Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

000000000

"a tápegységet, hogyan tudom kiméni, hogy jó-e? "

Elvileg Ohm törvénye kapcsán a cső helyett egy MEGFELELŐ
műterhelésen átfolyó áram méréssel.
De a nagyfeszültség és nagy teljesítmény miatt ezt Hobby házi körülmények között nem javasolnám, ha majd ilyen gondod lesz, fordulj szakemberhez.

PSoft

Ha most elindult a cső és dolgozik ahogy eddig, felesleges/nem kell az anódkört méregetned.
Inkább a tiltás okát egyértelműsítsd és javítsd a hibát.

Ha a későbbiekben mégis szükség lenne az anódfesz és áram vizsgálatára, keress meg, tudok egy műterheléses mérőösszeállítást kölcsönözni, ami 100W-os tápig/csőig használható.

niu7vyvp0

Szia,

Köszönöm a felajánlást, remélem nem lesz rá szükség, de ha úgy adódik kereslek majd :)
Az a baj, hogy fogalmam nincs, hogy mi lehet a háttérben. Előző este gyönyörűen ment a masina, ugyan úgy kapcsoltam le mint eddig. Egy tartalék áramláskapcsolót azért rendelek, jobb a békesség, csak cső, táp párosból nem szívesen, mert mivan ha még sokáig jó lesz a mostani, azt majd az új meg állásában romlik el? :)
Amúgy megvan a kis K40 is, de ha jól sejtem azt a csövet nem kéne hiba keresés jelleggel sem rákötni a 80W-os tápra :)

PSoft

Lehetne egy másik lézercső is, de nem!

Én egy már többször használt, gyakorlatban is működő egyszerű Ohmos műterhelésről beszélek, ami alkalmas a tápegység igen, vagy nem vizsgálatára.
Az U-I jellegéről nem tudok nyilatkozni.
(régebben már beszéltünk róla, talán mutattam is itt a topikban)

De...
miért nem inkább Robsy-t kérdezed, hogy mi a
IdézMEGFELELŐ
műterhelés
?

svejk

Alállomások kapcsolókertjében teremnek ilyenek. :)

PSoft

Alállomások kapcsolókertjében gaz terem, amit...kaszálni kell![#nyes]

Az értékre most fejből nem emlékszem, de talán egy 100kOhm 100W-os, mezei kerámia ellenállásról van szó.

Talán, a kínai a "jobb" gépei mellé...csomagol is egy ilyen zöld, kerámia ellenállást?

svejk

Nincsenek ott ilyen-olyan kisütő, ívoltó, mittudoménmilyen ellenállatok?
A nagyfesz kapcsoló elemek körül szoktak ilyesmik lenni.

Persze nem ismerem az alállomások lelki világát.

thayscj6c

Hali!
Meguntam a 17C°-ot, most már 22-23 van[#nyes]

vadember

Vannak ott ívoltó vagy Petersen trafók. 600 Kg-tól fölfelé.[#kacsint]

ezsolt74

Ki honnan szokta venni a rétegelt lemezt?
Illetve melyikek a legjobbak vágásra.
Én sokszor szívok vele hogy a 3mm-es rétegelt lemez kívülről szép, viszont a középsó réteg olyan csomós hogy, bizonyos részeket többszöri vágásra se képes átvágni.

5yfyyj67

Fatelep,
De nagy különbség nincs a 3mm-es nyár közt legalábbis ami a kérdéses középső réteget illeti. A külső réteg minőségét szokták megadni, AB/BB, B/BB, BB/CP. A BB is jó még. Bár legutóbb, amit vettem szerintem az egyik külső már rosszabb volt mint BB inkább CP. Persze ugyanannyiért adták.
Korábban olvastam itt, hogy szóba jött az a rétegelt amit a hobby boltokban kapni, vagyis az abból készült termékeket.
Sajna, ilyet még sehol nem találtam, ezek inkább 2.5mm-esek 3 rétegüek a külsők vékonyabbak.
Dísz biszbaszoknak ez is jó lenne és gyorsabban lehetne vágni.
5mm-es nyír a max amit vágtam, azt már piszok lassan viszi.

5yfyyj67

Sziasztok,

Laserply anyagot használt már vki?
Milyen beálításokkal gravíroztátok (CO2 laser)?
köszi

thayscj6c

Igen.
300mm/sec és 10%

5yfyyj67

Köszi!
A vedőfóliát gondolom előtte lehúzod.