Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Meglett a teszt, valami kiderült, most F1500-al mentem az égetésnél, onnan vált át a fekete részre és most hosszabban is bele éget ...

Na, most szóval ez a Marlin a beállításával ahogy van az ezek szerint ilyet csinál, és emlékszem már régen is volt, mikor a körülégetőst is csináltam, hogy ott is volt pár hely, mikor átment eg ymásik kezdőpontra ott is volt pár vonal benne, ahol nem kellett volna.

Magyarán ahogy ez csinálja, az M106 parancs kurvára nem jó neki, lehet hogy valami más parancsot kéne adni a kibe kapcsolásra, ami rögtön kapcsol sorrendben, mert most rémlik, hogy mivel ez venti ki be kapcoslásra való így a mozgáspályában őt nem érdekli azaz késik, mert amikor a saját rutinjához ér ami a ráérős ciklus, akkor kapcoslja ki be.

Szóvfal mag a akód az jó, csak mégse, de nem  a generálásal van a hiba, hanem vag nem ezt hazsnálni vagy most beteszek egy olyat, hogy a feketén áthaladás előtt is álljon meg egy pillanatra.

Megnézem pár tized másodperc lehet elég lesz neki, mert akkor talán addigra kikapcsol, megtesztelem.

Viszont F1500-al is kivágja a cuccot belőle, így nyomhatom gyorsabban úgy se lesz talán annyira rémisztően lassú. Csak legalább ne hibázzon már.
Más progrmaot is lehetne csak ezért én most ezt nem akarom bántani, mert ez 3D nyomtatásra be van állítva nem ezzel akarok lézerezni csak mivel kéznáél volt gondoltam csak menni kéne, rakok egy másik mechanikát a lézernek és akkor sjaát kódot kap illetve ha más Output parancs van ami azonnal kapcsol, akkor azt kéne hazsnáli, nem PWM kiementként csak sima vag bekapcs, vagy ki akkor oylan kódot generáláni.

Elég tanulságos a történet, de a végére jutunk.

s7manbs8

Talán az M3, M4 jó neki, csak oda át kell kötni a kimenetet ami a lézert kapcoslja gondolom. ...

s7manbs8

Aha, kösz az lesz az, csk volt hogy PWM-ezni kaartam képet és ezért lett volna az M106, meg a neten is ezt láttam használni, de akkor az illetők akik azt csinálták is nem egyí tuti kódot adtak, vagy a Marlin paraméterén kell úgy állítani, hogy lehet van ott valmai paraméter, ami a fontosságát előre veszi, hogy azonnal kapcslojon ahogy  a sorrendben érkezett ...

svejk

Nem mondod, hogy marlin meg arduinoval rosszakodsz amikor van rá kitalált másik kettő ingyenes, amivel tízezrek dolgoznak?

s7manbs8

Melyikek ezek, LinuxCNC, meg DOS alatt a TurboCNC ?

AMúgy köuzben itt vagy 2 órája megy most a gép az új kóddal, ahol megállítom váltáskor egy picikét és érdekes úgy ltáom így nem bassza el, jó lesz végre valahára, majd weboldalon felrakok egy ilyen generálót hátha tudja más is használni ezt, amit most összebarkácsoltam.

s7manbs8

Imhol az eredmény nyers formában, majd ha lecsuszkolom utána jobb lesz.

Balról jobbra van gravírozva soronként, ott látszik is a szerencsétlen dióda, ahol sok a fekete, ott mire átmegy, legyengül, nincs bemelegedve úgymond.

Ezért a bal szél gyengébb ...

Azért jó lesz ez már egy két ilyen, marhaságra megteszi, mint ez az A osztály HIGH end erősítőnek. :)

j3cx5jtk6

Sziasztok!

Kérdésem lenne, mégpedig--

https://www.ebay.com/itm/5A-Adjustable-Buck-Constant-Current-Laser-LED-Driver-w-TTL-PWM-Modulation/173710261042?hash=item2871f03b32:g:2z8AAOSwm5xcJL2U:rk:19:pf:0

ő róla, azt írja a történet, hogy Const. Curr., de ami van rajta poti, az a feszültséget piszkálja.

Mérni nem mértem még áramot, csak egy kis ventillátorral, próbáltam ki, hogy egyáltalán, megy e?

Jó lesz ez nekem?![#csodalk][#nemtudom]

Egy 7W os nubm diódát hajtanék majd vele,
remélem nemsokára megjön.

