Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

RJancsi

Nekem az a bajom az Inkscape + J Tech pluginnel, hogy a generált g code más méretű mint a rajz pedig mindenhol mm van beállítva. Még nem jöttem rá, hogy miért.

freewind

A mérettel nekem is gond van, a logikáját nem nagyon értem de én ezt csinálom:
Legenerálom a g-code-t, ekkor megjelenik a (0.0;0.0;0.0) és (100.0;0.0;0.0). A nyilak távolsága mutatja meg 100mm-es méretet.
Ha egyszer rákattintok akkor ez kijelölésre kerül (felsőkép), utána a ,,100"-ra kattintasz háromszor (nem túl gyorsan, nem túl lassan) ekkor ketté objektummá válik a (0.0;0.0;0.0) és a (100.0;0.0;0.0) így a 100-ast át tudod helyezni a tényleges 100mm-re.
A legegyszerűbben úgy tudod (alsó kép), hogy átrakod mm-re és a távolságát átírod 75-re. Így már jó lesz kész méret is.
Hogy miért van arra én sem jöttem rá, ez a leggyorsabb megoldás.

freewind

Az előbb lemaradt, ezután töröld a legenerált utat (színes vonalak)  majd újra generálod.

RJancsi

Köszi, ezt még nem próbáltam. Az én megoldásom egyszerűbb (de csak egyszeri). A (Planet) cncusb programba behívva látom, hogy mekkora lett x-y -ban a kép mérete. Ebből egy osztással kiszámolom a méretarányt amit beállítok a programban. Egyszerű és gyors megoldás, a hátránya, hogy ha kikapcsolom a gépet elfelejti. Így újra vágásnál (gravírozásnál) megint ki kell számolni, beírni. A cncusb nem módosít a g kódon, meghagyja eredetiben.

juhasz

Az a baj vele, hogy el sem indul a kinti gépen. Az asztalin fut a free, de kint simán csak kilép a progi.
Generáltam vele egy szürkeárnyalatos képet, nem győzött meg.
Szerintem van ettől jobb.

4ybj8h3c8

Nézd meg a generált kódot ha mm-re és úgy ha inchre van beállítva. Pl. a Corel Draw-t sem érdekli mire van állítva, csak egyféleképpen tud PLT file-t generálni.

RJancsi

Néztem én már mindent... [#merges3]
Most a példa kedvéért inkscape-ben rajzoltam egy 50 x 100 mm-es téglalapot. Méretek mm-ben, mint a fejlécen látható. A plugin-ben is mm van megadva mértékegységként. A képernyő fotóra rámásoltam a generált g kódot. Az elején ott dízseleg a "G21", tehát mm-ben vannak a méretek. A koordináták viszont egy 14 x 28 mm(?)-es téglalapot mutatnak. Ez 1:3,57 arány, ami nem igazán hasonlít az inch-re. [#falbav]

RJancsi

A kép lemaradt...

bjam28

Nekem is csak kilépett a programból amikor nem volt Internet kapcsolat. Ez lehet, hogy majd későbbi verziókban változni fog.

Ha képek gravírozására akarod használni akkor nem hinném, hogy ez lenne az ideális megoldás, amivel egy kattintás után jó eredmény születik. A jó minőségű gravírozás sok tényezőtől függ. De nem is ez a program erőssége.

RJancsi

Kipróbáltam úgy is, hogy mindent inch-re állítottam.
Akkor is kicsinyít, kb. ugyan akkora (1:3,55) arányban.

freewind

Először  én is tiltottam a netet tűzfallal neki, de nem indult. Ha ha kap netet akkor fut, így ellenőrzi, hogy lejárt-e a 30 nap.

bjam28

Szia!

Én ebben a sorrendben csinálom:

freewind

Valószínű a plugin a képpontokkal számol, nem veszi figyelembe fájlból dpi-t. Szerintem ez fixen bent van a függvénybe egy szám. Pythonba készül, bele is lehet nézni, de én még lusta voltam hozzá.
Most nem olyan gép előtt vagyok, hogy kipróbáljam, de majd megnézem:
Létrehozok egy 100*100 pixeles képet és megnézem, hogy úgy mekkora lesz a végeredmény így kijön DPI vagy DPMM (van ilyen? :)

GPeti1977

A 0.91 verziót használd annak még jó a mérete.

RJancsi

Köszi, kipróbálom, bár már annyira megszoktam a "hülyeségét", hogy együtt tudok élni vele...