadai stb.) írják több-kevesebb ingerültséggel, hogy a 20W-nak árult lézer valójában 5,5 W-os.
Ha neked megér ennyit egy 5,5 W-os akkor akár meg is érheti. Ha 20 W-osat szeretnél, akkor marad a CO vagy fiber. Azok tényleg tudnak ennyit csak kicsit(?) más árfekvésben.

frob

abban reménykedem hogy az 5W os az valóban 5 W os...
mondjuk mérni nem tudom hogy fogom, de majd kiderül :)

frob

valakinek esetleg Kecskemét közelében van
ilyen szerkója?

lézer power mérőke lenne, csak kíváncsi vagyok éri e a pénzét?
Előre is köszi!

RJancsi

A teljesen pofátlan eladók bármilyen teljesítményt képesek a hirdetésben megadni, minden alap nélkül. A kevésbé arcátlanok nem a leadott, hanem a felvett teljesítményt közlik. Azt persze már nem, hogy milyen hatásfokkal alakul át a villany fénnyé. Végül van aki nagy betűkkel megad "valamit", az apróbetűs részben meg azt is, hogy csak csúcsteljesítményként tudja ezt a dióda, folyamatos működés mellett csak a 70-80%-át különben nem lesz hosszú az élettartama.
A valós adatokat közlő eladók ritkák és relatív drágák, cserébe tényleg tudja a lézer amit ígérnek. Illetve nem is drágák, kb. ugyanannyiba kerül náluk pl. egy 5 W-os lézer mint olcsó kínaiként egy 15-20 W-os ami valójában szintén csak 5W-ot tud.

frob

igen, nos ezért is kérdeztem van e valakinek mérőkéje, ha nincs veszek egy ilyet, és valakihez elkocogok összehasonlítani :)

m8zmkic73

Sziasztok.
Szoktam menni Münchenbe, kétévente van egy Elektronika kiállítás. Ilyen már volt a kezemben (mint a képen), de amikor megtudtam az árát, gyorsan letettem. 2000 USD körül van, és maga az érzékelő kiválasztása lézer típustól függ..

m8zmkic73

kép lemaradt

000000000

Igaz, kicsit húzósabb az ára, de EZ bizalomgerjesztőbbnek tűnik számomra.

RJancsi

Elég sok lézeres van a fórumon. Ötletelni kéne valami "indirekt" teljesítménymérő megoldáson ami ha nem is túl pontos, de hobby szinten elfogadható. Pl. találni valami bárki által és bárhol könnyen beszerezhető "etalon" lemezt, amin mindenki kipróbálhatja, hogy pl. milyen sebesség mellett tudja egy menetben átvágni (odafújt levegő nélkül). Vagy valami hasonló. Ha elég sokat elvégeznénk a tesztet, legalább lenne valami összehasonlítási lehetőség.

dtb

Csak hangosan gondolkodok... A dióda lencse nélkül, hogy szétterüljön. Alá hegesztőszemüveg betét, alá valami fotódióda, vagy kisebb fajta solar panel, és feszültséget mérsz. Ha van kalibrálásra lehetőség, akár még működhet is... de lehet, hogy jó nagy hülyeséget írtam :-)