Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

000000000

2 lézert lehet több féleképen is össze füzni lépcsökbe épiteni!
45 fokos dieletric dicro .. xxxx nm type
Laser Beam Combine Cube...xxx nm type

frob

Szuperek mind, kérdés a veszteség!
Aminek csak annyi a  lényege hogy végtelenségig de még csak 20-30db esetén sem biztos hogy az utolsó darabokon keresztülhaladó nyaláb nem okoz gondot nekik.

mondjuk ha a nyalábot kiszélesítjük, akkor az felületre vontakoztatott teljesítmény lecsökken, csak akkor a végén össze is kell szedni, ámbár erre is van kész cucc

beam expander

de, és itt a lényeg, megint csak ott tartunk hogy ha több ilyen cucc van, a beállítás alapja a hőkompenzált alaplemez, amin rajta van az össze szerelék a maga beállító bizbaszával

000000000

Érdeklődő vagy építő kötöz nagy a különbség..
10 éve még ekkora választék sem volt ilyen optikai cuccol csak szinte bontásbol meg optikai gyártóktól megfizethetetlen áron...
10 éve csináltam 1W RGB projektort Romániába de akkor még az alap modulok is 100...500mW alap piros/zöld a kék ritka volt
több 100E mozogtak pláne a kék nem volt fix dióda alapon sem elérhető csak kristály osztással elérhető hullámhossz (bibo) ezek voltak az igazi fejlesztések anno !:)
De sok pénzt elehet szórni rosszul paraméterezet alkatrészekkel pláne optikai szinten!
Hébe hoba bele olvasgatnak szakirodalomba a próbálkozó építők az kevés sajnos de igy idővel megoldódik mert a pénz elfogy a projekt fiókba kerülnek...

zip0ji0se

Köszönöm a válaszokat mindkettőtöknek. Hasznosnak bizonyultak és még több fejtörést okoznak. Ugyanis érdekel a dolog és ezért belevágnék egy építésébe. Tudom rengeteg buktató van, de majd csak túljutott rajt. Nehezen szoktam feladni amit elhatároztam és a fejembe vettem.
Szóval ha lehet majd még sokat kérdeznék. Addig is magyar nyelvű anyagot hol lehet találni hozzá, mert eddig, csak nagyon keveset leltem a neten.

000000000

Voltak jó forrasok nagy része megszüntek pl laser bible de ezek is jó része gáz lézeres szakirodalom volt nem félvezetős ....
Magyar könyv pl

ez elég jó!

https://moly.hu/konyvek/csillag-laszlo-kroo-norbert-a-lezerek-titkai

k2rf792ud

üdv urak!
nem lézer de mégis....
a co2-nak van egy cw-5200 hűtője.
pár napja indításkor egyből 37 fokot mér.
a csarnokban 18 fok van. szóval kizárt hogy annyi legyen.
izomból dolgozik, hogy kompenzálja nyomorult a hőmérsékletet, és a csőnek sem a legjobb.
szóval...
ez megoldható sima kalibrálással, vagy thermosztát csere?
ha csere... van valakinek egy kapcsrajza vagy robbantott rajza mielőtt szétkapom?
neten semmit sem találtam... :(
hálás vagyok minden segítségért...
köszönöm!

k2rf792ud

ez lemaradt: :)

designr

Fél órai üzem után mérj rá a hűtővíz hőmérsékletre valamilyen hőmérővel..ugy hogy nem hajtod a csövet.Mennyi a set point?

frob

Az a csodálatos hőmérce ami benne van, valami kínai csoda és ha jól rémlik 10k ntc van benne mérő elemként

amire tippelnék, hogy a forrasztás vagy csavarkötés rossz a hőmérő és a mérőke között, esetleg rázkódástól a panelen lévő csati forrasztása még ami elngedhetett...

egyébként meg itthon is vehető ilyen hőmérce, csirkekeltetőkben használják úgy keresd :)

R.

k2rf792ud

köszönöm uraim... holnap szétbombázom.. :D

fa_kukac

Üdv Mindenkinek! Tanácsot kérek: kék dióda lézerhez milyen szemüveget vegyek, és esetleg hol? Ehhez is jó a sima üveg?
Bocsánat ha hüleséget kérdeztem.[#nemtudom]
Köszönöm.

RJancsi

Piros vagy narancs színűt és lehetőleg ne a legolcsóbb kínait.

PSoft

Olvastalak, csak még nem válaszoltam.:(

Én, mindhárom szemüveget kipróbáltam(piros, sárga, zöld)
Igazából, különbséget nem vettem észre a három között.
Meg...én nem is használtam, inkább csak a "vendégeimnek" adtam esetenként nézelődésre, akik nálam jártak.:)
Hogy hol vegyél nem tudom, számtalan helyen árulják/hirdetik.
Ha "tudományos" akarsz lenni,és magadat is meg szeretnéd nyugtatni, azt vedd meg, amelyiket a kék lézer hullámhosszára ajánlják.

kaqkk007

Piros lézerrel kipukkasztható a kék a fekete lufi a piros nem , ergo:a kék lézerhez kék szemüveg ...