Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

Dakota25

Keresek:
Működő K40 lasert.
Mielőtt rendelnék a Bay-ről megpróbálom, hátha valaki beleunt.
Adataim az adatlapon.

RJancsi

Kidwick topictárstól fél éve vettem két radiál ventilátort (az egyiket tartaléknak). [#t19p86970#]
 Ha jól emlékszem eredetileg valami ipari kávéfőző gépben szolgáltak.  Csendes, legalább annyi nyomást tud mint a membrános és egyenletesen fújja a levegőt. A kék lézeremhez bevált. Mivel van 3D nyomim, nyomtattam hozzá egy tölcsért, amivel az "ablakát" egy 6 mm-es csőcsonkra szűkítettem. A lézerre Psoft útmutatása alapján (a tárgyól 5 mm-re van a vége, 2 mm belső átmérőjű kilépő cső) nyomtattam fúvókát.

000000000

Mert a ttl nem tudod szabályozni feszültség szintel  high/low szint van csak billen effektus van !
Kitöltési tényezővel kapcsolgatják xxx felvencián ...:)
Hosszabb életet ad a lézer diodának ha emisziotol kapcsolgatod (parázsfény) nem teljes nullárol ...

000000000

feszültség szintel= analog feszültség szintel

RJancsi

Persze, tudom, csak azt nem értem, ha nincs bekötve a TTL, mitől lesz "magas" a jelszint (ég a lézer), illetve ha megfelelő ellenállással kötöm a földre akkor nem átbillen, hanem "parázsfényként" kicsit nyit csak ki. És ebben az instabil állapotban az ellenállással szabályozni is lehet a lézerteljesítményt az épphogy látsziktól a teljes fényerőig.

000000000

Logikai szin alacsony az nem csak 0v jelen lehet 1V is erre nyithat egy power tranyo is vagy szivároghat minimális bázis áram vagy gate fesz miat is.. lehet etöl is a parázs fényed alacsony szintnél!

000000000

Milyen vezérlöt/szoftvert használsz lézerhez?
vagy szeretnél teljesitményt is szabályozni de nem tudod megoldani szoftweresen M106 vagy M3/M5 variáciobol?

RJancsi

A Planet MK1-es CNCUSB vezérlőt. Ez még eredeti (nem kínai klón) és nincs PWM kimenete.

RJancsi

Az M3/M5 vezérlőkkel kapcsolom Be/Ki, de teljesítményt nem szabályzok.

000000000

Post config van lehetöség?
Maromotor tud kezelni szoftver fordulat szabályzást pl?
De Z irány step/dir jel figyelés lézer teljesitmény szabályzást is volt itt eszköz ilyesmire Sneci féle fejlesztés...

RJancsi

Elvben van egy programozható OUT pin-je, amire akár PWM jelet is ki lehet küldeni (változó frekit vagy RC szervójelet amiről fogalmam sincs mire jó), de eddig nem sikerült rávennem a működésre. Amit el tudtam érni az a sima TTL jel, vagy 0 vagy 5 V jelenik meg rajta.

000000000

xhk5dvtwp

Sziasztok!

Azt hittem tudok gravírozni, de mégse.

Röviden a történet:
-K40-s gép, 40W-s cső ,Amper szinte a minimumon kb 2-3mA,
 vágósebesség 275mm/min 4mm-s rétegelt lemezre dolgoztam. Program ami járt a géphez:
 LaserDRW.

-ferde volt a gépágy kivettem, kiegyengettem,nagyjából sík.

-lézerfej távtartóból az egyik gyári réztávtartót eltörtem, helyettesítettem az összeset hosszú M3-s csavarral, M3-s anyákkal tudom állítani fejet(fókusztávolságot).

Na mármost van egy kép fekete-fehér szürke árnyalatokkal,  telefonos szűrőt használtam. Ezt a képet szeretném gravírozni. Több kevesebb siker volt.

A gravírozott képeken jobb oldalt nagyjából látni az árnyalatokat. Nekem ezt tetszik, csak kontrasztosabbra szeretném csinálni.

A lényeg hogy balf@sz voltam, nem húztam meg tökéletesen az anyát. Így a fókusztávolságom elvesztettem. Azóta nem sikerült beállítanom. És így a baloldali alsó képet gravíroztam.

A hosszú bevezetés után a kérdésem a következő:

-Milyen irányba kéne elindulnom ahhoz jól betudjam lőni a fókuszt, és kontrasztos képet tudjak gravírozni? (Tudom hogy soha nem lesz fotórealisztikus a gravírozás, de szeretném a maximumot kihozni.)

xhk5dvtwp

Bocs alsó 2 kép a kontrasztos. És azt szeretném elérni

A baloldali felsőt produkálom most.

(nem találtam hol lehet szerkeszteni a hozzászólást)

000000000

7 oldal DAC Z irány mozgásbol step/dir csinál ttl pwm megoldást lézerhez!

step/dir laser pwm

Szoftweres megoldásom van hozzá amivel g kodot tudsz vele generálni a vezérlödhöz!