Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

3pka0vftd

ja és a réteglemez amiből vágni szeretnék 2-4mm bűkk.

RJancsi

Van valami jó beszerzési forrásod 2 mm-es rétegelt lemezre? (A modellező boltokon kívül.)

3pka0vftd

modellezésből megmaradt kb 20 táblám , de hajoépitésel foglalkozom és elég sok beszerzői pályám van .

kozo

A linkelt lézert használom többek között én is . Az eladó is emlékeim szerint Ő volt . Posta hamar ment , korrektnek tűnt az emberke .

A lézer 10w ahogy megszoktuk kb a fele lehet , 12V 5A táp letérdelt vele de 6 Amperessel megy szépen.

Tapasztalataim :
-A fókusz állító ( vagy minek hívják ) gyakorlatilag lötyögött a menetben , beállítás után oldható csavarrögzítővel fixáltam .
-Pár órás (2-3óra)használat után a ventilátornak érdekes hangja bántotta a fülem , alig akart felpörögni . Kicseréltem , volt a sufniban .
-Az elektronika szépen melegszik (vágáskor) de a lézer hűtőborda mindig hideg . Tettem pluszban egy ventilátort ami csak az elektronikát hűti . Biztos ami biztos .

Ezek után jelenleg is szépen működik .

Mire elég a "10W" ...?
A fókusz nekem 37mm távolságban sikerült eltalálni . Ahogy írta az eladó 15-50mm között állítható be , nagyjából igaz .

Kb.: 0.1-0.2 mm lehet fókusz pontban a sugár (téglalap) mérete , vágás után méréssel tudtam csak ellenőrizni .

Gravírozni rétegelt lemezbe képet 1600mm/perc sebességen szépen lehet , lehet kicsit talán gyorsabban is .

Rétegelt lemezt vágni ... 4mm-es (mérve 3,7mm) vagdosok vele 200mm/perc sebességen négyszeri vágásra teljesen átvágja , nem kell "törögetni" , kiesik a kivágott elem az anyagból .
A vágáshoz 1.5 bar levegőnyomást használok kb 5mm távolságban az anyagtól . Vágás mellett nincs égésnyom .

Korábban használtam 2.5W kék kínai lézert , emlékeim szerint arányaiban volt a tudása a teljesítménnyel , kb:1/4-e a 10Wosnak .

A fókuszpont meghatározása az egyik alapvető dolog , tapasztalatom szerint minimum : +-0.5mm belül el kell találni .

Pénzt keresni nem hiszem hogy ez a legjobb választás de hobby gravírnak vagy vagdosásnak elég lehet ...

3pka0vftd

értem, kőszőnőm a tanácsokat, igy egy kicsivel tőbb fogalmam van a választásban .

000000000

Hát ha még vissza olvasnál is pár oldat...[#vigyor]

PSoft

Mára már csak "nosztalgia", de itt láthatsz egy vágástesztet 3 mm-es nyír rétegelt lemezzel.
Igaz, hogy csak 2W-os volt a kék lézer, meg nem is kínai összeszerelésű...
[#t134p12860#]
A csatolt képek azóta már eltűntek a postból, :( de ha kíváncsi vagy rájuk, ITT megtalálod őket.

zip0ji0se

Sziasztok!

Diódás lézerhez hol tudnék itthon tükröket venni? Kerestem, de nem találtam lehetőséget, vagy nem jól kerestem.
Köszönöm

000000000

Milyen tükröket?

000000000

Ilyesmiket?

snapscan

10mm plexit szeretnék vágni CO lézerel. 50W elég lehet egy menetben való vágáshoz, még elfogadható minőségben? Esetleg 15mm-hez?

000000000

dielectric mirror laser keres hullámhosszt meg tudod milyet akarsz!

zip0ji0se

Az RGB-hez hasonlókat, de cree2 már írta, hogyan keressem.
Köszi mindkettőnek.

zip0ji0se

Még egy kicsit értetlenkedek a tükrökről. Mégpedig a fényáteresztés kapcsán, hogy az egyik oldalról átengedni az összes színt a másikról meg, csak visszaveri a megadott színt.
Vagy olyant kell keresnem ami mindegyikre jó. Konkrétan a kékhez szeretnék 2 vagy 3 dióda egyesítésére.
Ja és még egy! Minden diódának külön vezérlő kellene, vagy lehet sorba is kötni max kettőt. Esetleg valakinek hozzá kapcsolásirajz?

frob

Megvan hogy melyik hullámhosszon tudja legjobban visszaverni a fényt, e szerint kell keresni, mert az amit nem tükröz az veszteség lesz és a tükröt fogja melegíteni, nem pedig a gravírozandó anyagot.

sztem két  vagy több komplett diódamodult használj, egyszerűbb neked is...