Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

Mlaci

Köszönöm, utána nézek. Sikerült úgy megoldanom, hogy ArtCam ban generáltam a g-kódot, aztán kézzel átírogattam. Ilyen lett:

Képet milyen progival szoktatok készíteni?

Fecso3

MCNC ... Mastergy fórumtárs kiváló munkája...itt a fórumon külön topicja van:MCNC gravírozóprogram.

000000000

Sziasztok! Itt is felteszem  kérdésem, remélem valaki tud segíteni...

Egy lézergravírozóról van szó arduino uno+cnc shield v3-al

Ez az arduinoba írt firmware, na már most, azt sehogy nem tudom beállítani (a használt szoftverbe sem (LaserGRBL)), Hogy milyen sebességgel égessen a lézer.. Hol lehet, azt megadni, vagy beállítani? Mert akármit csinálok, ugyan olyan előtolással dolgozik, és így jóformán semmit sem éget a lézer, mert túl gyors...

Köszi előre is a segítséget!

6mrgeizbx

A G-kódban az S hogyáll? Azzal állítod a PWM-et...
illeteve a F-el az előtolást... a $110 és a $111 nálad , alacsonynak tűnik...

000000000

Az S értéket nem néztem, de az nem a sugár erőssége? Az F előtolást hiába állítom, mintha nem is létezne, mindig ugyan azzal a sebességgel mozognak.. Ezért fura nekem a dolog..

000000000

A 110,111-nek mennyi lenne az ideális? Az nem az "üresjárati sebesség"? Az a baj, hogy elég kezdő vagyok, de k..va lelkes..

juhasz

Szerintem nagyon rosszak ezek a paraméterek. a 100-tól a 122-ig.
Alacsony a sebesség, a 110-111, az lenne a gyorsjárat igen, viszont nem fog gyorsabban menni ha a kódban nagyobb érték is van.
100-101: 2 lépés/mm, ez komoly?
120-121: 10 mm/sec2 a gyorsulás? 1000-ről indulj ha lézered van.

6mrgeizbx

1.1 -es GRBL -t használsz? a 0.9 nél és előbb más $x -en voltak ezep a paraméterek

A grafikus programod lehet nemjó megjegyzéseket ir ki, merthogy a 1.1 -es már nemirja vissza a $$-ra a kommentet csak az értéket.

Én a doksiból azt olvasom ki hogy a $101 és társai max rate... Nekem reagál is rá....

https://github.com/gnea/grbl/wiki/Grbl-v1.1-Configuration

000000000

A 100-101-et csak próbálgattam, de rájöttem, hogy 1/4 lépéses módban csinál szép egyenletes görbét és így hozzá igazítottam már ezeket a paramétereket... jelenleg 100-101 = 20.1 így pontosan 1mm az 1 mm...
A gyoesulásról nem tudtam, hogy mi, köszi az infót! Javítom!

Mlaci

Köszönöm! Megnézem.

000000000

Lenne egy lehet, hogy hülye kérdésem... :)
Alumíniumba képes gravírozni sima dióda lézer? (nem CO2)
Láttam videókat 15W lézerről, hogy alumíniumba gravíroz, bár lehet, hogy csak a felületét szinezi el, de nekem az is elég lenne... Létezik ilyen? kell valamivel kezelni előtte netán a felületet?
Köszi!

somma

Igen, például a sötétre eloxált alura a csekélyke teljesítményű lézerfény is szép világos nyomot hagy. (tapasztalat !)

6mrgeizbx

Az 1.6 Wos kéklézer nyomot sem hagy a T-hornyos aluminium asztalon... [#kacsint] elvezeti a hőt egyből, mint az üveg ...
Irogattak itt régebben valami krémszerű marhadrága cuccról , asszem az ráég a munkadarabra...

PSoft

Idézelvezeti a hőt egyből, mint az üveg

Az üveget nem azért nem tudod a kékkel gravírozni mert "elvezeti a hőt".

000000000

Lehet jelölni fémre... festesz azt meg gravirozod pl 1w kékel aztán ki savazod pl h2o2+hcl...[#vigyor][#eljen]