Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

RJancsi

Ne haragudj a feltételezésért, de egyformák a motorjaid? Nekem van 400 és 200 lépés/fordulat (0,9°és 1,8°) osztású léptecsem is és mindkettő NEMA 17-es. Kinézetre teljesen egyformák.

000000000

Ebay néz szét ha ez is kici lenne van jó áron delta tápok ...

delta

000000000

Lehet az is, lehet az áttétel is más vagy a vezérlő lépésfelbontása.
Viszont míg semmit nem tudunk a masináról csak találgatni lehet.

Rico

Köszönöm szépen a segítségét mindenkinek.
A motorok (legalábbis ami a rajtuk szereplő számokat illeti) egyformák.
Azt nem tudom hogy lépésszámban milyenek , de eddig kitűnően működtek.
Azóta van vele gond, amióta a forgatót kipróbáltam.
900X600 lenne a munkaterület,de most csak 900Xkb.300mm.
"Reset" esetén ki írja "System Resetting RDC-V8.01.52 HMI-V4.50.00" ilyen programot nem találok a gyártó honlapján (Ruida). Próbáltam átállítani 1200mm-re úgy végig megy, de amit újra "Reset"-elem megint csak a 600-at írja kis és a munka asztal feléig megy...

RJancsi

Sziasztok! Korábban volt már róla szó, de hiába kerestem vissza, nem találom. Melyik az a program, amelyik gravírozásnál nem lézer teljesítménnyel, hanem sebességgel szabályozza a tónusokat? (A Planet MK1 vezérlőmnek nincs pwm kimenete. Ez nem a "felokosított" kínai klón, hanem a gyári eredeti).

svejk

RJancsi

Köszi! Ez az! A régi gépemen még meg volt, csak elszállt a vinyóm. :(

000000000

Szomszédos és totál fehér/fekete pixeleket nehezen tudsz majd jó minőségben gravírozni, mivel erősen egységugrás jellegű dinamikai kihívást jelent az ilyen képrészlet ennél a sebesség "ugra-bugra" módszernél. Ebből pedig maszatolás, probléma elkenés, pozicionálási gond szokott lenni a hobby CNC hajtásoknál a gyakorlatban.

RJancsi

Épp ettől hobby és nem professzionális megoldás! [#awink]
De mit javasolsz, hogyan tudok szürke árnyalatot csinálni pwm vezérlés nélkül? (A meglévő vezérlőmmel.)

svejk

A linket nézegetve talán nem is volt cél a bazi nagy kontraszt azzal a pirotechnikával.

Én sosem próbáltam csak emlékeztem a nevére.

RJancsi

Én már próbáltam de nem igazán tetszik az eredmény. A fő gond (és itt maximálisan igazat adok Robsy-nak), a vezérlőben beállított gyorsulás. Részletdús képnél alacsony gyorsulás mellett "elkeni" a kontúrokat. Ahhoz, hogy kellően dinamikus mozgásom legyen akkorára kell(ene) a gyorsulást állítani, amit már hallgatni is rossz, szinte recseg-ropog a mechanika, kattognak a motorok.
Maradok a kétbites raszteresre konvertálásnál. Ott is érhetnek meglepetések, de kivitelezhetőbb.

000000000

Pont ez a gond, hiszen hiába álmodunk nagyot attól a pirotechnika és a lézertechnika között jelentős a különbség, így kár "lebutítani" a lézert.

2vkx6unz

PWM valóban nincsen benne, de van viszont a modelzésben használt szervokat vezérlő jel, (ennek nem tudom mia a neve) tulajdonkáppan az is impulzus szélesség változtatással dolgozik csak nem 0- és 100% között. Úgy emlékszem, hogy ugyanezen a lábon van frekvenciában változtatható négyszögjel is. Extra elektronikával mindkettőből tudsz pwm jelet kaialakítani.

RJancsi

Ez érdekelne. De melyik lábon jön ki ez a jel?
Elvi blokkdiagramm

2vkx6unz

A Spindle lábon. 15-ös láb a mikrovezérlőn. Természetesen a programban ennek megfelelően meg kell változtatni a konfigot.
Ez a láb illetve a másik kettő is 15,16,17 beállítástól függően tudja ezeket, de egyszerre csak az egyiket lehet így átállítani.

Vagy az RC vagy a PWM-et kell bekapcsolni attól függően mit szeretnél és melyik kimeneten (1,2,3)

Ha van szkópod akkor meg tudod nézni mi van a kimeneten.