Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

Nagy Zoli

rosszul fogalmaztam, tehát a lángolás a PVCtől van?

2vkx6unz

A polokarbonát (PC) a Plexi, lexan pedig (PMMA) a PVC meg PVC 3 különböző anyag. PC és a Plexi szerintem vágható a PVC nem mert klór van benne ami nem tesz jót a gépnek.
Ha a PVC-t meghajlítod a hajlítás helye kifehéredik - ha jól emlékszem, de majd javítanak ha mégsem.

000000000

Kiméld meg a gépedet HCL szétmarja az acél alkatrészeket ami pvc lézeres megmunkáláskor keletkezik ezért beszélnek le rola mindenki kerüli ....[#wink]

motion

A polikarbonát sem vágható CO2 lézerrel. Lángol és fekete korom, perje keletkezik.
Vékony 1mm-es lemezt el lehet éppen vágni vele kínlódva, de csúnya lesz a vágás szóval értelmetlen...
Tehát a Nagy Zoli kérdésére is itt a válasz.

Nagy Zoli

Meg lehet ezeket valahogy "kívülről" különböztetni? mint ridegebb anyag lenne amit szépen visz és kicsit rugalmasabb amint inkább fel akar gyújtani [#vigyor]

motion

A legegyszerűbb, ha megnézed a lemez oldalát, szélét.
A polikarbonát a (mechanikai)vágásnál besötétül, ha víztiszta akkor meg szürkés színe lesz. A plexinél nincs ilyen az kb. tartja az eredeti színét.

000000000

Lehet legegyszerübb az öngyujtos teszt kis darabon anyagon?!

Nagy Zoli

Igen, de nincs lehetőségem a helyszínen "öngyújtózni" ahonnan hozom. Köszi a válaszokat mindenkinek!

Dakota25

Pici aceton. (Lánykori nevén körömlakklemosó)
Vigyél magaddal kis üvegben! Ha csak a közelébe viszed a plexinek, már oldja is a felszínét. Az összes többi szóba jöhető anyaghoz képest markáns a különbség.

94yw8tv6c

Sziasztok!

5-6 mm-es extrudált hungarocel vágásához mekkora teljesítményű lézert érdemes venni?  RC repülő elemeinek vágására használnám.

000000000

Egyiket se.
Ahhoz, vágószál való.

94yw8tv6c

Youtube-on pedig találni ilyen videokat, persze azt nem mutatják, hogy milyen felületű a vágás.  Vékony 5-6 milliméteres lapból szeretnék magamnaka lapgéphez elemeket vágni,  azt vágószállal nem is tudom hogyan lehetne automatizálni. Amiket láttam azok tömbből vágtak elemeket. Asztali ilyen huzalos vágót csináltam korábban,  de kézzel mozgatva a lapot ,szépen ,pontosan nem tudtam vele vágni.

svager

Szerintem ez dekorgumi nem XPS.

000000000

A CNC -re kell szerelni egy vágószálat.

Készítesz egy U alakú vasat. Vagy felhasználsz egy kézi lombfűrészkeretet. A fűrészlap helyére fogatod a cekászt, úgy, hogy a szál egyik végét elszigeteled a kerettől. Úgy adsz neki tápfeszt.
Ha ez megvan, az X és Y mozgatásával tudsz vágni, rajz szerint. Valamilyen programmal elkészíted a marópályát, mintha vonalat gravíroznál.
A Mach3 -ban kikapcsolod a Z tengelyt és mehet a vágás.

A többit majd kitapasztalod.

,,,,,,,,,,
Úgy is szokták a kézi vágást, hogy keménypapírból, vagy más anyagból készítenek sablont. Azt ráfogva a hungarocellre, mellette vágják a szállal.
A keretes vágószálat asztalra fogatva (mint a szalagfűrész van) az asztalon szépen tolva az anyagot, lehet jól, pontosan vágni.

94yw8tv6c

Köszi a segítséget ! Az elv még úgy nagyjából még jó is lenne, csak az anyag rögzítése a probléma, mert az nem fog lebegni a levegőben [#kacsint]. 40x80 centis lapot kellene úgy rögzíteni, hogy az egyáltalán ne hajoljon be a vágás közben és a vágószálnak se legyen semmi útban, ráadásul itt akár 50-60 centi hosszú elemeket is kell vágni.

Svager! A leírásban azt írja a feltöltő, hogy foam, tehát valamiféle "hab" lehet. A lépésálló hungarocel is ugyanilyen kék, ebből gondolom, hogy ő is azt vág

Gondolom ez már kicsit túlzás, mármint 80 wattos CO2 lézerrel 6-os habot vágni, de ha jól látom akkor a video feltöltője is repülő alkatrészeit vágja