Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

Kelepeisz Lajos

Darabra adták.

000000000

Ahogy nézegettem a fórumot ez a lézer teljesítmény mérés dologra még senki nem talált egyszerű megoldást.
Például a multiméterekhez kapott hőmérő szenzort egy pici zöld lézer pointer 30 másodperc alatt 3 fokkal melegítette fel

Ilyen szinte minden barkácsolónak van amit lehetne etalonnak venni.

RJancsi

Köszi, nem néztem ki belőlük. És tényleg!

PSoft

Teljesítményt ugyan nem mértem vele...
De pld. a segítségével, 'anno a kis 2W-os kék lézer fókuszpontját, meglepően pontosan állítottam be °C mérés alapján.

Kelepeisz Lajos

Kifejtenéd pontosabban a dolog menetét?

PSoft

Egy XPS hab kocka üregébe szúrtam be oldalról a hőelemet.
Az üregbe, a hőelemre fókuszálva, nagyszerűen lehet látni a hőmérőn a fókuszpont változását/változtatását.

jbbawvyw

Fúúú... Annyira gyors lett az új optos megoldással, hogy újra kell kezdenem a beállításokat. Szétégeti a tükör hátulját.
A másik megoldás a pwm vezérlés elsajátítása lehet. Mach3-ban a pwm kitöltését a CXXX parancs határozza meg. Azt tudom, hol kell bekapcsolni, de az alap paraméterek megadásával nem vagyok tisztában[#fejvakaras]. A DotG és a Gray nem használja. A Mach-ban hogy használjam?

RJancsi

Ma vettem a Praktikerben 2 db 3 mm-es szürke XPS táblát. Nyilván fogok vele próbálkozni, de első nekifutásra 3,5 W-os kék lézernél milyen sebességgel fussak neki a vágásnak? A 2 mm-es rétegelt lemezt 100 mm/min-nel egy menetben átvágta. Akkor 500 mm/sec jó lehet vagy még gyorsabb is jó lehet?

Kelepeisz Lajos

Próbálkozz, szerkessz egy kört és vágd ki különböző sebességekkel, én most nem emlékszem én mennyivel vágtam.

2hmy7i9d8

Üdv mindenkinek!
Köszi a befogadást!
Pár dologban kérnék segítséget;
k40 40W.-os co lézerem van. Bordásékszíj és prizna kellene hozzá. Tudtok jó helyet esetleg a beszerzésre? Narancssárga focus lencse 12mm  a tükörprizmák 20mm- esek.
Más;

Vásárolni szerettem volna 1 ilyet 40*50CM 5500MW 5.5W DIY de az eladó nem válaszolt a rendelés elakadt.
5.5w
Köszönöm a segítséget előre is.

RJancsi

Másra gondoltam. Csinálok egy "létra" g kódsort, ami fél centire egymástól 20 mm-es párhuzamos vonalakat húz egyre nagyobb sebességgel. Levágok egy 15 mm széles csíkot a lemezből és úgy rakom a lézer alá, hogy a vágandó szakaszok két oldalt leérjenek róla. A lemezt a másik végén rögzítem 1 cm magasan az asztal felett. Elindítom a lézert és megnézem mekkora sebességnél nem esik már le a lemezdarab. Na, az lesz a max, annál némi rátartással lassabban fogok vágni.

Kelepeisz Lajos

Nagy érdeklődéssel várom hogy mire jutottál.
[#eljen]

Fecso3

Nekem az XPS-t kb. 1W lézerteljesítménnyel 500mm/min előtolással simán egy vágással vitte!

RJancsi

Nehéz szülés volt. Először 300 mm/min kezdősebességgel és 25 mm/min lépcsőkkel kezdtem, de hamar kiderült, hogy pesszimista voltam a lézer teljesítményét illetően. A vége az lett, hogy 1200 mm/min-nel már időnként nem viszi át, de ebben az is benne volt, hogy a levegő elnyomta a fókuszból a lemezt. Nem sietek sehová, az 1000 mm/min teljesen jó tempónak tűnik és gond nélkül, tiszta (olvadás és égés nélküli) vágást sikerült elérnem.
Próbáltam videót is felvenni, de ha piros szemüveget tettem a telefonom elé akkor nem tudott élesre állni, szemüveg nélkül meg túlvezérelt lett a felvétel, csak egy fényes foltot lehetett látni a kép közepén :(

Kelepeisz Lajos

Nálam is kb 1000mm/perc-el ment ha jól emlékszem, Ez az anyag azért is jó lesz mert gyorsan tudod vágni, nem kell többször átmenni, gyárthatod dögivel a kivágós összeszerelős játékokat és ez is nagyon tartós ha nem kerül gyerkőc kezébe.[#crazya]