Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

v42ynjwxa

Szia!

Közben belenéztem kicsit a gépbe. A gombok relékhez vezetnek. Összesen 9db.

Tehát amikor a lézer működésbe lép, ezek a relék kapcsolnak le a videóban látható módon.

Esetleg így valami tipp?

wwdjyffm3

Sziasztok!
Kék lézerdiódákkal kapcsolatban lenne egy kérdésem.

Van 3 darab diódám (egy ndb7875 és egy M140-M és egy noname kínai)
1,5A árammal hajtva a 7875 szépen égeti a fát, az M140-M csak világít, a kínai pedig alig-alig, de megpörköli a fát.

Mitől lehetnek ezek a különbségek? Az ismert diódák adatlapját megnéztem és elvileg a m140-m-nek is 1,5A-en már égetnie kellene, ezzel szemben csak világít, mint egy erősebb LED.

Mi lehet a probléma?

000000000

m140= ez, valószínűleg átköltözött az árnyékvilágba.

wwdjyffm3

Az nem túl jó. Pedig tök új és világít, mint a fene, csak nem éget. Melegedést sem sokat tapasztalni. Hogyan lehet megbizonyosodni, hogy valóban a dióda rossz és nem valami más okozza a problémát?

rbbhbyvfs

hülye kérdés, de ugye a fókusz lencsével próbáltad?

wwdjyffm3

:)

Igen, a fókusz rendben.

000000000

Ezt az áramot ugye nem a csupasz diodára adtat rá csak a saját tokozatal mindenféle házasitás nélkül?[#rolleyes]

freewind

Ismét volt egy kis időm foglalkozni a DTR féle diódával amihez G-2 lencsém van.
A ,,Z" tengely állítható, a fókusz távolság beállításához csináltam egy ,,létrát", minden egyes vonalnál 1mm-el emelem meg a lézert.
A függőleges vonalaknál nincs is gond, 4 vonalnál is átvágja a 3mm-et, azonban a vízszinteseknél nem akarja. Nem értem, hogy miért. A vonal vastagságókból látható, hogy minta fókusz távolság változására nem is lenne hatással, szinte mindegyik vastagsága ugyanakkor, pedig aztán a két vége közt 15mm van.
A lézer képét is jelöltem a képen, amely egy vízszintes vonal. Tudom, hogy ha nem is látszik de fokuszálásnál is ovális marad. De az alakjából következtetve úgy gondolnám, hogy pont a vízszintes vonalakat kellene jobban átvágni, mert az lézer fénye is vízszintes.
Igazából most ott tartok, hogy a 6W lézerrel nem tudom átvágni a 3mm rétegelt lemezt. Ha csökkentem a sebességet akkor már nagyon megégeti a környező területet. A Képen látható, hogy már így is eléggé.
Valakinek valami ötlet? Talán érdemes 3 tagú lencsét bele? Az jobban fokuszálható.

wwdjyffm3

Természetesen rajta volt/van a hűtő. Nem volt csupasz.
Mindegy, felveszem a kapcsolatot az eladóval, hátha tud valami hasznos infót.

zozo

Nagyon csúnya vastagok a vonalak. Olyan egy tized mm körüli fókuszpont lenne az ideális. Optikán kéne valamit mókolni.

k2rf792ud

nem teljesen ide vág. de megkérdezem.
5w-os kék lézermodullal milyen fa vágható és milyen vastagságban?
gondolok betűkre amiket gyerekszobákra tesznek ki vagy pl. virágboltokban kis szívecskék stb. :)
balsa fára gondoltam. de nem tudom pontosan. :/ kezdő vagyok... :)
ti mit honnan szereztek be?
köszönöm!

somma

Azt azért mindenképpen kipróbálnám, hogy ugyan ezt megismételném kétszer, 90°-ot, majd 45°-ot elforgatva a rétegelt lemezt.
Akkor is olyan lesz az a vágás - nem vágás eredménye ?
(Kör vágásnál én is tapasztaltam, hogy a kerületén nem egyenlő a vágás mélysége, de nem ilyen durván. Csak néhány tized a volt a különbség. )

zozo

Balsa fából repülő szárnyprofilt vágunk :)
Népszerű a 3 mm-es nyír rétegelt lemez, én 2,5-ös farostot is preferálom. Vágás vastagság jó 1 tized mm.
Persze van még többféle vágható anyag, pl. zöld diegos padló alátétből vágtam sok figurát, modellezéshez. Próbálgatni kell a sebességet és teljesítményt, mert minden anyagra más paraméterek az optimálisak.

000000000

Ezeket bontsák igy üzemorával birtak de a m140 ne várj sokat az elég elmarat technologia volt kezdet inkább ....

k2rf792ud

köszönöm a felvilágosítást! :)
esetleg valami megbizható beszerzési forrás?