Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

beuegweae

Nálam 3mm tejplexi (de lehet, hogy más, mert iszonyat büdös): 60% (24W) 10mm/sec , 5mm plexi (víztiszta és zöld) 3 menetben 40% 25mm/sec (mert nincs fújóm és hogy ne égjen már meg füstöljön), gravírnál üveg 24% / 100mm/sec, plexinél lentebb lehet menni (vagy gyorsabban). 0.9mm-es ...olyan plexi anyag, de hajlékony, nem tudom mi az, két menetben 20%/100mm/sec, mert hajlamos volt kigyulladni. Plexi vágásnál a visszaverődött maradék fény tud apró "gravírt" csinálni a túloldalra. Ma próbáltam 6mm-es hungarocellt vágni, nagyon észen kell lenni és csak játszani volt jó, 14%/60mm/sec, de jobb 2-3 menetben nyomni, mert hamar zsugorodik, a vágás nem szép. (igaz, mind 5mm-es lencsével készült, majd ha lesz hosszabb, akkor azzal lehet hogy szebb lesz.)

wzc80zbf7

Köszi ezek hasznos infók számomra. Megpróbálom több menetben vágni ezt az anyagot remélem úgy nem gyullad ki nagyobb sebességgel.

a3btwzuk0

Sziasztok, milyen gépet tudnátok ajánlani sárgaréz lézer gravírozásához? (Valami nem túl drágát a saját kategóriájában, nem nagy szériához, de azért korrekt minőséget.)

A munka terület olyan 30x30cm alapterület kéne legyen minimum.

Milyen a minimum vonal vastagsága egy ilyen átlagos gépnek?

Komplett cucc kéne, nem darabokból építgetős, és valami netről rendelhetős legyen.

000000000

,,Valami nem túl drágát a saját kategóriájában"

Mégis mennyre gondolsz? Úgy 10 – 20 millió között? Esetleg valamivel fölötte is lehet?
Esetleg használt gép is jó lenne, olcsóbban?

Ha, konkretizálnád jobban az igényedet és lehetőséged, felhasználási célod. Talán, könnyebb lenne ajánlani.

PSoft

"...és valami netről rendelhetős legyen."

Talán, úgy kellene kezdened, hogy körülnézel a világhálón.
Összeállítasz egy listát az általad elfogadhatónak vélt gépekből,és utána kérdezel.
Hogy, ezt, vagy azt szeretném, mi a véleményetek, tapasztalatotok.

c2nsu773m

[#nyes][#nyes][#nyes][#nyes][#nyes][#nyes]

zozo

Kitöltött adatlappal talán több segítséget kapnál...
De én kerestem neked/helyetted egy olcsót, igaz, ez csak 125x125mm-es, de minden kérdésedre ott a válasz a leírásban.

Kevés darabszámhoz, kis sorozathoz gazdaságosabb a mechanikus gravírozás, vagy 0.2 mm-es gravírtűvel, vagy vékonyabb nyomot hagyó karctűvel.

zozo

Pali79

Meg tudná mondani valaki, hogy a kínai 2W-os lézermodult milyen távolságra kell elhelyezni a gravírosni kívánt felülettől? Vannak ezek egyáltalán fókuszálva gyárilag? Ha nincs akkor érdemes vele foglalkozni?

zozo

Optika függő, de 50 mm -ig célszerű elhelyezni, mivel fúvóka is kellhet rá.

zozo

Az optika tekergetésével nagyjából be kell állítani a távolságot, a pontos fókusz távolság pedig próbavágással jól meghatározható. (pl, lejtős vágás, vagy Z tengely 0,5 mm-enkénti emelésével)

Pali79

Köszönöm szépen! [#worship]

wzc80zbf7

Na kiderült a turpisság. Mivel ma már nyitva volt egy normális bolt vettem 5mm-es Plexit. És lőn csoda, ezt hiba nélkül vágja át 10mm/s 50W-al. Lehet finomhangolni kell még rajta de ez már se nem kormolt semmit se pedig nem gyulladt ki. A vágási él is víztiszta.

PSoft

Fújt levegő nélkül szép, víztiszta a vágott felület.
De ha mégis kell, akkor...nagyon minimális levegőt fújj plexihez.

"Lehet finomhangolni kell még rajta..."

Valószínű, hogy igen.
Soknak tűnik az 50W 10mm/s-nál.
Kb. a fele powerrel is menni kéne az ötös plexinek.

A plexi égéstermékének/gázának, van egy rossz tulajdonsága.
Ha nem szellőzik a lemez alja, nem szívod el alóla a "füstöt", hajlamos a tábla alá szorult gáz berobbanni.
Ha így van, hangos durranással robban, akár a plexitáblát is megemelve.
Nálam, volt már rá példa.:)