Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

Rabb Ferenc

A "vagy ki sem megy" verzió a lényeg. Egy párhuzamos fénysugár kúpos belső falról még véletlenül sem verődik pontosan tengely irányba.

000000000

A baj az, hogy az energia nagy része nem jut el a célhoz.
De, lencsékkel megoldható kevesebb veszteséggel.

PSoft

Van már fasza esztergád...
Kúpot is tudsz esztergálni...
Gondolom a polírozás se okoz problémát.:)

Csináld meg, aztán majd...számolj be az eredményekről.

000000000

Jó ötlet![#eljen]

PSoft

Én hullámosra kúpolnám a belsejét,és úgy políroznám.
Úgy, több esélye lenne a bent kóválygó sugaraknak lyukra futni.[#nyes]

s7manbs8

Mivel a végén csapúdika  falnak mondjuk ami kilóg a 0.1mm-es körből, mivel 0.3x0.1mm méretű nálam pl. az a lyuk előtt fog kiverődni, mivel az anyag fölött lesz ez az átmenő lyuk, úgy lehet ezt megcsinálni, hogy csak egy kis anyag darabot kell
csak így jó hegyes szügben megkúpolni, persze hogy hogy, miylen szerszámmal, az most mindegy, illetve pl. meg leeht políranyaggal is meg egy ilyen heggyel, mint egy tűnek a hegye pl. stb ... megpolírozni a végén meg.

No, persze jó játék nem mondom.

s7manbs8

Lehet le kellene rajzolni, mert így nem érted. :)

s7manbs8

Pl. egy hegyes tűvel EDM-mel megcisnálni, utána meg kipolírozni.

Rabb Ferenc

Valóban nem értem. Légyszíves rajzold le egy pár vonalas kis vázlattal.

Köszönöm a tudatlanok nevében [#worship]

mfew07m2u

nem viszi a csövet, az fixen van hátul.

s7manbs8

Rabb Ferenc

Köszönöm a rajzot! Én is elkövettem egyet - talán kicsit meggyőzőbbet.

Ez alapján Te, mint az utolsó polihisztorok egyik legnagyobbika, remélem belátod, hogy a fotonok (lézer sugár) nem teljesen a vázlatod szerint röpködnek és tülekednek a kijáratnál - pont jó irányba.

Pirossal berajzoltam a beesési merőlegest. Ehhez képest a beesési és a visszaverődési szög azonos. (ált. isi 8. osztály)

A kis vázlatomból talán belátható, hogy az alsó - tetszőlegesen kicsi - furaton csak a vele azonos méretben érkező sugarak haladnak át párhuzamosan. A többi többszörös visszaverődéssel szóródik. Még ha ki is talál, rossz helyre megy...

2vkx6unz

És ennél a valóság még rosszabb. Történetesen azoknak a párhuzamos fénysugaraknak a teljesítményét is elvesztetted amiket amúgy még lehetne jól fókuszálni a felületre. Azok amik meg eleve nem párhuzamosan esnek be még jobban szóródnak...
Azért mechanikailag szép feladat lenne egy ilyen kúpos furat elkészítése és polírozása...

s7manbs8

No majd meglátlyuk. :)  Puding eszi a próbát.

Itt több mindenen múlik, hogy mi az eredmény, a furat szögén, ha elég kicsi és elég közel van az anyaghoz.

Lehet számolni is, hogy mi a követelméány, hog ymégiscsak odataláljanak, ahova kell.

Azonkívül kioltódáés is van nyilván ha a fázis a sugarakban a tükrözés miatt módosul, csak mint elméleti lehetőség kérés, hogy ez hoigy jön ki, majd SchneYolo kolléga úr kiszámolja, ő ért ehhez nagyon.

s7manbs8

Csak arra gondoltam, mivel itt nem az a cél, hogy egy ép leképezést kapjunk, hanem csak össze gyűjtnei miél jobban a fotonokat egy pontba.