Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

000000000

Már a kivitelezésnél elvérzik  toxx kinai alu vagy csak egy sárgarészbe bele teszi a kalap perem hütéssel diodát egyszer megszalad höfokban ép olyan sérülést okoz mind a tuláram!

svejk

Az valószínű lineáris, disszipatív áramgenerátor lehet még a tiéd.

Amit én mutattam annak is kicsi a tápja de tudja a 4A-es dióda áramot. Be is linkeltem a step-down meghajtó IC típusát.

svejk

Bizony-bizony...
Bár valószínű az áram-tényleges lézerteljesítmény közt nem teljesen lineáris kapcsolat van főleg nem a felső határnál és ott biztos lehetne keresgélni valamit, de ehhez bizony valószínű sok diódát el kellene füstölni. :(

svejk

Kipróbáltuk, működik.

a 4 mm-es nyír rétegeltet 50 mm/perccel éppen átvágja.

Majd még a gazdája finomítgat rajta.

svejk

Úgy emlékszem Robsynak van van saját fejlesztése erre is.

s7manbs8

Ez se rossz.

thayscj6c

Húúú!

Holnap kettőt veszek![#nyes]

NickE

Egyre jobban érdekel a fiber laser.

Elég kevés infót találok ezeknek a biztonsági oldaláról. Ugyebár szinte mindegyik nyitott gép és youtube-n úgy látom, a többség még szemüveget sem visel.

s7manbs8

Ja, amíg lát, addig minek, utána meg megint mindegy. :)

snapscan

Megfelelő védőszemüveg (ehhez a teljesítményhez OD +5, de minimum OD +4) kötelező darab, mert ez a hullámhossz nem csak felszíni sérülést okoz a szemben. Egy kósza reflexiós sugár az anyagról a szem fókuszpontjába, és az idegek mélyen, belül már szét is égtek, garantált az örök vakság. Botorság anélkül a közelébe menni. Viszont egy ilyen védelmi szintű szemüveggel nem probléma a nyitott tér.

m8zmkic73

Szia. Nekem van lézer teljesítmény mérőm, de csak 40mW-ig jó. Anno, nekem ilyen kellett. Ez volt anno 250 Euro Ami 10-15W-ig mér. és jó is, 1000-1500 Euro.
Szerintem ezért nem "vesz már valaki", főleg hobbi célra ilyet.

thayscj6c

Hali!
Már majdnem kész![#nyes]

NickE

Kipróbáltam a nyákról festékégetést CO2 lézerrel, egész jó eredmény született. Viszont a vaskorid marató löttynek mintha nem igazán tenne jót, ha belekerül a leégett festékpor.

Igazán vékony vonalak és kis SMD IC tokozás nem lett tökéletes. Fiber lézerrel biztos jobb eredményt kapnék.

s7manbs8

Egy haverom is próbáálkozott CO lézerrel, de az sem volt valami tökély.

frob

Szia
A fejet vetted vagy csinaltad?
Esetleg darabokban készítenél róla pár képet?
Előre is köszi!