Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

PSoft

Volt nekem is olyan 12V-os "játékszer".:)
Hangos, pár hónap után még...nyekergő/visító hangja is lett.:(
(hiába volt a vízben)
Szerintem nem való több órás, folyamatos üzemre.

8-9L/perc az ajánlott a csőhöz, ha jól emlékszem.

Nekem, egy ilyen "lapít" a tartály fenekén.
Csendes, annyit tudok róla, amennyi a dobozán látható.
Az utolsó kép, gondolom Neked se sokat mond.:)

mfew07m2u

Köszönöm a választ

smalla

Update.

A hét végén kicseréltem az egyik kondit a lézer erősáramú tápjában és bekapcsoltam a ketyerét. Nem verte le a biztosítékot és nem is füstölt, amit jó előjelnek tekintek. Persze a lámpát még nem mertem rákötni, tekintve, hogy nem találtam sehol (bi)desztillált vizet, amivel fel lehetne tölteni a rendszert, csak ioncseréltet, ami meg nem jó, ha jól olvasom.

Úgy tűnik, hogy az egy hét, amit a tükrök beállítására saccolnak nem lesz túlzás, elbohóckodtam vagy két órát vele, ami csak arra volt jó, hogy észrevegyem hányféle hibalehetőség van: 5 helyről tud visszaverődni a lézer, és ki kéne találnom, hogy melyikhez mit kell állítani, hogy a visszaverődés jó legyen. Persze ha bármit állítok, ami a fény útjában van, azzal a korábbi beállításokat is elállítom -> lehet kezdeni elölről.

Van még egy (-két-három) dolog, amiről nem találtam leírást ezért ki kellene találnom, hogy mi is ez és mire jó.
Itt ez a két csatlakozó, PL100 és PL101-es feliratokkal.
Ezek a kimeneten levő SHUTTER/QSWITCH induktív(?) érzékelőire (2db) vannak kötve. Minek, mire jó ez? Látott már valaki ilyet?

A SHUTTER/QSWITCH-en egyébként van összesen 3 induktív érzékelő, meg egy motor. A motor és egy induktív egy másik kábelen a vezérlésbe vannak kötve.

Meg van még egy 4 polusú Externalnak nevezett csatlakozó, ami nem tudom mire jó, de van egy ugyanilyen hibaüzenet lámpa a vezérlésen, ami nyilván világít :)

Nem megoldott még a fény célhelyre juttatása sem. Én fiber vezetésben gondolkozom. Ha véletlenül valakinél lenne elfekvőben coupler-fiber-collimator-focus optika kombó jóárasítva, igazán megtámadhatna vele.

Köszi

mfew07m2u

Pár kép az épülő gépről(saját gyártás és szerelés).
Már mozog...már csak a hűtést kell rendbetenni...
Üdv

000000000

Nyugodtan feltöltheted ioncserélt vízzel. Ugyanolyan jó bele.
Nekem is évek óta azzal megy.

zozo

[#eljen]   -Cipeli magával a csövet is?  
Az asztal L-profil helyett ha U profil lenne, sűrűsödne a rácsozás. Persze te tudod, hogy mit akarsz rá tenni.

PSoft

Szerintem a cső a vázon van hátul, nem a hídon.

Kelepeisz Lajos

[#kacsint]

s7manbs8

A lézerrel nem lehetne az megcsinálni, hogy ha a lézer alakja nem kör, hanem akármi, hogy egy apró pontot kifúrni egy kis fejen és azon keresztül menne ki a fény, és közel az anyaghoz tartva csak akár 0.05 mm kör alak jönne ki pl. Úgy egyész finom kis rajzolatokat lehetne csinálni.

Ez a fejvég vége kúpos lenne tükrös is, tehét ami nem a közepén menne az is pont a közepére verődne ugye.

Rabb Ferenc

Nem lehet. A lézer nem vízsugár. Az is vág, de az egy másik technológia - más elven műxik

PSoft

"A lézerrel nem lehetne az megcsinálni..."

Míg megvolt a kis kék 2W-osom, sokat "játszottam" a fókuszálásával is.
0,1 mm-re sikerült összehúzni a lőtt pont/lyuk nagyságát.
Nálam, ez volt az alsó határ.
0,2 mm-es raszterrel "lődöztem" 2 mm vastag piros plexire, vagy plexibe lyukakat.
51x18 azaz, 918 db. lyuk van a 10x3,5 mm-es(35 mm2) felületen.
(számold meg)[#nyes]

Hova kell Neked ennél kisebb fókusz?
Szemműtétre készülsz?...vagy a NASA-nak vállaltál valami dollármilliárdos melót?:)

Jahhhh, amúgy...nem!:)

s7manbs8

Nem értem, miért ne lehetne ? A fény megy, ha nagyobb sugárban van a végén, akkor az vagy ki sem megy, ha elnyelné a fal, vagy meg verődve csak kimegy, de csak ott tud, ahol a lyuk van.

000000000

A fénypont egy részének kizárásával is lehet alakítani a pont alakját. A gond csak az, hogy a kizárt fényenergiával csökken a pont erőssége.
Amivel csökken, az melegíti a kizáró alkatrészt.

s7manbs8

Na, most ha egy hegyes kúp van a végén és az oldaláról tükröződik a fény, mint az üvegszál vezeték oldalán, akkor inkább kiveródik, mint elnyelődik, ha jól polírozva van persze.

s7manbs8

Mindegy még ha melegítené is, mert nem sok teljesítmány, még az anyagot is alig bírjuk vágni. :)