Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

a3btwzuk0

Minimális szinten értek a lézerekhez. Nekem csak egy 2.5W-os van azzal játszottam prusa i3 vázra rakva...

Szóval alapvető infóim sincsenek.

Szóval ami eddig kijött ebből eddig nekem:

- Kevés darabszámhoz, kis sorozathoz gazdaságosabb a mechanikus gravírozás, vagy 0.2 mm-es gravírtűvel, vagy vékonyabb nyomot hagyó karctűvel.

Ha lézer akkor:
- Fiber lézer kell a sárgarézhez
- ha jól értem 20W-os lézer ehhez elég

Konkretizálni nem tudom jobban, párom kapta feladatba a főnökétől (tök nem ezzel foglalkozik amúgy és nem is ért a lézerekhez), hogy keressen neki olyan lézert, amivel sárgarezet lehet gravírozni, valami cég de sokat én sem tudok róla.

És célszerűen ebay-ről vagy valami ilyen helyről kell majd neki össze vadászni, mert külföldi az illető.

000000000

Én, a feladatra Nd:YAG lézert vennék 50 és 100 watt közötti lézerteljesítménnyel.
Mélységi, haladós gravírozáshoz kevés a 20 watt, pláne fiber –ből, rézhez.
A mechanikus gravírozás gazdaságosabb, kis darabszámnál. Ahogy írod.
Van még, többféle megoldás, de ahhoz ismerni kell a konkrét feladatot. Ahhoz a kósza gondolata az illetőnek kevés.

wzc80zbf7

Fúú remélem azért robbanás nálam nem lesz. :) Egyébként egy böhöm nagy elszívó van ami a munkatérből szívja ki a gázokat és tolja kifele egy kb 120mm csövön. A csővel ha szembe állok és az elszívó be van kapcsolva rendesen lobog a hajam szóval az elszívás szerintem nem problémás. :)

Érdekes amit írsz, én levegővel vágtam és még is víztiszta lett a vágás. Lehet megpróbálom nélküle is.

Biztos hogy sok az 50W, de már örültem hogy átvágta az anyagot a kezdeti kudarcok után. Azt hittem én basszintottam el valamit a beállításokkal hogy lángolt a lemez de utólag mint kiderült az anyag minősége volt a ludas.

Ez az első sikerült munkadarabom amit eddig sikerült csinálni, nekem sikerélmény egyenlőre. :) Most meg kellene rajzolni egy ilyen matrix rácsot gravírozás, vágás-hoz sebesség/power hányadosokkal de valamiért múltkor nem sikerült. Érdekes dolgot vettem észre, 10% körül a cső mintha nem is csinált volna semmmit. Ilyen lehetséges hogy ilyen kis teljesítményen a lézer nem művel semmit?

000000000

Volt itt már szó 1..2mmm ko lemez vágásrol yag 200..300W +  gáz segéd.....
20w yag csak jelölgetnek max fémre...

wzc80zbf7

Ezek az értékek mennyire lehetnek reálisak egy 100W-os géphez?

100W Power/Speed

RJancsi

Az egyik táblázat felett 4 inch-es fejről írnak. Ebből sejtem, hogy a sebességek inch/perc-ben vannak megadva. A 2 mm-es rétegelt lemeznél 60 W-ot és 180-as sebességet adnak meg. Az én kis 4 W-os lézerem 100 mm/sec-el egy lépésben átvágja. Ebből gondolom, hogy a 60 W-nál gyorsabb lehet a vágás. Ha a 180 inc-ben van, az kb. 4570 mm/perc. Még akár reális is lehet de nyilatkozzanak a CO-sok!

d46hvfrdr

Helló!
Az ár/érték arányt tekintve szerintem érdemes elgondolkodni a fotóoptikai levilágításon is!
Persze kérdés, hogy ténylegesen mit is szeretnél gravírozni mint anyagban és méretben.

Ha kis szériás termékekről is van szó, főleg ha réz felület, a sav maratás gyors és költséghatékony módszer! Töredék árban sincs a lézer bekerülési költségéhez képest. Minőséget tekintve a levilágítós maratós módival, pici tapasztalattal maximálisan tökéletes, tű éles kontúrok és nagy részletgazdagságú, a lézer sem tud többet a maratásnál! Csak annyi, hogy kevesebb komponens szükséges a lézerhez és az aktív munkaidő is kevesebb, persze mint alapanyagban és felületben is több lehetőség van vele. De ha már van kis lézered, a levilágítás helyett festék vagy matrica maszkolással is érdemes próbát tenni!

Vásárlás előtt mindenképpen érdemes kalkulálni egyet a lézer költségeinek kitermelési idejéről. Mert ha csak nem folyamatos kimagasló bevételt tudsz produkálni a gravírozással, akkor vagy nagyon hosszú idő alatt térül meg vagy meg sem térülnek a bekerülési költségek...
Én mindenképpen megpróbálnák más módszert a befektetés előtt! Mert a sima mechanikus vagy kis lézeres cnc-s gravírozás és főleg a levilágítós maratás, minimális költséggel jár! Egy próbát  szerintem mindenképpen érdemes tenni velük.

Persze ezt neked kell eldöntened hogy mik a prioritások és hogy mit szeretnél, mik a lehetőségeid és milyen kompromisszumokra vagy hajlandó.

Savmaratós fém mintákat, tudok mutatni tükrös saválló lemezben. Csináltam már jónéhány maratós munkát.

a3btwzuk0

Szívesen néznék maratott képeket.

motion

Reálisnak mondanám.
Én a 3mm-es rétegeltet vágom 70mm/s-al, igaz 80%-on azaz 80W-al. Kettest még nem vágtam, de arányaiban 80W-al tuti menne 80-85-el.

thayscj6c

Hali!
Biztos, hogy 100mm/sec a vágási sebesség(10cm másodpercenként)? Ez nagyon soknak tűnik. Igaz én nem vágtam 2-es anyagot csak 4-eset.

motion

Hali.
Igen lehetséges.
Ez táp függő. Az enyém 7%-nál kezd dolgozni, 6%-nál semmi.
A 40W-os rendszerem meg ment már 1%-on is.
A lézertápban van pár poti amivel lehet pl. ezt is állítani.
Én nem mertem az enyémhez hozzápiszkálni mert nincs vagy én nem tudtam infót szerezni pontosan melyik potival mit lehet tekergetni...elbaxni meg nem akarom :-)

motion

Igen, valszeg 100mm/min lesz  :-)

RJancsi

Elnézést, "természetesen" 100 mm/perc. [#worship] Jó is lenne ha a 4 W-os lézer ennyit tudna. (Némelyek a 6000 mm/perc sebességet is megkérdőjelezik, pedig bordás szíjjal nem kunszt).

PSoft

Valaki, használja ezt a típusú nyomtatott fejet K40-es lézeren?

Rico

Sziasztok!
100W-os géppel né a 3mm-es nyír rétegelt lemezt 15mm/s és 30-35 W-al egy lépésben vágom.
 Átviszi 25 W-al is de a 30-35 biztosabb.
Egyedül azzal szokott baj lenni, hogy a munka asztal (900X600) felétől tehát esetemben 300mm-től lefelé nem mindig vágja át a lemezt. Olyan mintha ott már nem lenne meg az "erő" a gépben, de lehet ez csak beállítás kérdése.