Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

thayscj6c

Hali!
Az asztal síkja párhuzamos a fejmozgatás síkjával? Nálam volt 5mm hiba, de beállítottam.[#wave]

wzc80zbf7

Próbáltam ma gravírozni plexit. Van egy pár problémám vele. :)

15% alá nem tudom vinni a csövet mert akkor meg se karcolja a plexit. Úgyhogy kénytelen voltam a sebességgel játszani hogy ne legyen túl mély a gravírozás. Viszont olyan problémám van hogy a betűk széle szellemképes. Ráadásul a gravírozás csíkos, gondolom itt a 0.08mm-ről lejebb veszem akkor szebb lesz. 400mm/sec -el próbáltam gravírozni.

Egyújabbgépépítő

Már nézegettem ezt az elképzelést de nem tudom menyire melegszik a tükör és a fókusz lencse.
Esetleg kilágyul menet közben?

PSoft

Ha tisztán van tartva a tükör és a lencse, 40-50W-nál elhanyagolható a melegedése.
Nem hinném, hogy ez problémát okozna.

Én inkább a "természetes" hőtágulás okozta "vetemedésre" gondolok a műanyag fejnél.
Egyrészt elég összetett darab, másrészt, vékonynak ítélem a talp részt,(a három nyújtott furattal)ami magát a fejet tartja.
Vagy ha vékony a talp, akkor a 45°-ban döntött tükörtartó irányába lehetne egy-kettő merevítő borda.

No de, majd a gyakorlat úgyis megmondja, hogy fölösleges az aggályom, vagy sem.:)

PSoft

Ugye, K40-ről beszélünk...?

"15% alá nem tudom vinni a csövet..."

Elvileg a tápot, hozzá kellene "hangolni" a csőhöz.
A tápokban van pár trimmer, ezek közül valamelyik kettő lenne hivatott erre.
Node, sehol egy értékelhető doksi, vagy leírás...
Így meg, nagyon zsákbamacska tekergetni bármelyiket is.

"... a betűk széle szellemképes."

Ez is lehet akár táp "hiba" is, de inkább a mechanika silánysága/kottyanása.
A gép/szoftver saját gravírteszt ábrája mit mutat? Van elcsúszás?

"400mm/sec -el próbáltam gravírozni."

Hogy szép, jó,és még gyors is legyen, igencsak lényeges pl. a kocsi görgőinek a kotty. mentessége, szíjak feszessége, fej, fejtükör, lencse, stabil, rezgésmentes rögzítése.

Szóval...
Ha nagyok az elvárásaid, sok "piszkálgatni való" van azon a mechanikán.

wzc80zbf7

Nem nem K40. Ez 100W-os cső és nem is K40-es mechanika hanem lin sinek, bordásszíj is elég széles.

Hát most volt kicsit több időm mint 10p így tesztelgettem. 12%-on fog már a Lézer. Így az a legalja. Ezzel viszonylag szép gravírozást értem el 70mm/sec-el. Sokat játszottam meg sokféle beállítást kipróbáltam. Ez lett úgymond az optimális első gyors beállításra.

A szellemkép sajnos a sebesség miatt volt. Amint lentebb vettem megoldódott ez a probléma.

Ezek még az első próbálkozások. Szóval még van mit finomítani rajta. :)

PSoft

Ok![#eljen]

wzc80zbf7

Köszönöm a sok segítséget!!

PSoft

"...a munka asztal (900X600) felétől tehát esetemben 300mm-től lefelé nem mindig vágja át a lemezt. Olyan mintha ott már nem lenne meg az "erő" a gépben"

Az is lehet, amit @TakiDekor ír.
De lehet az asztal lógástól függetlenül, a mechanika "nem derékszög, nem sík" beállítási/lógási problémája is.
Ekkora munkatérnél már előjöhetnek sugár "vándorlás" problémák, amelyek a fókuszpontban teljesítmény csökkenés formájában, vagy ahogy Te írod, "erő" elfogyás formájában jelentkeznek.

frob

Még ez is egy megoldás a maratásra
kell a minta mait ráraksz, ezt akár levilágítva is ahogy emlegették , után a pedig electro etching

c2nsu773m

Rosszul vannak a tükrök beállítva.

ms8ngarfi

Sziasztok!

Használ valaki kínai 40w-os Co lézert?

Sajnos tönkre ment benne a transzformátor. Rendeltünk hozzá 2db újat, mivel már nem először adta meg magát. Viszont ami érkezett, abból 3 kábel jön ki (jobb oldali), a miénkből pedig csak 1 (bal oldali).

A kérdés hogy melyik kábel mire való? Vagy ez semmiféleképpen nem jó a miénkhez? A teljesítménye egyezik mindkettőnek.

Előre is köszönöm a segítséget!

RJancsi

Hülye kérdés, de a bal oldali fehér kábel nem 3 eres véletlenül? A fotón csak a lényeg nem látszik.

s5f8tmfv3

A bal oldali trafón nincs két réz csavar? Az lenne a hiányzó 2 bekötés. Talán kimérhető.

motion

Hali.
Nem tudom neked milyen vezérlőd van, az enyémben van egy "Scanning Reverse Interval." ablakocska, ahol a különböző sebességekhez hozzá lehet rendelni egy-egy offszetet mm-ben. Ez az offszet fogja eltüntetni a szellemképet.
Ez a funkció benne van minden /kínai/ gyári lézer vezérlőben-max. más névvel-, mert az értékek gép/rendszer függőek és ezt muszáj testre szabni, hogy pontos legyen a megmunkálás.
A Te esetedben sztem ez hiányzik...