Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

000000000

Eletronikában menyire vagy jártas?

Fecso3

Irányítástechnikai műszerész alapképzettségem van +3 év fősuli a Kandón folyamatszabályozás szakon, analóg és digitális technikát is tanultam..igaz nem ma volt. Tisztában vagyok vele, hogy FET-es áramgenerátoros a dióda meghajtása, és van visszacsatolás is az áramértékről (ellenállásról) műveleti erősítőre, de simán előfordulhat a túlvezérlés, hiszen a lézerteljesítmény és a diódaárama fesz növelésével emelkedik 0V-on nyugalmi áram, min telj., 5V-on max áram és ha nagyobb, mint 5V...akkor túláram, márpedig egy freki-fesz konverter nem TTL szintű jelet add ki, ezért kell vigyázni.

000000000

Áram generátor mond valamit mi a szerepe?
3 alkatrész van sorba amin a vcc el osztódik, áram figyelő shönt ellenállás,mosfet,ld dioda de az áram azonos mind s 3 alkatrészen ugyanis az áram generátor az beállított áramot tartja feszültség növelésnél is az más hogy a hebo felé kapcsolás nem képes tolerálni hisz nincs referencia feszültség az ilyen tényezőire sem!
5v vcc a ld dioda negyed vagy talán fél nyitott állapotba kerül a fetes áteresztős áram generátorral a fet belső ellenállása piszkosul megnő ilyenkor félnyitót állapotban amin még-több feszültség esik ami a diódától vesz el még a vcc feszből ... működni látod mert világit de igy totál káosz a szabályzás..
Mosfet tótális kinyitva logic fet 4,5v.. 5v a ld kék dioda névleges áramnál nyitó fesz 4...4,5V ez ha jol számolom olyan min 8..9v a vcc a shöt ellenálláson 0,5..0,8v osztódik még ![#vigyor]

000000000

Nem bántásként írtam csak ki egészítésként fizikai része totál![#fejvakaras]
Eletronika lehet hobby is olyan érdeklődési szintű de keményen köti a fizika amit nehéz átbaszni sajnos ..

mex

"Mosfet tótális kinyitva logic fet 4,5v." Igen, de a gate feszültség ennyi, nem pedig ennyi esik rajta!!!!
A csatorna ellenállása ilyenkor már nagyon kicsi,az ohm tört része (típusfüggő). Ezért hibás az okfejtésed a tápfeszültség nagyságával kapcsolatban. Az áramfigyelő ellenálláson eső feszültség + a lézerdiódán eső feszültség összege + a fet kivezérléstől függő csatorna ellenállásán eső feszültség a nálam üzemelő 1.7W teljesítmény esetén sem több mint 5V, ennyi a Vcc is...

zozo

Egyszer próbáljuk meg, hogy inkább angolul írj, -hátha jobban értjük mint a "magyart"[#kacsint]

hebo87

Ezt kicsit eltúloztam, hogy figyeljenek mindenre az emberek és inkább ne kísérletezzenek.
Természetesen az összes áramgenerátoromba van védelem a vezérlő bemeneten ami megfogja az 5,1-5,2V-nál nagyobb  feszültséget és stabilizálja így elméletben lehetne 10-15V-al is vezérelni csak gyakorlatban nem teszteltem soha, nem is volt rá szükség mert az 5V az alap a digitális technikában.
Egyébként próbáltam a lehető legtöbb védelmet belerakni amit a mérete engedett.
A nyugalmi árama referencia 5V-ról van beállítva a stabilitás érdekében.

000000000

Mérd meg párhuzamosan egy müsszerel  a felsorolt alkatrészeken a feszültséget és számolj mi is történik...[#rolleyes]

mex

Legközelebb, ha szétszedem igérem megmérem. Addig azonban csak üzemeltetem, mert teszi a dolgát. [#nyes][#nyes][#nyes]

Fecso3

Én is így vagyok vele, használom, semmi gond nem volt vele egy év alatt. Az elején a max áramot állító potit állítgattam és mértem a diódaáramot ...aztán visszaállítottam, elég nekem a kb. 4-4,5W. Cree2-nek igaza van a fizikát nem lehet átb...ni, mérni kell.

vvvsmkgjx

Üdvözlet!
Hogyan tudom leellenőrzni, hogy a lézervezérlő pwm kimenetén nem jön ki 5V-nál több? PWM a +, GND -, és csak multival lemérem? Vagy ennyire nem egyszerű?

Üdv mindenkinek és Kellemes Ünnepeket kívánok!

000000000

Kitöltési tényezőt ha felveszed 100% vagy bit alapon 255 az már majdnem sima dc még ha xxx frekin is szalad..ott van esély sima dc müszerel is mérni fesz szintet....[#rolleyes]

niu7vyvp0

Sziasztok,

A ruida vezérlőnél hol tudom beállítani a motor lépés számát? 1:1 az áttétel, de 0,9°os a motor és szeretném beállítani, hogy a rajzi 1mm a valóságban is az legyen, de egyszerűen nem találom se a vezérlőben se a rdworksben.
Tudnátok segíteni?

Köszönöm!

Kellemes ünnepeket :)

PSoft

niu7vyvp0

Pont az előbb néztem meg, ez alapján tiszta is lenne, csak még most lettem kész az elektronikával és ha próbálom mozgatni a tengelyt, akkor a kijelzőn fut a számláló, a motor ad ki hangot csak épp a tengely alig mozdul meg :(
A legelső beállításokat kéne meg tennem, mint ahogy a mach3 nál is kell. Na ezt a részt nem találom :(
V. mihez viszonyítsak, ha videó alapján kell belőni elsőre is? Ebben kérném a segítséget.