Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

000000000

pangolin is elég komolyabb lézeres vizualis téren...

smalla

Ezek magukban használhatatlanok vágásra, gravírozásra, mert nincs az az optika, amivel értelmes formába lehet hozni ezt a kimenetén vonallézert.

Szilárdtest lézerek pumpálására viszont kiválóan alkalmas.

wv07scd6x

Sziasztok!

Tehát akkor, az általam belinkeltek közül melyik tűnik számotokra ígéretesebb választásnak? :)

Ennyiért már csak a hűtőborda és a meghajtó miatt is megéri. :)

Kelepeisz Lajos

Az a baj hogy eddig azért nem ajánlották egyiket sem, mert aki picit is ért az egészhez egyiket sem ajánlja, sokkal kedvezőbb alternatívák vannak. Nem kevés ok van az mellet hogy miért ne vásároljunk ilyent Kínából.

wv07scd6x

Ezeknek a Kínai moduloknak a fizikai kialakítása ami számomra nagyon kedvező, tehát mindenképpen ilyen típusú hűtőbordába épített érdekelne kizárólagosan csak. Rendkívül szimpatikus az a megoldás, amelyiken a lézerre épített ventilátor mögé rögzítették a meghajtót is. Ezek szólnak a Kínai modulok mellet. Meg az ár is barátibb. :)
Ha Kínait nem érdemes, akkor egy megfelelő, kedvező árú alternatíva érdekelne.

Kelepeisz Lajos

1. lehetőség, vedd meg amit kinéztél, aztán azt kapod amit éppen a kínai küld.
2. lehetőség, ha magad megépíted a kínai árnál valamivel olcsóbb és minőségibb lesz, persze ide azért kell egy kis kézügyesség.
3. lehetőség, veszel Hebo fórumtárstól, igaz nem ilyen formába adja mint a kínai, meg drágább is kb 20e ft val, de tuti azt kapod amiért fizettél.
4.lehetőség, veszel a Variómetrumtol saját termékes lézert. ami már úgy néz ki amit te szeretnél, de az ára 80eft magasságában van, de itt is tuti azt kapod amit veszel.
Kb ennyi.

Kelepeisz Lajos

Ja még egy 5. lehetőség, megveszed a Klaviótol az 1,6w-os egységet, itt kapsz 1 év garit, tanulni ez is bőven jó.
lézer

wv07scd6x

Elektronikában, mikróvezérlő és PLC programozásban már van némi jártasságom, és kézügyesség terén is kegyes volt velem a sors azt hiszem. :) Szóval ha valamit gondosan meg kéne építeni, és odafigyelve a részletekre precízen behangolni, akkor azt hiszem alkalmas lennék a feladatra. Csak ez mind idő, sok utánajárás, és költség. Nekem legalábbis jelenleg elég szerény ismereteim vannak a lézerek terén. Szóval egyenlőre még kicsit próbálok nézelődni és infókat gyűjteni.

wv07scd6x

Mellékesen megkérdezném, hogy esetleg vett e már valaki tesztelésre ilyen Kínai lézert?

RJancsi

Én például az első 800 mW körüli  kék lézerem után egy kínai 4,5 W-ost vettem. A meghajtója sokkal butább mint a kisebbé, de nem akartam sokat rákölteni így elfogadtam némi kompromisszummal. Amit ígértek azt tudja. Egy menetben simán 100 mm/perc tempóval átvágja a 2 mm-es rétegelt lemezt, a 3 mm-es már keményebb dió, lassabb tempónál már kormoz, inkább két menetben vágom. Időben hosszabb, de szép vágási vonalat ad. Amivel butább a meghajtó, hogy nincs "standby" áram, csak ki/be kapcsolni tudja a lézert, ami az élettartamnak nem használ. De nem járatom csúcsra, csak kb. 80%-ra így talán sokáig bírni fogja.

Kelepeisz Lajos

"standby" ez a legtöbben nincs is, de nagyon egyszerű csak elő kel feszíteni a bemenetet egy potival meg pár ellenállással, és már kész is.

RJancsi

Eléggé "elvetemült" a kínai meghajtó. Ha a TTL lábon nincs jel (levegőben van) akkor teljes fénnyel világít a lézer. Ha le van húzva földre akkor nem világít. Ha megkapja a +5V-ot akkor megint teljes fénnyel világít. A TTL vezetékbe bekötöttem egy 1 kOhm-os potit, Ha elkezdem növelni az ellenállást akkor egy ponttól halványan ég a lézer, ezt használom célzásnál. Ha tovább növelem az ellenállást akkor egy ponton "átbillen" és teljes fénnyel világít. Gondolom szakadásnak érzékeli a meghajtó.

kbsnemh57

Sziasztok! Megállt a hűtőböl machinált kompresszorom. Most még a kékkel való vagdosáshoz használom. Később szeretnék co lézert. Ehhez keresek megfizethető száraz kompit.Ezt a kompresszort néztem ki. Elegendő lehet ennek a teljesítménye?

RJancsi

Egy időben én is ilyet használtam a kék lézeremhez. Alapvetően megbízható, de nagyon kis nyomást hoz létre és hangosabb mint ami a teljesítményéhez indokolt lenne. Érdemes  a kompresszor és a fúvóka közé egy puffer tartályt kötni. Nem kell nagy én egy fél literes pet palackot használtam a kupakjába ragasztott két csőcsonkkal. Kicsit korábban el kell indítani a kompresszort a vágásnál így beáll az egyenletes léghozam a fúvókánál. Puffer nélkül nekem eléggé pulzálónak tűnt a levegő, de lehet, hogy egy hosszabb cső is elég lett volna megoldásként.

kbsnemh57

Köszi! Amúgy van valami alternatíva halk kompresszorra ami olajmentes levegőt biztosít?