Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

wd3pyic30

Igazából laserGRBL-el csináltam kódot, amit Mach3-al futtatnék, csak lehet az a baj, hogy Mac3 PWM beállításnál bénázok valamit mert hiába lövöm be a Spindle Pulley-t 0-255-ig, folyamatosan max teljesítménnyel pörköl a kütyü.

juhasz

De ha GRBL a vezérlőd miért használsz Mach3-mat?
Használj GRBLhez való programot.
Lehet valamit félre értek? :)

wd3pyic30

Mach3 a vezérlőm, csak a LaserGRBL-t használtam arra, hogy kódot generáljak, azt lementettem és Mach3-al futtattam. Úgy láttam, hogy olyan g-kódot generál, ami az "S" paranccsal osztja ki a PWM jel erősségét. Ezt próbáltam Mach3-ban beállítani, sajnos eddig sikertelenül. A legnagyobb problémám, hogy a Mach3, a laser ki-be kapcsolását M3 és M5 végzi, de M3 bekapcsolásnál sajnos mindig vár kb 2 másodpercet, és nem tudom hol lehet ezt állítani Mach3-ban. A spindle speed up 0-ra van állítva.[#nemtudom]

juhasz

Értem, ezt majd egy mach3 szakértő megmondja. Viszont elég lenne a kód elején egy M3 és a végén egy M5. Nem kell mindig ki-be kapcsolgatni.

wd3pyic30

Csak az elején van M3, de sajnos így is nagyon megégeti az anyagot..... Nagyon szépen köszönöm a segítségedet! Esetleg  valaki ismeri a megoldását a dolognak?[#conf]

D.Laci

A Delay értékeket 0-ra állítsd. Talán segít valamit.
Az M3 után közvetlenül kezdődjön a megmunkálás, ne legyen semmi felesleges beírva, mert azokat is amíg értelmezi és tovább lép csak telik az idő.

s69skz0ve

Egy olyat kérdezhetek ha T1M6-al kezdődik egy program (g-code mm.tap-ba generált) akkor is át kell írnom M3-ra?

wd3pyic30

Az M3 közvetlenül olyan mondat előtt van, ahol a megmunkálás kezdődik, a pulley ratio min 0  max 255, de nekem be van kapcsolva a relay control alatta a PWM control,és a Use Spindle motor control.

wd3pyic30

A T1, az 1-es számú szerszám hívása, az M6 pedig "tedd" azaz cseréld parancs. Akkor van ezeknek a parancsoknak értelme, ha egy programon belül több szerszámot használsz a marógépedhez, esetleg esztergádhoz. Jelen estben, mivel lézerről van szó, nincs jelentősége.
Az M3 kód, a főorsót indítja jobbos forgással. A mi esetünkben pedig a lézert kapcsolja be, az M5 parancs pedig kikapcsolja.

s69skz0ve

Értem köszi szépen! :)

wd3pyic30

Szívesen! A következő linken találsz egy általános leírást a kódokról: link

s69skz0ve

Nagyon szuper de én MACH3-at használok![#rolleyes]

wd3pyic30

Az alapkódok ugyan azok! Néhány specifikus kód van de azokat nem fogod használni, de tudnod kell mi az a G0,G1,M3,M5 stb...ezek nagyon sok vezérlőn megegyeznek.

hduf42fua

Nézzd Tom ! Csak egy 5-let: Én is a Mach-ot használom a lézerhez , + Acam a rajzoláshoz. Én úgy csinálom .hogy az AC-ban megrajzolom vektorosan  aztán a toolparts ban készítettem egy "lézer" szerszámot ( 0.1 átmérő és 0.1 Z előtolás) Legenerálod a G kódot és a szerkesztőben kicsaeréled a Z értékeit M10P1  , és M11P1 re.
A mach-ban engedélyezed , mjd a lézer kapcsolását bekötöd
a vezérőbe azokra a pinekre amiket engedélyeztél.
Igy a gép menet közben kapcsolgatja a lézert a Z mozgására.
Képeknélmás a helyzet. Ott Én Béni progiját használom és ott be lehet álítani az M10, M11 kódot és szépen lefut pixelesen a lézerrel. Sok szerencsét.  Kezdésnek talán jó lesz.
A hozzáértők + mégadnak  tippet ,vagy lehurrognak.Ezek is így készültek

s69skz0ve

Nagyon szuper lett Mikibá köszi a segítéget! :)