Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

000000000

Nem mindegyik, vagy inkább kevés PC táp működik megfelelően, ha csak a 12 voltos része van terhelve.
A legtöbb nagyobb áramoknál leáll még mielőtt elérné a maximális terhelhetőségét 12 volton.
Ennek az az oka, mivel az összes tápfeszültséget figyeli és csak a 12 volt terhelésével vagy az 5 vagy a 3.3 voltos terheletlen kimenet feszültsége túlszalad és letiltja a tápegységet a PC védelme érdekében.
Nagyobb áram esetén vagy meg kell buherálni a tápot vagy pár teljesítmény ellenállással meg kell terhelni a maradék kimeneteket.

Kelepeisz Lajos

Csak gondold végig, ez a táp egy számítógépbe készült amibe olyan alkatrészek vannak amik valószínűleg neked az a vezérlődben nincsenek, nem lehet semmi komoly zaj, gerjedés, stb, hisz a számítógép érzékeny chip készletét kinyírná.

RF: jól mondod amit írsz[#papakacsint], de mind írtam az a pár alkatrész messze nem tudja a tápegységet a határáig kiterhelni, de gyanítom még félig sem. [#eljen]

000000000

pctáp csak a nagy áram impulzusokat érzékeny azt nem komálja ara kapcsolgatni fog pláne ha száraz is már...

wwdjyffm3

Köszi tényleg.
Előtte végzek egy tesztet az 5V terhelése nélkül mondjuk valami nagyobb 12V-os izzóval. Ha csak gyengén világít, akkor megterhelem az 5v-ot is és kiderül, hogy mit bír.

000000000

Legutóbb épített kék lézeres gép arduinoval 2.5Wattos kék lézerrel még a 2 ampert sem éri el minden mozgással együtt.
Ezért egy konnektorba dugható adapterről megy.
Én megépítem a gépet megmérem mit vesz fel maximum áramban és úgy kap tápot.
15 Amper biztos nem fog kelleni még egy 10 Wattoshoz sem
A PC táp egyes vezérlő IC-kel terhelés nélküli használatkor képes nagy durranást csinálni.
Régebben a Vargáné és társa tápok voltak ilyenek nem tudom milyen fantázianéven árulták árulják mostanában.

vadember

Össze kell kötni direktben a zöld és a föld vezetéket, ekkor tud feléledni a táp. Az egyik 5V és a föld közé pedig be kell rakni egy 10 Ohm 10 Wattos ellenállást (vagy egy izzót) műterhelésnek fixre. Ha ez nincs meg akkor nem tudod belőle kivenni a névleges teljesítményt. Megtelálhatsz rengeteg átalakítást, ha beütöd az ATX PC lab power supply keresést a gugliba.
Ez az én verzióm három fix 3,3V 5V 12V és egy 36 Voltig állítható feszültségű kimenettel.

wwdjyffm3

Jól néz ki.
Minden esetben szükség van a műterhelésre?
Pl: a névleges teljesítmény 15A, amit csak akkor tud leadni, ha terhelt az 5V-os ág is.
De ha nekem csak 4A kell, és azt mondjuk le tudja adni műterhelés nélkül is, akkor felesleges a műterhelés, nem?

A jelenlegi tápom 3A-t tud papíron, és ha feltoltam a lézerteljesítményt, akkor volt, hogy lépést vesztett és eközben a dióda sem világított. Olyan volt, mint ha megszűnt volna egymás után pár pillanatra a táp. "beszaggatott". Ilyenkor Power LED is kialudt.
3 motor és a dióda megy róla.

Ezért próbálkozom első sorban egy tápcserével.
Ha ez nem jön be, akkor talán az arduino lassú, vagy az adatátvitel. De akkor meg nem aludt volna ki a betáp led.

vadember

Lehet hogy nem kell de lehet hogy kell. Csak próbával tudod eldönteni mert a tápodról nem fogsz találni leírást.
Hidd el nem olyan nagy dolog beszúrni a csatlakozóba egy ellenállást, hogy megérje kockáztatni a lépésvesztést. Belekerül vagy 20 Forintba.
Ha elviseled a kivezetése látványát akkor csak a csatlakozóba szúrd be az ellenállás lábát. De ha egy kicsit igényesebb vagy kiforrasztgatod ami nem kell, hogy csak a 12 Voltot vezesd ki.
Azt is olvastam, hogy a stabil feszültség kiadásához is szükség van rá.

90jv6ys7

Sziasztok
Vn itt olyan személy, aki Aliexpressről/Ebayről rendelt lézer modult? Ha igen, honnan(melyik eladó, esetleg link). Bevált? Mik a tapasztalatok? Hozza az elvárt teljesítményt?

s5f8tmfv3

Szerintem mind onnan származik. Az enyém is. Bevált, működik ahogy kell. Az eladóra már nem emlékszem.

svejk

Ha nincs megterhelve a +5V akkor azon kívül hogy kevesebb a +12V alapból, még nem is stabil terhelésre leeshet akár 10 V-ra.

Egyébként milyen lézered van?
Mert ha pl, a Hebo féle áteresztőtranyós áramgenerátoros, akkor a lézertápnak inkább a 9V javallott, hiszen minek feleslegesen fűtenie a generátornak.

wwdjyffm3

Sikerült szereznem egy 12V 4A-s tápot. Eredetileg egy scanneré volt. Így feleslegessé vált a méretes PC-táp. Majd jó lesz valahová máskor.
Holnap kipróbálom, mit szól a 4A-s táphoz. Bár azt mondta a szaki, akitől a tápot kaptam, hogy az a gagyi kínai, amit küldtek vele, egyáltalán nem biztos, hogy tud 3A-t. Szóval lehet egy másik 3A is elég lett volna, de így a biztos.

.

Peppe

Sziasztok,

Erről a vezérlőről van némi infótok?
Megéri a pénzt? Megbízható stb
DSP controller

Rico

Sziasztok!
Megpróbáltam volna megnézni a step/mm adatokat.
Az X-tengely hasonló az Y-tengely adataihoz.
Nem tudom miért nem megy végig Y irányba és akár mit csinálok a vágó asztal feléig megy de a 300mm-es utat 600mm-nek jelzi a kijelzőn...
Újra indítások után is mindig itt vissza áll a hibás adatra.
A szíjak feszesek stb.

000000000

Milyen léptetőmotor vezérlő van a gépen ?