Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

PSoft

IdézAz asztalig eljut már a lézernyaláb, de érdekes hosszúkás a mintája

A tükrökön ennyit nem torzulhat a nyaláb formája.
Nézd meg közvetlenül a csőből kilépő nyaláb képét, gyanítom, már ott sem lesz koncentrikus.
Sajnos, volt már ilyen selejtes csővel dolgom.:(
Egy torzult nyalábból, fókuszálás után sem lesz koncentrikus, pont szerű sugarad.

niu7vyvp0

Maszkoló szalagra lőttem az első lövést az első tükörhöz de ott még kör alakja volt, na jó picit ovális de nem volt vészes. De holnap csinálok pár képet, lehet mégis csak én vagyok a béna :)

niu7vyvp0

Legrosszabb esetben, ha tényleg selejtes akkor buktam az árát, mert nagyon nem volt olcsó és garancia ilyenre nem tudom, hogy van-e, variometrumról vásároltam.

PSoft

Lehet valamelyik tükör is...
Figyeld, melyik tükör után torzul jelentősen.
Azt a tükröt cseréld először csak próbára, valamelyik másikkal.
Aztán ha már egyértelmű, akkor...egy újra.:)

niu7vyvp0

Így vissza gondolva fejben lévő tükröt nem takarítottam le, lehet a maszkoló szalagról vmi dzsuva ráment, holnap takarítással kezdek és meglátjuk :)
Tartalék tükröm még nincs, de rendelek mindenképp :)

Köszönöm!

PSoft

Vigyázz a tükrökre...

A ráégett "dzsuva", igen könnyen okozhatja a tükör halálát, még 40W-nál is.

niu7vyvp0

Jáj :( Rendeltem direkt tükör tisztító nedves kendőt, meg monitor tisztító folyadékkal szoktam óvatosan letörölni és a végén mikroszálas ruhával.
Remélem nem nyírtam ki őket :(

PSoft

Ha ráég a lerakódott szennyeződés a tükör aktív felületére, romlik a teljesítmény.
De ez, még csak a kisebbik baj.

A nagyobb gond az, hogy a tükörre rakódott szennyeződés -füst, por, stb.- elnyeli a sugár nagy részét,és az elnyelt sugár melegíti a tükröt.
A már ráégett szennyeződést igen nehéz letisztítani a tükör felületének sérülése nélkül.
Ez egy lavina szerű folyamat, aminek a vége akár az is lehet, hogy az elnyelt hőtől a tükör annyira túlmelegszik, hogy darabokra törve..."felrobban".

Volt már rá példa egy Fórumtársunknál, épp egy 40W-os kínai gépnél.

niu7vyvp0

Idáig még nem jutottam el egyik gépemnél sem hála isten, szépen csillog mindegyik tükör még, vagyis szemre.
Köszönöm a tanácsokat megfogadom. Kísérletezés odébb lesz mert még hideg a víz, melegítem csak jó lassú, vmi erősebb fűtést majd szerzek be, mondjuk egy merülő forralót, mert ez az akvárium melegítő lassú igaz 50W 6L-hez, de nem számoltam a hő veszteséggel, meghogy kb 8 fokról kell 20 ra felnyomni a vizet.

000000000

A metil etil keton nevű oldószer minden ragacsos, vagy ráégett szennyet felold a tükör felületén.

kaqkk007

Miért nem írod egyszerűen azt hogy  aceton ...

niu7vyvp0

Ennyi gondolkodás kell :)

000000000

A kettő nem ugyanaz.

000000000

Hálózatról felvet ősz teljesítmény valahogy nem igazán jön ki a kimenetivel![#fejvakaras]
pl:
EFR 80 kalkulálom 40W csövet is hogy tudja ki szolgálni?

40W cső átlagba pl közép értékel számolva 25000v*25mA=625W igényelne 100% hatásfokú kapcsi tápnál de step-down 90% járnak ...

EFR 80 500W nyi max teljesitmény hálózatrol 80W csőhőz ajánlott.. ami 1200W power kellene hálózatról ...[#rolleyes]

Olyan észrevételként irtam csak le...[#lookaround]

Pali79

Metil-etil-keton: C4H8O
Aceton: C3H6O
Csak testvérek...