Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

6mrgeizbx

Kérlek benneteket, tekerjetek vissza a 13504-es bejegyzéshez.... Nem az Én érdemem, ezért nem adok linket...

u6t3r4kz5

Köszi nagyon hasznos.
Már dolgozom a levegő lefuvatáson de még nem tökéletes
Üdv: Dendő

harima

Szép napot.

Azt szeretném kérdezni, hogy dióda lézernél meddig kell betekerni a lencsét a dióda házba?

RJancsi

Amiről eddig hallottam, az kb. 45-65 mm fókusztáv volt kék diódáknál. Ha ilyesmire állítod csak jó lehet. Az én kékem (4,5W) kb. 60 mm-re van állítva. Nem kell a pontos távolságra törekedni, ha nagyjából jó az "ék" teszttel meg tudod nézni az optimális tárgytávolságot.

harima

Köszönöm.
Tehát a lencse diódától való távolsága adja meg a fókusz távolságot?

RJancsi

Igen. Legalábbis a tapasztalat ezt mutatja. A diódák többé-kevésbé divergens sugarat adnak még akkor is ha lézerről van szó.Ezért nem mindegy milyen messze van a lencse. A másik, hogy a nyaláb téglalap keresztmetszetű, ezért ne lepődj meg ha a legjobb fókuszálás mellett sem lesz kör alakú a pötty.

morvfer7

A lencse és a munkálandó anyag közötti távolság a fókusz távolság!

RJancsi

Ha egészen precízek akarunk lenni, akkor a lencse optikai középpontja és a tárgy közötti távolság a fókusztávolság. De mivel a dióda nem koherens nyalábot ad ki, ezért kell állítgatni. Ha nem így lenne, elég lenne a lencse fókusztávolságára állítani a tárgyat függetlenül attól, hogy mennyire van becsavarva a foglalat a dióda házba. De mint tudjuk nem így van.

morvfer7

Így van! Csak azért javítottam ki, mert rábólintottál a kérdésére.

RJancsi

Én is csak kiegészítettem amit írtál. [#wave]

j3cx5jtk6

Sziasztok!
3 napja megjött a diódám-
https://www.ebay.com/itm/7W-NUBM44-V2-450nm-Laser-Diode-In-Copper-Module-W-Leads-Glass-Lens/171841778046?hash=item280291717e:g:6IkAAOSwcwhVQRfE:rk:1:pf:0

Ő volna, és este még gyors kipróbáltam,4V -1A kezdetnek semmi extra csak, hogy megy-e?
Nagy öröm, boldogság, égetjük a gipszkartont, faja. /kb 1 percet ment/

Reggel egyből lefelé, beépítem dobozba stb, ám bekapcsoltam és csak egyszerű kék lámpa fény volt, majd 5-10 mp után semmi :(

Szerintetek lehet, hogy hidegbe volt éjjel? /15 fok van kb a szuterinembe/ Vagy mi a jó isten lelte, lelhette?! [#conf][#nemtudom]
Előre is köszi, hogy végig olvastátok a kis mondókámat de kicsit szomoru vagyok :( -30.000 /2 hónap várakozás/

designr

A 4V és 1A azt miről kapta?
érzékenyek ezek a diódák még a sztatikus dolgokra is nemhogy pillanatnyi tüskére a tápon.

LittleSV

Szia. A 15 fok nem hideg neki... Lábai rövidre voltak zárva amíg pakolásztad egyik helyről a fix helyére, vagy végig fixen a tápegységre volt kötve? Milyen tápegységgel hajtottad meg? Próba képpen elég lett volna 100mA is neki, de majd a következőnél.

000000000

Léptecses táprol leveném a lézert mindenkép kűlön táp csak ...
tápfeszben tüskék, parazita zavarok (léptesek generálják) ezek gyorsan kivégzik ![#levele]
Én egy 2w kültem el kék lednek igy ilyesmi nyirta ki (tüske) lépteses táprol..[#eplus2]

000000000

Sziasztok!

Segítenétek ebben, hogy ezek a PIN-ek mire valók? (CNC shield V3)

Továbbá az előttem szólók miatt kérdezném (megijesztettek), hogy én egy pc tápról (300W) üzemeltetem a gépezetet, motrokat, lézert, ventillátort. egyenlőre 1W lézerem van, gond nélkül bírja a táp. de úton van már a kis sárga barátainktól egy "állítólag" 15W modul. (https://www.ebay.com/itm/15W-Laser-Head-Engraving-Module-TTL-450nm-Blu-ray-Wood-Marking-Cutting-Tool-AF/292370145103?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&_trksid=p2060353.m2749.l2649) Ezt biztonsággal tudom üzemeltetni az említett tápról? vagy full külön tápot intézzek neki?

Köszi!