Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

xt79ipd3

Jéé, ezt én tudom kezelni és tudom programozni is. Tudom, senki sem kérdezte. :)

5yfyyj67

Lemaradt a kép.

MacGyver

Helló,

Ilyesmit szeretnék én is építeni a lézeremhez, mert most csak fekete pöttyözni tudok, és szeretnék szürkeárnyalatozni. Tudnál küldeni kérlek egy linket vagy részletesebb leírást erről, vagy ehhez hasonló frekvencia-feszültség átalakítóról, amivel van tapasztalat és működik a kék Hebo féle 5W-ossal? Illetve gondolom ha ilyen üzemben használom a lézert, akkor kell hozzá a Mach3 lézer plugin.. [#conf] Előre is köszönöm a segítséget.

000000000

Képhez nem kell nagy power fa,kö,müanyag bör, gumi, persze fémjelölés is meg olható 2w kékell egy kis trükkek!

dac leirás...

https://data.hu/get/11583137/v6.rar

mach3 alá van több program is amivel tudsz árnyalatos g kodot generálni...
pl lehet m3..m5

béni volt ilyen progija ingyenes de itt majd megmondják a nevét 1bit képböl dolgozot pl....
vagy picgrav,Bmp2HPGL, stb
persze itt a minöség a kérdés milyet szeretnél ez a versengés milyet alkodsz a végén....

Fecso3

Szervusz!
Nekem is Hebo 5W-os van, egy éve használom, remekül üzemel, 1-2W-on megy a fotogravír. A "fapados" gépem lehetőségeihez képest (F800 max., M6-os menetes szárral, Psoft féle ablaktörlő szervóval és Kozo féle SMC vezérlővel) többféle fotogravírt próbáltam, itt és a kék forumon is megtalálhatók, letölthetőek.
Amiket próbáltam: G-ray, G-ray to Hz, Mach3 engraving plugin,Dotg (Béni progija), MCNC (Mastergy progija, itt külön topicja van, én is leveleztem vele, nagyon segítőkész).
Én az MCNC-t használom (kiváló, nem kell semmilyen pluszelektronika, próbáld ki, olvass bele a topicba, megtalálsz ott mindent!) még jó a dotg is. A többi sem rossz, csak az én gépem nem megfelelő a használatukhoz és plusz elektronikát igényelnek. Mach3-al használom az MCNC-t és a dotg-t is azzal próbáltam.

PSoft

IdézPsoft féle ablaktörlő szervóval

Na ugye!...nem olyan rossz DC motorok azok.:)

Nem Neked, Te ezek szerint ismered a G-Ray progit,:) inkább @MacGyver kollégának...

Egy "válogatás" a kék lézeres korszakból...
A gravír, mind a G-Ray progi G-kódjával,és a Mach-3 közreműködésével készült.
2W-os volt a "Hebo-féle" kék lézerem.

Fecso3

Bizony, bizony....nem rosszak azok, már egy éve használom, mostanában főleg sokat mentek...sok rétegeltet vágtam (pl. karácsonyi ajándékok)...nem melegednek, csendesek, egy amatőrnek-kezdőnek tökéletesen megfelel, persze korlátai vannak, de azt betartva (gyorsulás, sebesség) nincs lépéstévesztés. Sokat lehet tanulni itt a forumon, természetesen a cnctar oldaladat alaposan átböngésztem..öröm volt végignézni azt, és más önzetlen remekül archiváló kollégákét is!

xt79ipd3

Ejha... Ezt mindet 2W-os lézerrel csináltad?

PSoft

Igen.
Egy kép került véletlenül közéjük, ami nem a kék 2W-ossal készült.
A farkasfej, az CO lézeres kép.

xt79ipd3

Akkor a 2W meglátásom szerint teljesen jó hobbizni, meg egy kicsit többre is. Akkor egy 5W-os meg "termelő munkára" is alkalmas lehet.

MacGyver

Ú! Köszönöm szépen, erre gondoltam, ez elég jó, részletes [#worship]

MacGyver

Szia!

Én is kb felére szoktam venni a teljesítményt az 5W-nak, csak most még egy trimmer 10k van bekötve az áramgenerátor vezérlő bemenetére. A DotG-t én is használom, azzal csinálok ilyen képet lletve a másik kettő Artcam-al generálva simán vektorosan.
A G-ray-hez viszont meg kell épitenem egy Cree2 által küldött frekvencia-feszültség átalakítót, és a DIR láb helyett a STEP lábbal kellene vezérelnem a teljesítményt. Fontos (javítsatok ki ha tévedek) hogy most pöttyözésnél minden pöttynél megáll a fej egy pillanatra, és ahogy tudom G-ray-nél, ha a teljesítményt már a STEP lábról vezérlem, akkor nem kell megállni a pixeleknél, és sokkal gyorsabb lenne a gravírozás. [#nemtudom]

@PSoft nagyon szépeket csinálsz, régóta követem a munkásságod és kommentjeid csendes megfigyelőként  [#kacsint]

Fecso3

Kétféle G-ray progi van, ha freki-fesz konverter van akkor a G-ray to Hz programról van szó.
Röviden a programról:
A lényeg az, hogy nem rángatja a gépet, gépsebesség egyforma, egyik tengely pl Y csak léptet 0,1-0,2 mmreket. Míg a másik folyamatos egyenletes sebességgel 500....1000mm/perccel mozog. A szürke árnyalattól függően a program generál egy frekit: sötét a nagy freki, általában 300-400Hz, világos-fehér az alacsony freki 0Hz, és közte a szürkeárnyalat klf frekin. Ez a változó freki kikerül pl. a z step lábra és egy célelektronika (555 vagy LM311) freki-fesz átalakító vezérli a lézerdiódát. A lézerdióda nyugalmi árama folyamatosan megvan és árnyalattól függően modulálodik képződik egy fesz/lézerdióda áramjel, ami beégeti a tárgyba a képnek megfelelő szürkeárnyalatot, grafikát. Én az LM311-es kapcsolással próbálkoztam max. 5V-os táppal! Vigyázzál, nehogy a Hebo lézered 5V-nál nagyobb feszt kapjon, mert akkor annyi a diódának...erre Hebo figyelmeztet a kezelésiben.
Nincs semmiféle megállás pöttyözésnél az X előtolás folyamatos.
Általában vagy állandó tengelysebesség-lézer teljesítményváltoztatás (lézer ki-be kapcsolás) vagy változó tengelysebesség-állandó lézerteljesítmény elven működnek a fotogravír programok.
A dotg és MCNC a pontok sűrűségével éri el a "szürkeárnyalatot", egyszerűbb és megbízható, könnyebben készíthető szerintem szép kép (nekem mindenképp).

000000000

"Hebo lézered 5V-nál nagyobb feszt kapjon"
Az áram generátor ttl bemenetén!
A vcc bemenet min 7.. 8v kell ugyanis ennyi fet+ a ld dioda
 teljes nyitó fesz hogy teljes áram tudjón folyni az ldn  ..[#kacsint].

Fecso3

Hebo kezelésijéből idézve: "Fontos, hogy ne legyen 5V-nál nagyobb a vezérlő jel, különben túl áramot fog kapni a dióda így csökkenthet az élettartama, vagy ha túl nagy akkor tönkre is mehet!" Persze lehet, hogy túl óvatos vagyok, de én betartom...4,5V-nál többet nem engedek rá. A G-ray freki-fesz átalakítójánál lehet +15V-os táp is persze...de a próbálgatásokkal-szoftverbeállítással simán lehet a kimenet is 15V közelében...lehet, hogy bírja...lehet, hogy nem.