Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

6mrgeizbx

Hogyan kell az 1.6w-os kéklézer fókuszát beállítani? Van erre bevált eljárásotok?

D.Laci

Úgy mint bármelyik lézerét :)

[#t169p16484#]

6mrgeizbx

Köszönöm, láttam és próbáltam is.
Rosszul kérdeztem, a lencsével hogyan kell beállítani a fókuszt, a menetes résszel.

svejk

Szerintem a kérdés az, hogy eleve mennyire kell állítani a fókusztávolságot.

A kompakt kis kék lézereknél ugyan is a lencse egy finommenetes tokban van amit elég tág határok közt lehet állítani.

zip0ji0se

Szívesen meg osztanám, de az első próbálkozásoknál bukkantam rá véletlenül, hogy mit és hogyan. Mivel nem mentettem el és az rosszos leírás sem ír róla semmit, azóta nem sikerült meg találnom a helyes módot. Pedig bújom a videókat is és ott sem mutatja a beállításokat. Szerintem direkt. De majd csak megtalálom, akkor megosztom.

sunraw

Sziasztok!
Van egy K40-es masinám és persze ilyenkor kellene a legtöbbet mennie. Az a bajom, hogy kint van a garázsban, ahol nincs fűtés. Fagyállóval van töltve, de nem tudom, hogy mennyi az a vízhőfok, amikor már szabad üzemeltetni. Jelenleg -1 fok.

D.Laci

Gondolom annyira amennyire megadták a lencse fókusztávolságát.
A menetes részt tekergeted.... :)

Derítsd Ki a lencse típusát. meglesz a fókusztávolság.

Egy lap kézzel való fel-le mozgatásával kb. beméred a fókusztávolság. Lerakott lapra rákőzelitel az előzőleg megmért fókusztávolsággal. Megfelelő szemüveggel nézed a lapon látható keresztmetszetet, menetes résszel addig állítod míg a legkisebb keresztmetszetet nem látod.

000000000

Mobil telefon kamera üzemodban jól látszik vele pl 1% poweren szépen be lehet lőni![#eljen]

niu7vyvp0

Sziasztok,
Tegnap szépen ment a gép ma reggel meg a lézer cső nem akar bekapcsolni :(
Hűtés van, bár az áramláskapcsolót hogy tudnám megmérni hogy jó e? Nem mutat semmit a multiméte mikor rá mérek, létezik hogy az adta meg magát? V a cső simán így megtud halni minden előjel nélkül? Mit érdemes átnéznem? KIcsit félek a lézer tápnál turkálni, nem is tudom azt, hogyan mérhetném ki hogy jó-e. Épített gép, 80W-os csővel.
Köszönöm!

niu7vyvp0

Táphoz bemegy szépen minden jel aminek kell, kimentelről nem tudok nyilatkozni, nem tudom hogyen lehetne biztonságosan megállaípatni hogy a tápegységgel van-e baj v. a csővel :(
Áramláskapcsolónak mennyi V-ot kéne adnia a vezérlés fele? Akárhogy is mérem 1V nál többet nem mérek.

ezsolt74

Elvileg 15-25 fok között kell hogy legyen a víz hőfoka a CO2 lézercsőnél. Mindenhol ezt írják.

niu7vyvp0

Áramláskapcsoló úgytűnik jó, megvan a 24 V rajta.
Tápot, csövet hogy tudnom tesztelni, hogy melyik a rossz?

robokacsa

nálam megy szépen 3 foktól.
mind ha még jobban is vinne ilyen hidegen...

000000000

"Táphoz bemegy szépen minden jel aminek kell"

Ha ez igaz lenne, akkor akkor vagy a tápegység, vagy a cső, vagy mindkettő rossz.

De mivel ezt is írod:
"Áramláskapcsolónak mennyi V-ot kéne adnia a vezérlés fele?"

Ennek tükrében viszont nem tudod, hogy minden jel "bemegy szépen", tehát egymásnak ellentmondó álíltásaid, kérdéseid vannak.

----------------------------------------------------

Éppen ezért felejtsünk el mindent, ameddig eddig írtál, mert ilyen zagyvaság kapcsán nem lehet segíteni neked.

Nulladik lépésként azt nézd meg, hogy a tápegységeden a 3 darab engedélyező bemenet (TH, TL, WP) milyen jelszinten van a GND-hez képest. Ha bármelyik is magas szintű (3V-nál többet mérsz rajta), akkora a tápegység le van tiltva, azaz a lézered nem működhet.

niu7vyvp0

Szia,

Közben kinyomztam, hogy az áramlás kapcsoló 24V ad ki, átbújtam minden csatlakozást, babráltam a hűtéssel és egyszer csak megjavult :) DE paszolom, mi okozta ezt.
Amúgy, ha lenne ilyen máskor is, akkor a tápegységet, hogyan tudom kiméni, hogy jó-e? Magas feszt nem szívesen piszkálnám, a 220V is fájt mikor egyszer közeli barátok lettünk :)