Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

RJancsi

Köszi! Ki fogom próbálni.

PSoft

Emlékeim szerint azért, használható alternatíva volt az a G-ray.

Ez a sebesség "ugra-bugra" módszer persze, sokaknak csalódást okozott.
A csalódás borítékolható, pld. egy több kilós, néha több tíz kilós tömegű, mozgó hídra applikált lézerfejjel.
Ezzel szemben, egy könnyű, lézerhez épített mechanikával, nem is olyan nagy kihívás azt az "ugra-bugrát" teljesíteni.

Én 'anno ilyeneket "maszatoltam" a 2w-os kékkel, a G-ray segítségével.

hostya

Ugye hogy ugye.. [#eljen]

Azért mégis csak használható az a G-ray, csak megfelelő gép kell hozzá.. [#taps][#worship]

RJancsi

Nem azt mondtam, hogy nem használható, hanem hogy gondom van a gyorsulás beállításával. Ami már elég dinamikus de még nem rázza szét a gépet. Nyilván sok próbálkozással meg lehet találni a kompromisszumot (optimumot).

wwdjyffm3

12V-on mekkora áramot kell (szabad) adni az 500mW, 1W 2W 3W lézereknek?

Kelepeisz Lajos

Ez nem így van, van egy áram igényen a diódának, azt biztosítani kell pl 2W-nál 1.7A, ezen belül alkalmazástól függően a lézer áramgenerátora állítja az áramot a kivenni kívánt teljesítmény függvényében.[#awink]

wwdjyffm3

Köszi! :)

A step down kockán van két poti. Egyik a feszültségnek, másik az áramnak. Arra lettem volna kíváncsi, hogy ezeket hogyan kell beállítani.

u3xrz0cut

Nem is lézerre íródott annó, csak kiderült, hogy azzal is használható.....[#nevetes1]

Kelepeisz Lajos

Az áramot hatod a lézer árama fölé, mondjuk ha a lézerednek kell 1,7A akkor állítsd be 12V 2A-ra. Amúgy elmondanád mi a jó istennek kell beiktatni egy  ilyen dc-dc konverter, mi a célod vele?[#nemtudom]

Kelepeisz Lajos

hatod=állíthatod

wwdjyffm3

:) Nem kell, csak ott volt alapból.

Szóval a dióda ismeretlen, és volt előtte egy ilyen DC converter. Na most az érdekelt volna, hogy ha ezt kiiktatom, mert egy ttl-es vezérlőt szeretnék berakni, akkor azon is van egy áram és egy feszkó poti. Ezt szeretném tudni, hogy mennyire kellene állítani. Elvileg 3W-os, de azt írnak rá, amit akarnak. Szeretném kideríteni és beállítani a megfelelő paramétereket.

Kelepeisz Lajos

Én nem tudom neked milyen áramgenerátorod van, de jó minőségű analóg áramgenerátoron maximum áram és nyugalmi áram potméter van, aztán egy kínai csodatápon lehet hogy van fesz poti is de nem tudom mi értelme lehet.
Kiemelném a nyugalmi áram potit, mert ugya kikapcsolt diódát nem kapcsolgatunk ki be, semmilyen jellel.
Ha nem tudod a dióda áramát akkor az szívás, én a helyedbe beállítanák egy 2A maximum határt és örülnék neki hogy működik, ha már nem tudni a dióda típusát. De talán mégsem veszett fejsze nyele, a 2W-os diódának középvonalba vannak a lábak, az e fölötti teljesítményűeknek meg középvonaltól feljebb, így tudod ellenőrizni a tiedet.
Mutatom képpel, pont van egy 2W és 4W-os döglött diódám.

Kelepeisz Lajos

Elnézést a helyesírásért, mindig elkerülik a figyelmemet a dolgok utólag meg nem tudom már javítani.[#csodalk]

Kelepeisz Lajos

6W, nézd hol a láb
2W, nézd hol a láb
3.5W, nézd hol a láb
Érted, így tudod ellenőrizni milyen diódád lehet, a tokozással nem tud hekkelni a kínai.

s7manbs8

Most ahogy nézem ezeket a lézer diódákat, olyanok ezek, mint egy aranygyűrű, kb. annyi az áruk is, mint annyi súlyú arany . :)