Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

kbsnemh57

Drivert látja az eszközkezelő. gbrl-nél ha csatlakozok akkor kiszürkül a com port felirat majd pár másodperc múlva visszajön a szine.Ez egy arduino nano val van hajtva és papíron egy 3,5w-os eleksmaker.

Pali79

Ha a drivereket eltávolítod és bedugod a gépbe a kábelt megjelenik, hogy "új hardvert talált"?

prinx

Akkor nem a lézerrel van a gond a nanora fel kell tenni a grbl hexet és a pin kiosztásnak megfelelően összekötni a lézert illetve tápot adsz a lézernek.

PSoft

Ma, számomra eddig "idegen, ismeretlen vizekre" tévedtem.:)[#csodalk]

Félretettem egy kiruccanás erejéig a "giga-csicsa" MACH-ot, no meg az "elvi hibás" G-Ray-t is.[#nevetes1]

Az apropó...
Mióta megjelent, ki akartam próbálni a LightBurn szoftver trial, szabadon letölthető, (csak)időkorlátos verzióját.
Régóta fiókban van/volt egy Arduino alapú, kéttengelyes EleksMaker vezérlőm is.

Összedrótoztam az arduinot, a már korábban sok kellemes órát "okozó" kis kék lézeres(Hebo-féle 2W-os) gépemmel.
A szoftver(Lightburn),és a vezérlő(Arduinos GRBL) "összeismerkedése" úgymond, pikk-pakk, minden nehézség nélkül megtörtént.[#eljen]
Első blikkre, pár óra játszadozás "eredménye" a fotókon látható pár, 8-10 perc munkaidejű kis képecske.
A képeken, semmi előzetes "cirógatás" nem történt, kizárólag a LightBurn beépített lehetőségeit használtam a képek "manipulálására".

Elsősorban a LightBurn szoftver képességei érdekeltek...

kbsnemh57

Igen felismeri. Ha az arduinot kiveszem a boardból akkor tud kommunikálni sőt még a grbl-ben el is indítja a programot.

kbsnemh57

Ha a 12voltot rádugom azonnal világít a lézer maxon.

pv6cdvuc7

Sziasztok!
Tudna valaki 1 bármilyen kis képről lézert kapcsolgató M3- és M4 es kóddalkészült G-kódot küldeni? Relét szeretnék vele kapcsolgatni igazából.Valami sikerült is de úgy igen lassú.Összehasonlításként.Köszönettel!!!!!!!(Ide vagy a e email címemre.[#worship]

pv6cdvuc7

Szilárdtest relé gyanánt 4N25-ből csináltam leválasztót,ami 1 FET-et hajt( IRF Z44).- és ez kapcsolgatja a relét.

Rabb Ferenc

Szegény relét nem erre találták ki. Használj FET-et vagy tranzisztort kapcsoló elemnek. Az bírja...

Az M3 és M4 kódok a főorsó két ellentétes forgásirányát vezérlik. Ennek lézernél nem sok szerepe van. Talán az M3-M5 párosra gondoltál?

pv6cdvuc7

Szia Feri! Gránit gravírozáshoz szeretném. A relém nem mint kapcsoló elem lenne hanem ez kopogtatná a gránitot.Kapcsolóként Fet-el kapcsolnám, ahogy írtam.Az UCCNC progin próbálgatom, azon van M3 és M4 lehetőség(így van párosítva azt hiszem). De igazából nem értek hozzá

pv6cdvuc7

000000000

A balalsó négy sort nullázd ki (most 1000 szerepel ott).
Így nulla idővel, azaz egységugrás szinten fog gyorsan kapcsolni. Aztán persze hogy a valóságban tényleg mennyivel lesz nagyobb a nulla, az más kérdés, de javulnia kell, és átélheted a virtuális pipálási örömöt is.:)

zt2c4wh9

Az M3 és M4 főorsó kapcsolására való és nem mozgás-szinkron kimenet.
Relének lassú a kapcsolási ideje lézerhez, ráadásul pár százezer kapcsolás után tönkre is fog menni.

Lézer kapcsolására ott van az M10/M11 amihez a kimeneti pin-t az I/O beállításoknál a laser kimenetnél tudsz beállítani.
Az M10/M11 kódok a mozgáspufferrel szinkronban késedelem nélkül kapcsolják a kimenetet.
Az M10 kódnak van egy Q paramétere amivel a kiementen PWM-et tudsz létrehozni. A PWM kitöltési tényezője 0..255 között állítható 0..100% között. Ha a Q nincs megadva, akkor fix 100%-os a kitöltés.
Több infót az UCCNC használatijában találsz az M10/M11 kódoknál.

000000000

Javasolnék egy kopogtató fej időállandó bemérést is.
Azt úgy teheted meg pl. a legegyszerűbben, hogy fogsz egy jelgenerátort, beállítasz rajt a 5-200 Hz közötti frekvenciát 5-ről elindulva, és amikor már kezd "meghalni" a relés cuccod, azaz nem képes teljes amplitudóval rezegni, nos az lesz a határfrekid ebben az esetben. A határfreki reciproka az időállandó. Minél kisebb ez az időállandó, annál dinamikusabb, jobb a relés koppintó rendszered.

Utána pedig olyan előtolási és várakozási idővel kell a képgravír G kódot generálni, ami megfelel ennek a mérési eredménynek.

Ha valami nem tiszta még, akkor keress magánban, segítek.

000000000

Akkor minek is az a pár szép ablak ott, mi a minimum, amit oda be lehet írni?