Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Ez a rossz kék dióda lézer olyan, hogy mikor lekapcsolom kis áramra, utána ha egy ideig nem megy nagyobb árammal, nagyon lassan nő meg fénye, még mindig ez a bajom vele, lehet hogy amógy rossz nem tudom eldönteni egyébként meg működik, most a g kódba is olyat tettem, hogy mikor egy világíott suakaszhoz és megáll max fényerővel egy fél másodpercet így bemelegszik emiatt kicsit lassul az egész de viszont rendesen lemarja amit kell.

Valaki tud mutatni egy ilyen kéket úőgy, hogy előtte nullárol bekapcsolva mennyi idő alatt éri el a max fényét ??? Nálam ez több másodperc.

Pedig már ezerszem megnéztem, hogy a dióda megkapja a feszt rögtön meg az áram is megindul, de a fény meg nem jön elő belőle csak később ...

PSoft

Amikor akril feketével fújtam a nyákot...

Egész hártya vékony réteg is elég volt. Még a fekete pigment alig-alig látszott a kifújt rétegben, akkor se maródott alá.
És, a lézer is könnyebben leégette a pár mikronos(?) réteget.

PSoft

Ott valami nem "kerek":(

Mutatni már nem tudom, de a diódának "azonnal" követni kéne az utasítást.
Szerintem, még tized másodpercek sem kellenek.

RJancsi

Szürkeárnyalatos képet nem tudok lézerezni mert még mindig (talán már sosem) oldottam meg a PWM vezérlést, de raszterpöttyöst igen. Ott jellemzően 700-800 mm/min sebességgel megy a fej 0,1 mm rasztertávolsággal égetve a pöttyöket és elég gáz lenne, ha ilyen lassan gyulladna fel. Pedig sima kínai vezérlőm van, semmi extra.

s7manbs8

Nem kerek itt semmi, x nap alatt nem tudok egy nyákig eljutni.

Most a kísérlet közben fele úton slpeep-be vágta magát a csodálatos Marlin (Svejk ! féljél te is ettől , néha előfordul).

Azért még megsúroltam egy kis súrolóporral így mivel a réteg jó vastag, egyébként jó lesz a végeredmény ha egyszer összejön.

Közben sajnás pár helyen nem is kevésszer a dióda meg úgy gondolja magát, hogy ott is világít, ahol nem kéne, lehet még a kódgenerálásban van a hivbba sőt szinte biztos, úgyhogy még kicsit vizsgálom tovább azt is, aztán új próba.

Most megpróbálom majd SD kártyáról, mert úgy nem hal be, az USB-vel a Pronterface-el, 2 óra múlva kiakadt, bár.

Már ez a legalább 5. kísérlet volt és az előzőek is mentek 3 órákat. Mivel ma meg ugye 13-a van, így meg is érdemli az ember a szopást. :)

No, ezért nem 2001 Forint egy nyákkészítés, főleg, ha másnak kell csinálni ...

s7manbs8

Ígen, elhiszek én  mindent, csak  tuti hogy amivel te fújtad le az valami másféle volt és lehet szerencséd is volt, van , látszik akármit csinálsz az élet neked odaad mindent ajándékba is.  :)

Van aki meg mindegy mibe fog, semmi se jön össze, na én ez a kategória vagyok, annak ellenére, hogy egy adomáynom van azért, kurva tehetséges vagyok szinte mindenhez. :)

Ezt ellensúlyozza a sors ... :) Na, de nem szabad feladni. :)

Ez az alapelvem szerencsére.

s7manbs8

Közben mivel Z mozgás meg nicns s kódaba így nem látom szimulátoron se, hogy a gravír hogy fog kinéázni, de a hiba miatt, most csak azért is berakok mindenhova G Z kódot, is mikor világít a dióda, hogy lássam hol a fenébe kerül bele, vagy ha meg nem kerül benne a franzy se tudja már, hogy mi lehet a hiba oka.

000000000

Kontur nyákgyártást nem szereted ami pár perc csak?[#conf]

s7manbs8

Akril vastaság olyan 0.07-0.08 mm, megmértem.

s7manbs8

Ezt most direkt ki akarnám rendesen mindenhol, hogy egyáltalán milyet is tudok így csinálni, megtesztelni.

s7manbs8

Megvizsgáltam a g kódot az egyik hibás helyen, az derült ki, hogy a g kód elvileg hibátlan és mégis a szerencsétlen dióda húzott utána az adott helyen egy pár mm hosszú csíkot a fekete lakkban, amikor elvileg ki van kapcsolva, na most vajon ilyenkor mi lehet ???

Szóval nem lehet itt semmiben sem megbízni.

Ha kétszer ugyanezt lefuttatnám az a kérdés, hogy akkor a keletkező hibák ugyanoda esnének e vagy sem ?

A diódát FET kapcoslja, az nem igen lassú, az tuti ... kondi sincs a diódánál, hogy esetleg feltöltődve maradn és amiatt túlvilágítana.
Meg egyébként máshol ahol nem kell világítani ott meg jó általában mindenhol ...

6mrgeizbx

Az van, hogy másik gépen kéne megnézni hogy ott mi az eredmény, arra számitanék hogy ugyanúgy húzza azt a csikot.
És a Gkódban lesz a bibi...

s7manbs8

Kiötlöttem, hogy egy kérdéses szakaszt a Y31 - Y37 közt megtesztelem, hogy többször csinálva mindig ugyanott van e a hiba, a g kódban pedig nincs hiba ha van akkor meg nagyon bamba lehetek, hogy nem látom, kerek perec ott van, hogy

M106 S0  

kikapcsolja a lézer kimenetet egy hibás helynél, ha nem csinálja az vagy a Marlin baja, vagy egyéb lehet vagy csak nem kapja meg hibátlanul a sort az USB kommunikációban, én leginkább erre tippelek, mert ha ráteszem SD- kártyára, ott ha meg jó lesz, akkor annyi.

A lényeg, hogy nem lehet megbízni semmiben sose, mindig ez a tanulsága.

s7manbs8

A kérdéses rész, ahol hibázott pl.:

1  M106 S81
2  G1 F300
3  G1 X48.15
4  M106 S0             itt kikapcsolja
5  G1 F10000           gyors sebességre váltás
6  G1 X52.95           eddig gyorsan megy
7  M106 S255           itt bekapcsolja
8  G4 P500
9  G1 F300
10 G1 X68.85
11 M106 S220

Az 5. sortól húzott egy vonalat égette, holott a 4. sorban kerek perec ki van kapcsolva.

Robsy most mondhatná mi a baj a csicsa G kódban, mert most lehet igaza lenne, ha nem véletlen hiba volt csak. persze ennyi véletlent ...

6mrgeizbx

Bár Én a M3 Spindle controlt használom, tényleg a S0 kikapcsolja....  ha lecserélnéd a S0 -át M5 -re esetleg S0 M5 -re vagy azt olvasom a speed fun M107 ra?