Illetve, kérdezném tőletek, hogy ehez a 450nm hez, milyen szemüveget vegyek?! /arra rájöttem, hogy piros kell/
Vagy felejtsem, el az ebayes 5 dollárosat?! Ki milyet használ?
Köszönöm szépen előre is a segítségeket![#taps]

PSoft

Ott a lehetőség az üzenetablakban.
Miért nem tudtok élő linket beszúrni?[#nemtudom]

td9vdrgga

Pénzed lehet másik- Látásod?

Én ha elkészül a nagy gépem egy dobozban lesz. És kamerával nézegetem ha akarom. Rühellem a szemüveget, és van két pici gyerekem. Nem valószínű hogy a műhelybe bemennének de jobb ha le van zárva egy külön dobozba.

000000000

M3/M5 marlin ramps d6 pin ezel használom nincs gond![#rolleyes]
szoftver lightburn...
Marlinba be kell kapcsolni laser support![#vigyor]

s7manbs8

Kösz utána nézek.

s7manbs8

Tessék, ez is belefabrikált r a kódba úgy lesz jó:

After a bit of work on the software, I finally have a good result with a modified 1.1.9 version. I'm currently able to run a 40w co2 laser engraving pretty small shapes accurately at 6000mm/min.
Here is a description of the changes I made:

First, to minimize how much the head stop when engraving fast, I set BLOCK_BUFFER_SIZE to 32.
    To synchronize fan speed adjustment with block movements, I removed "planner.check_axes_activity();" from Marlin_main.cpp and add planner.buffer_sync_block(); at the end of M106 and M107 command (the function planner.buffer_sync_block(); seems to insert an empty block in the buffer).

I found the function that is called at the end of a block, this is "discard_current_block()" in planner.h.

At first, I called the check_axes_activity(); at the end of this function, but the function seems to do too much and it resulted in quickly stopping the head at each block end. So I wrote a simplified function that only take care of the fans and call it at the end of discard_current_block():

void Planner::UpdateFan(){
    unsigned char axis_active[NUM_AXIS] = { 0 },
                tail_fan_speed[FAN_COUNT];
    if (has_blocks_queued()) {

#if FAN_COUNT > 0
      for (uint8_t i = 0; i < FAN_COUNT; i++)
        tail_fan_speed = block_buffer[block_buffer_tail].fan_speed;
    #endif

}
  else {
    #if FAN_COUNT > 0
      for (uint8_t i = 0; i < FAN_COUNT; i++) tail_fan_speed = fanSpeeds;
    #endif
  }
     #if FAN_MIN_PWM != 0 || FAN_MAX_PWM != 255
      #define CALC_FAN_SPEED(f) (tail_fan_speed[f] ? map(tail_fan_speed[f], 1, 255, FAN_MIN_PWM, FAN_MAX_PWM) : 0)
    #else
      #define CALC_FAN_SPEED(f) tail_fan_speed[f]
    #endif

#if ENABLED(FAN_SOFT_PWM)
      #if HAS_FAN0
        thermalManager.soft_pwm_amount_fan[0] = CALC_FAN_SPEED(0);
      #endif
      #if HAS_FAN1
        thermalManager.soft_pwm_amount_fan[1] = CALC_FAN_SPEED(1);
      #endif
      #if HAS_FAN2
        thermalManager.soft_pwm_amount_fan[2] = CALC_FAN_SPEED(2);
      #endif
    #else
      #if HAS_FAN0
        analogWrite(FAN_PIN, CALC_FAN_SPEED(0));
      #endif
      #if HAS_FAN1
        analogWrite(FAN1_PIN, CALC_FAN_SPEED(1));
      #endif
      #if HAS_FAN2
        analogWrite(FAN2_PIN, CALC_FAN_SPEED(2));
      #endif
    #endif
}

So that way, if I really understand how planner work, each time a M106 or M107 command is received, a new empty block is added in the block buffer, and at each buffer end, UpdateFan check the new PWM value.

I know that it is a dirty workaround, so if any of you have better idea I will be really happy !! =)

s7manbs8

A végén a lézer még nem jött össze, az is fog menni, de közben sikerült az acetonos oldó módszerrel lézerrel nyomva egy Penny, LIDL vagy hasonló reklámújságra nyomva egy próbát megnéznem és ez úgy látom működik így, meg hát elég hamar megvan, iylen durvább nyékokra bőven elég jó, vagy csak tesztelni valamit, ha nem árulni akarjuk.

Pár kis lyuk azért van benne, amit lehet egy kis tollal megjavítgatni, de amúgy elég biztató.

s7manbs8

Jobb kép, ez az előző kamera elég gyenge ... bescannelve :