Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

kbsnemh57

Sziasztok! Mennyire biztonságos a német ebay? Kinéztem egy 50w-os csövet.Van valakinek tapasztalata az ilyen ebay-es vásárlásrol? Elvileg van pénz garancia ha nem fasza valami. És kérnék véleményt a csőröl nem túl drága és vámmentes. A 60w-os kb 10-20 euróval hosszab. Esetleg van-e valami rejtett költség pluszba?50w-os cső hozzá a táp.

frob

Ez a legolcsóbb változatú cső, teljesen üveg a vége, a jobbaknak fém...
Minden bizonnyal működni, fog főleg ha nem maxon hajtod, akkor sokáig.

3pka0vftd

űdv, probált már valaki a forumon épiteni co2 lézer csővet ?  

gondolkozok egy lézer asztalon mar egy idelye , tápot ebay -en venném csővet magam épiteném segéd tűkrőket fokuszálot szintén ebay-ről .

esetleg valaki ezt a lézert már megépitette : http://archiv.hobbycnc.hu/CNC/Laser/Laser.htm

előreis kőszi , űdv.

designr

Elsőként próbálok nem kimondottan lézeres szakiként tanácsot adni,olvastam itt és máshol a témában már sok mindent.
A linkelt lézert a fórumtárs tudtommal anno megépitette,működött.
Ő is elismerte a végén ami azóta a kinai csövek árcsökkenésével most még érvényesebb:egy csövet nem éri meg épiteni.
Akkor szánd rá magad ha kellő ismeretanyag,szerszámozottság elszántság megvan.
Biztosan sokat nyer az ember.,tanul,tapasztalatot szerez,de egy kinai cső árának többszörösét rá fogod költeni..
Olvasgass kicsit..

-A spec anyagú üvegcső,és az üvegműves munkája.
-A cső spec dekontaminálása..a töltés előtt speciális vegyszerekkel.
-Vákum szaivattyú
-Gázkeverék aminek az összetétele már nem,de a kivitelezése elég nehézkes..
-Sok próbálkozás..valószinűleg sokadik cső fog megfelelő lenni..
Sok-sok olyan dolog ami azt mondatja ha használni akarod végy egy kinait..
Ennek ellenére ha érdekel a téma a net szinte korlátlan tárháza az infóknak, kreativ embereknek,itt néhány oldallal előbb linkeltünk hasonló DIY lézer épitős oldalt..

PSoft

Én, csak kihívás szinten vágnék bele.
Úgy is csak akkor, ha minden feltétel adott volna a közelemben, egy jól működő cső létrehozásához.

3pka0vftd

kőszi a válaszokat megfelelő eszkőzeim megvannak, már tulvagyok egy 1200 x 1800mm es 4 tengelyes maro épitésen , az igaz hogy olcso a kinai de viszont egy 200-300w cső és a táp már kicsit huzos [#csodalk]  ezért gondoltam hogy hátha van valami egyszerű kivitelezés . űdv

000000000

Mire bevásárolnál a felszerelésből rezonátor készitéshez valószínű hogy többe lenne az egész beruházás mind a kész megoldás!

Marosi István

Én elkezdtem összeszedni egy nagyobb teljesitményű lézerhez az alkatrészeket.A rezonátorhoz már csak a gázszűrő hiányzik,aztán rendelem a tükröket.Sajnos minél nagyobb teljesitményt szeretnénk,annál több problémát kell megoldani.

frob

Nem lehetetlen megcsinálni, a belevaló gáz valóban nem egyszerű módi, én lézervágós cégtől kértem gázt, de az ügye átfolyós rendszerűbe való...
ami a mi esetünkben 40-50W os csőnél még nem is lenne gond, viszont ha jól megnézed a gyári csöveket, akkor a rezonátor részben igen kevés gáz van, a cirulációt maga az inos sugár csinálja, és van egy tér ahol a rezonátor rész ~10x mennyiségű gáz fér, itt tud visszahűlni .
A spirál cső az ív meghosszabbítására van, vagy is oltására, hogy a külső részen  ne legyen kisülés.

Üvegtechnikát nem árt kitanulni hozzá, vagy csak sima üveg csövek és aluval zárni a végét, a felhasznált anyagokból van párolgás, ami rontja a rezonátorban keletkező ív tulajdonságait, tehát jó le kell vákuumozni, és átmosatni, hogy tényleg működjön....

Szóval vannak buktatók, de működhet, és pl linde árul rofin lézerhez, már mint a fixtöltésűhöz gázt, ami bár nagyfrekis gerjesztésűhöz van, gondolom itt is működne...
csak drága 50e felett a palack és másik ennyi az éves bérleti díja a palacknak... és csak 1 évig jó elvileg a gáz , mert vannak összetevők amelyek keresztülkocognak idővel a palackon... :)

000000000

Vagy elbomlik a fö alkotó a co ezek is szénacél palackba vannak reakció lehetséges idővel!?

000000000

frob ment...

frob

passzolom, ezt a tájékoztatást kaptam a lindétől amikor kerestem

3pka0vftd

igen kicsit  utánna számolva tőbre jőn ki az épités mint a kész kinai lézer .  de pl egy 40-50w os lézer is zárt rendszerű 1000 ora élettartammal igy meg elég kőltséges az űzemeltetés , átfolyásos rendszerhez meg elég drága a gáz és elég nehéz a beszerzés .

nem tudom hogy ez kivitelezhető lenne , 15w laser pointer 4db őssze fokuszálva mar 60w és árba annyira jőn ki mint egy 60w co .

designr

Nincsen 15w  laser pointer..

3pka0vftd