Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

kaqkk007

Bocsánat ! Az aceteon a dimetil keton (régen tanultam ...)

ni5heyj8

Sziasztok!

Egy kis segítségre lenne szükségem.
Van egy  1300*900-as munkafelületű lézervágó gépem (kínai).
LaserCut 5.3 szoftvert használok.

1. Vágok vele egy 50x50-es négyzetet akkor az X tengelyen 49,85 az Y tengelyen pedig 50,1 mm lesz. Ez valami szoftveresen beállítható probléma vagy mechanikailag rossz valami?

2. A vágást nem ugyan ott fejezi be ahol elkezdte, egy két tizedmilliméterrel elcsúszik.
De ha például köröket vágok egy sorban és a vágás kezdőpontja minden körnél alul van akkor az elsőnél elcsúszik de az összes többi jó. Arra gondolok, hogy a Y tengelyen való mozgáskor lehet probléma de nem tudok rájönni, hogy mi lehet a gond.

niu7vyvp0

Tudtam picit kísérletezni mellékelek pár képet. Fej tükröt vissza tettem alap helyzetbe és egész jó az eredmény. Viszont fókusz állításhoz létezik vmi segéd aminek publikus a rajza? K40 hez találtam amit itt volt linkelve. A fókuszt kéne beloni mert igy át se vágja a rétegeltlemezt csak égeti. Plusz a lézer teljesítményét csak programból lehet állítani ugye? 30% on van de nem olyan erős így, bár ez lehet a rossz fókuszpont miatt van.

PSoft

A legegyszerűbb módja, az ékteszt.

Egy lejtős rámpán húzol egy vonalat, ahol a vonal a legvékonyabb, ott mérsz távolságot, ott a fókuszpont.
A lejtő minél meredekebb legyen, úgy jobban szemmel követhető a vonalvastagság változása.

niu7vyvp0

Szuper, köszönöm.
Előbb ismét tükör és cső állítás, mert az asztal túl oldalán sajnos köszönő viszony sincs a központtal :(

PSoft

Milyen gépet is állítgatsz?
Kicsit írhatnál a paramétereiről.

niu7vyvp0

Egy 80W os cső a lelke a munkaterulete 800x550 kb, az asztal állítható kb 0-170mm tartományban, mellékelek képeket de a kupit ne nézd:)
Elszívó csövet még be kell tennem a helyére plusz a lesz egy kompreszor is.
Ruida vezérlőm van, vészkor is került bele.
Ez a tükör állítás nagyon nem könnyű:(
Az első pozícióban szépen közepén van, ha az Y tengelyt előre járatom az is jó, de ha az X tengelyt viszem el a végállásra na abban van 2 cm. Ha ott beallitom első pozícióban lesz rossz igaz ott már nem ekkora a hiba de nem középen van a pont. Gondolom mindig középen kell lenni e tökéletes legyen a vágás/gravírozás.

PSoft

Nem olyan ördöngösség az!

Persze, ha nem egysíkú a váz,-lóg valamelyik oldala/sarka- :) akkor el lehet vele pöcsölni sokáig...mégse lesz jó.

Nem feltétlen kell a tükröknél ragaszkodni a középponthoz, a lényeg, ne vándoroljon a nyaláb tengelymozgás közben.
(illetve, rosszul mondom, nem a nyaláb vándorol, hanem a rögzített tükör a vázon) :)
A sugárút végén, a lencsénél viszont már lényeges, hogy a lencse középpontján haladjon át a sugár.

niu7vyvp0

Hát igen, 3D ben rajzolni könnyebb volt mint most beállítgatni :P
Lin sínek helye bemarva, a tengelyeknek külön váz van, amin a cső is van, csak a cső magasság állítása nem tökéletes.
Hát még van idő szünetből úgyhogy párszor még neki futok, mert ahhoz drága volt hogy porosodjon :P :D

robokacsa

Csinos kis gépet hoztál össze [#eljen]

c2nsu773m

Mi úgy szoktuk beállítani, hogy a tengelyek kezdő és végpontján lövünk 1-1-et, ja és a tükörre ragasztunk tézát.
A két lövés közé próbáljuk állítani a tökröt, és ujra kezdjük előről, új téza , új két lövés....

PSoft

A beállítás metodikája szinte ugyanaz, mindegyik tükrökkel vetített sugaras gépnél.

niu7vyvp0

Köszi, te gépedről jött az ihlet :P [#vigyor]

niu7vyvp0

Na ezt végig nézem :)

@Török Tamás

Én maszkoló szalagot használok mert az van itthon, de hasonló a módszerem, csak még nagy az eltérés

PSoft

CO lézeresek...

Nyomtatta, használja valaki ezt a típusú csőtartót?
Tapasztalatok,(jó-rossz) beszerelés, beállítás....?

K40 lézer csőtartó...