Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

zozo

Állítsd be a rácsot a rajzterületre, akkor tudod kontrollálni, hogy minden méreted helyes-e a rajzon.

A képen látod, hogy az eszköztárban megadott 15x10 mm-es téglalap valóban ott van a rácsosztáson is, valamint az X-Z koordinátákat is tudod ellenőrizni.

Ha ezután generálod a g-kódot, akkor annak jónak kell lennie.

xs55942m6

hali! Mindent megcsináltam de semmi.
elvileg ez 20X8mm-es felirat. De a valóság meg a képen látható. ( 3.54xx-es kell felszorozni, hogy megkapjam a végleges méretet )

dtb

Régóta rágódok egy egyszerűbb kínai blue laser vásárlásán, de mindig visszatartott, hogy sem tapasztalatom nincs ezekben, sem a kínaiban nem bízok meg. Ránázásre is hamis adatok vannak a legtöbb helyen feltüntetve, (15W, 20W, stb...) sok helyen eleve "hamis" fotó van, stb...
Előszőr is -tapasztalat híján- azt szeretném megkérdezni, hogy HA VALÓS értékekről beszélünk, akkor vágásban (polistyrol,műanyag, fa), gravírozásban (ugyanezek, esetleg plusz üveg) mi az elérhető teljesítmény mondjuk 3W, 5W, 10W, 15W esetén, és nem az input teljesítményre gondolok, hanem a lézerre. Van valakinek ilyesmi megosztható tapasztalata? Esetleg konkrét termék(kínai!), ami bevált?
Még valamit nem értek, ami feltűnt. A "15W" alatti  laser-ek mind állítható fókuszosak, a 15W-ek meg fixek. Ennek mi az oka? Több lézerdióda, vagy mi?
Hamarosan itt a "11.11", jó lenne valami normális, használható modult találni. Köszönöm előre is!

zozo

Érdekes. Korábban linuxcnc-re generáltam inkscape-ből szövegeket, gravírozandó formákat, de mindig klappoltak a méretek.
A g-kód varázslódat kéne másikra cserélni egy próbára. Vagy abban nem stimmel valami paraméter, de nem írtad, mit használtál.

xs55942m6

Lokster's tools

Esetleg kérhetek tőled egy bevált varázslót?
vamosiak@gmail.com

zozo

Mivel linuxcnc-t használtam, így a linuxos pycam-et használtam, az a barátja linux alatt az inscape-nek.
Csak vágni szoktam lézerrel, Z DIR kapcsolgatással.

Ha elárulod, milyen lézerrel akarsz vágni/gravírozni, akkor a többiek esetleg tudnak segíteni.

zozo

Már nem használom az inkscape-t, de van neki saját g-kód generátora. Próbálkozhatsz azzal is.

xs55942m6

Meglett a hiba....
A várt méretet elosztottam a kapott mérettel, így kijött ez a 3.54330xxx érték és ezt írtam be a "méretezés" értéknek.

zozo

Ez nem a hiba megtalálása, hanem kényszermegoldás.[#vigyor]
A skálázás akkor hasznos, ha inch méretű rajzot illesztesz be.

PSoft

Igaz, nem mostani dolog, de egy 2W-os kék-ről tudok nyilatkozni, vagy inkább csak mesélni...
Képekben/fotókon.

IdézEsetleg konkrét termék(kínai!), ami bevált?

NEM kínai volt!
Fórumtársunk [#1682@hebo87] "gyártotta", árulta itt a Fórumon, tőle volt az én 2W-osom is.
Később, már volt Nála 5,5W-os szett is.
[#t19p77374#]
Úgy tudom, jó páran megelégedéssel használták, vagy használják Zoli lézereit, a mai napig.

xs55942m6

az az érdekes, hogy tényleg mindent mm-re állítottam és a szerkesztést maga az inkscapeba csináltam, szöveget, formákat, kép beillesztés stb. akkor is elméretezte az egészet Mind1 most már így fog működni [#kacsint] [#eljen]

dtb

Jópárszor átnéztem már az FTP-t, de ez eddig elkerülte a figyelmem! IGEN, pont ilyet kerestem, hogy kb. mi várható végeredményként. Nagyon jó kis tanulságos képek, nagy köszönet érte! [#eljen]
Mindenesetre megpróbálom megkeresni Hebo fórumtársunkat, foglalkozik e még vele, mert érdekelne...
...Viszont azon csodálkoztam, hogy az eddigi (korábbi) hsz-ekben nem nagyon említ senki sem kínai kéket, pedig biztos, hogy jó páran használják...

PSoft

Számomra is tanulságos és szép "korszak" volt az a másfél-két év, amíg "játszadoztam" vele.

A történet érdekessége, hogy tőlem új gazdához kerülve, azóta is él és dolgozik az a kis 2W-os Hebo-féle kék lézer.
Akárhogy is számolom, lassan öt éves lesz.[#eljen]

NickE

Egy ilyen lézerrel el tudnék játszadozni:
https://www.youtube.com/watch?v=lAByuoROQlE

Amúgy ez pontosan milyen lézer? YAG + galvo? Mennyibe fáj egy ilyen?

snapscan

Legolcsóbban most 20W fiber 1Milla körül, 30W 1.5Milla. Hónap második felében remélem már én is játszani fogok vele.