Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

000000000

"Relének lassú a kapcsolási ideje lézerhez"

Na de itt nincs is lézer, írta, hogy a kopogtatófejet működteti relével.

pv6cdvuc7

Igen.  (illetve van lézerem is, az jól működik az az 1-es lábon van kivezetve az illesztő kártyán ott van a PWM, és ez az UCCNC100 maga készíti a G-kód mentes kódot az égetéshez pl. fára)Gránitra ez így nem jó . AZ egyik tengely dir jelére vezettem ki az M3 as jelet. De ezek szerint inkább az M10-es jelét kell.Azt keresgéltem, hogy hova lehet az UCNC proginak beadni ezt az M10-es funkciót.A "kopogtatórelém" egyébként olyan mint a dugattyú (solenoid)-(nem tom mér menne ez tönkre)
Köszönöm, hogy próbáltok segíteni!

pv6cdvuc7

A lézernek van külön pinje. Úgy próbáltam megoldani kopogtatórelével ahogy másoka lézernél, hogy 1 tengelyre vezetem  ki a jelet

pv6cdvuc7

Nézegettem az UCCNC progit. Ha minden igaz akkor Az M10 az amúgy a lézert szinkronban vezérli natúrban is PWM-el.-és gyárilag ez van hozzárendelve .De hát M10 beírás/kapcsolgatás a kopogtató relének túl gyors.Egyenlőre tehát ez a lényeg, magamnak mint hülyének összefoglalva. Ha viszont egy  1 bites raszterképet szeretnék kőre gravírozni ahol nem kell PWM, csak be és kikapcsolás. -Akkor még is csak az M3/M5 lenne jó? Vagy az M=/M9 ami gyorsabb reagálású?
A relé sebesség kapcsolgatását meg talán 1 pár kisérlettel ki lehet következtetni a sebességhez viszonyitva.

90jv6ys7

Szép napot!

lézert  a lézert és ezt a boardot  hogy kell összeépíteni?

zt2c4wh9

Miért lenne az M10/11 túl gyors?
Persze lehet túl gyors, ha mondjuk úgy van kiadva, hogy
M10
M11
vagyis egymás után közvetlenül, de mivel az M10/11 szinkronban van a mozgással ezért az éppen olyan gyors lesz mint amilyen hosszúak és amilyen sebességűek az M10/M11 kódok közt a mozgások.
Ha az M10 és M11-et egymás után kell egy pontban végrehajtani, akkor lehet közéjük tenni akár G4 Px-et, vagyis várakozást. Vagy lehet egy kamu Z mozgást tenni közéjük, mivel gondolom nincs Z tengely a kopogtató gépen. Vagy akár lehet konfigurálni egy másik még nem használt tengelyt. ABC.

Persze lehet M3/M5-öt is használni, de ahogy már írtam az nem mozgás-szinkron kimenet. Az M3/M5 főorsó ki/be kapcsolásra lett kitalálva, ezért ezeknek nem is kell gyorsnak lennie.
Bár szerintem egy kopogtatóhoz még mindig talán elég gyorsak, viszont a másik probléma ami abból adódik, hogy nem szinkron utasítások, hogy amikor kiadsz egy M3 vagy M5 utasítást, akkor a mozgásvezérlő először kiüríti a mozgáspuffert, vagyis minden mozgás végrehajtódik ami az M3/5 előtt volt és utána végrehajtja az M3/M5-öt, viszont ehhez értelemszerűen meg kell állítania a mozgást, vagyis a mozgás lelassít és megáll, utána M3/M5 végrehajtódik, majd újra felgyorsul és folytatódik a mozgás, ha a következő utasítás ismét mozgás.

Az M10/M11 szinkronban van a mozgáspufferrel, ezért nem kell megállnia sem lelassítania a mozgásnak. A mozgások közé kerülnek "befűzésre" az M10/11 kapcsolások.

000000000

"vagyis egymás után közvetlenül, de mivel az M10/11 szinkronban van a mozgással ezért az éppen olyan gyors lesz mint amilyen hosszúak és amilyen sebességűek az M10/M11 kódok közt a mozgások."

Kérlek erre, írj pár mondatos programrészletet, te hogyan csinálnád.

000000000

De még azt mindig nem válaszoltad meg, hogy az M3, M5 "delay" ablakainak mi a beállítható minimuma? Nulla is lehet?

pv6cdvuc7

OK. Ezt úgy ahogy értem elméletben.De mondjuk ha van 1 kész programom amit egy lézeres szoftver készített pl Dotg.-és kijavítom a Z-0.3-at M10-re a Z 0-át M11-re, és ezt az UCCNC paramétereinél a Z tengely dir -nél adhatom meg gondolom.és kész!? Az I/O setup laser Pin-t meg hadjam a fenébe?
(van egy Z-0.3 ebből lesz Z M10 ?)
Bocs hogy ilyen érthetetlen vagyok.

000000000

.
Nálad le vagyok tiltva?[#nemtudom]
.

zt2c4wh9

Akár úgy is hagyhatod a kódot ahogy a lézeres CAM progid elkészítette és a Z tengely dir jelével is kapcsolgathatod a szolenoidot vagy relét.
De egyébként amit javasoltam az az, hogy a Z tengely mozgása elé M10 utána M11 és akkor leüt a Z mozgás előtt és felemel utána. A leütés és felemelés közti idő a Z mozgás ideje lesz.
Ezt azért javasoltam, mert ha az M10 és M11 egymás után van közvetlenül, nincs köztük semmi mozgás, akkor szinte null ideig fog leütni. A Z mozgás köztük fogja húzni az időt a Z tengely gyorsítás és a kódban lévő mozgáshossznak megfelelően, így annyi ideig üt le, amennyi időre beállítod indirekt módon. De ahogy fentebb írtam akár a Z tengely dir jelével is kapcsolhatod és akkor nem is kell M10/M11.

Nem Danibá, nem vagy nálam letiltva, csak nem voltam délután már gép előtt miután az utolsó üzenetemet megírtam.
Most érkeztem ismét gép elé.

000000000

pv6cdvuc7

Köszönöm válaszod! próbálkozom

pv6cdvuc7

Sziasztok!
Na kb sikerült is az első megoldással>>Dotg-al szerkesztve és Z-re kivzetve.A másiknál ,hogy lehet pl egy 10ezer soros ("Stop Soros" [#vigyor4] ) G kódnál azt megoldani egyszerűen,hogy beírjam az M10-et a Z lefele elé és a végére az M11-et.Mert cserélni már tudom de itt pluszba kell ezeket beírni gondolom. Köszönöm még 1x segítségetek!

Béni

Próbáld ezzel a posztprocesszorral:

'DotG posztprocesszor (UCCNC lézer verzió)

{format
[ext]tap
[seq]|1|1|
[xy]d3|x0|
[z]d3|x0|
[f]d0|x0|
}

{header
( - DotG program - )
( - [bmpfile] -)
( Xmin:[xmin] Ymin:[ymin] Zmin:[zmin] )
( Xmax:[xmax] Ymax:[ymax] Zmax:[zmax] )