Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

zozo

Hebo87 fórumtársunk foglalkozik lézer építéssel, többünknek van tőle 1-5W-os lézere.

PSoft

IdézAz a 2,5A szerintem elírás, mert a leírásában 5A van.

No de amit mutatsz képeket, azokon az 5A a tápegységre vonatkozó adat, nem a dióda áramára.
5A...ennyivel terhelhető a táp.

morvfer7

zozo jegyezte meg, hogy neki az 5W laser többet kér, mint 2,5A. A képen csak akkora volt, ezért írtam, hogy elírás lehet. A kínai épp azt a képet találta meg a gépen és feltöltötte, a leírással pedig nem passzolt.

PSoft

Visszább kellett volna olvasnom.[#falbav]

zip0ji0se

Én már két hete ilyennel játszom, vagyis feszegetem a határait. Mérőeszköz jelölésre vettünk egyet a céghez 20W fiber. Minden fajta fémet visz és festék tartalmú műanyagot is. Rengeteg állítási lehetőség van rajt. EZCAD2 szoftver van hozzá. Itthoni forgalmazótól 4 milla . Ma próbáltam színesbe is tud gravírozni. Szerves anyaggal nem kezd semmit. Mintha nem is létezne számára. 1060 nm-es. A forgalmazó szerint nem vág fémet, de csak szerinte. Próba képpen 0,05 mm rézlemez két kör 100%-on és már ki is vágta.
Semmilyen bevonó anyag nem kell hozzá. Egyedül annyi, ahol nagyon csillog a réz, ott vissza veri a sugarak nagy részét.
Saválló anyagra fényképeket is nyomunk vele. a youtbe tele van hozzá videókkal. Nyáklemezt kéne még kipróbálnom vele. Tálán jövő héten délutánosba.

zip0ji0se

https://endurancelasers.com/
Pedig van. Igaz max 10+ W.
Az otp lézernek, ők Lenyel cég van 12 W-os is. Igaz ők már itt több diódából csinálták.
Egyik sem az olcsó kategória, de érdemes olvasni, főleg az elsőt. Van benne bőven érdekesség és tanulság, vezérlők. Már akit érdekel.

morvfer7

A helyedben nem bíznék meg ebben az oldalban.
Miért dob át egy hasonló domainre, mikor a fizetésről van szó?

s7manbs8

Ez lehet tud is annyit, aminek mondja magát, az ára legalábbis ezt mutatja.

https://variometrum.hu/lezer-kategoria/edge-6w-6200mw-lezer-modul

s7manbs8

Itt azt írja, hogy :

- Lézersugár átmérő:
F/30mm= 0.1x0.1mm
F/55mm= 0.1x0.25mm
F/80mm= 0.1x0.4mm

Na, most ez vajon a 2 tagú, G2 lencsére értendő vagy a 3 tagúra ?

A 3 tagú, amit adnak hozzá azt írja kisebb a fókuszponti területe.

Szalai György

Hogy mérik meg a sugár átmérőt, mikor nincs határozott kontúrja?
Egyszer valaki venne végre egy lézerteljesítmény mérőt, (aminek nem nyuszi és teknősbéka a mértékegysége) lennének meglepetések.

000000000

ophiropt vannak gyors szenzorai pontos méréshez rövid idő kell ...[#kacsint]
LINK

Szalai György

Üvegszálas világítás kapcsán jutott eszembe egy alap kérdés, amire nem találom a választ.
Talán a lézerhez is kapcsolódik.

Adott keresztmetszetű és anyagú optikai vezető szálon korlátlan mértékű fényáram átvihető, vagy ezt valamely tulajdonság behatárolja?
A csillapítási tényező vajon fénysűrűség függő-e?

s7manbs8

Nem valószínű, hogy végtelen sűrűsége lehet szerintem.

Úgy rémlik a fotonnak is van tömege, és ugye egy helyen ha pár naptömegnyi foton lenne az fekete lyukká alakulna ? ... :)

Emellett valami kvantum szabály miatt is egy bizonyos sűrűség alá nem is lehet menni, a Plank hossz a 10e-35 legkisebb méret is akadály meg hasonlók.

000000000

Fénytörési mutató (nyereség) optikai szál...

000000000

"Egyszer valaki venne végre egy lézerteljesítmény mérőt, (aminek nem nyuszi és teknősbéka a mértékegysége) lennének meglepetések."

Hiába lenne hiteles P mérő, ha nem tudod a mért lézerdióda konkrét típusát, mégis hány W-ig hajszolnád ismeretlenül? Ki vállalja fel a dióda elfüstölését?[#conf]

Csak az a megoldás, ha a gyártó megadná a fekete dobozába épített dióda típusát (annak ugye ismert az adatlapja), és nem hazudozna össze-vissza a ráírt wattokkal (tisztelet a kivételnek).