Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

M106 S255 paranccsal tudod bekapcsolni, maximumra, kikapcsolni meg M106 S0-val. Ez PWM jelet ad ki az egyik lábán, ami eredetileg ventit szabályoz ha jól emlékszem, megvan az , hogy melyiket a kódban, ez most részletkérdés.

Milyen kapcsolásra gondolsz ezenkívül ?

000000000

Van 5 wattos infrám és 5,5 w kékem. Régebben vágtam vele 3 mm rétegeltet.
Ha erős volt a légnyomás lehűtötte az anyagot. Bizonyos határ alatt segíti, azután rontja a hatásfokot.
Én ezt tapasztaltam.

RJancsi

Arduinohoz még nem volt szerencsém, de szerintem bármekkora lézerhez jó lehet. Legalábbis LED-hez. A lézermeghajtók saját tápot igényelnek és TTL jelszintek szoktak a bemeneten lenni 0 és 5 V a be/ki kapcsoláshoz vagy 0-5 V a pwm szabályzáshoz.

PSoft

Használtam akvárium pumpát is, vágáshoz...kevésnek bizonyult.
Aztán, hozzájutottam egy hasonló inhalátor pumpához.
(most nem keresek rá, de néha itthoni aukciós oldalakon is kínálják, 6-10E Ft körüli összegekért)

Nálam bevált, csendes, üzembiztos gép.
1,4-1,6 bar körül tudnak nyomni, egy kis puffertartállyal nagyszerűen kiszolgálja a kék lézer levegőigényét.
Most a CO lézerhez használom.

Devecz Miklós

Amikkel találkoztam:

CNC Shield + a speciálisan erre épített kapcsolások (neve most nem jut eszembe)

RJancsi

Nekem ilyen van. Nem tudom mekkora nyomást hoz létre kb. 1mm-es fúvókával fojtva, de jónak tűnik. Tavaszig vissza kellett adnom az aranyhalaknak, évek óta ez oldja meg a kerti tó befagyás mentesítését.

s7manbs8

Nekem a 3D nyomtatóra van feltéve, ugyanazzal a vezérlővel megy, a Marlin szoftverrel hajtom a G kódot meg előállítom konkrétan Eagle PCB tervező rajzból ha nyákot maratok így körbe, arra szoktam használni.

Az ArduinoMega2560, rajta a szokáésos CNC shielddel, a 2. fejfűtésre vagy hova is van bekötve most meg nem mondom pontosan, de a lényeg, hogy nem sok minden kell hozzá, hogy menjen.

Azt hiszem a D9 sorkapcsos kimenetre van kötve,  ami a 3D nyomtatásnál nincs használva nálam legalábbis.

Az egy FET Drain kimenet meg egy 12V és nálam ez megy rá egy áramkorlátra, ami sima ellenállásokból meg pár apróságból van megépítve.

Ha nálad a lézer meghajtó valami TTL jellel vezérelhető valami, akkor meg esetleg egy máűsik tüskéről, ahol ez a D9 ki van vezetve a panelen közvetlen azt rakhatod a TTL bemenetére, vagy ugyanígy, mint nálam ezt a FET és 12V kimenetet használhatod úgy, hogyegy optót meghajtasz vele és a másik oldalon ott lesz egy TTL jeled.

PSoft

Erről meg, meg is feledkeztem!:)
Mentségemre legyen, közel három éve volt a "bonclás".(hogy Ti is láthassátok a belsejét)
Köszönöm![#worship]

wwdjyffm3

Hali!

Valaki tudna segíteni, hogy a lenti kütyü milyen jellel hajtja meg a diódát? pwm/ttl

A jelölt LED fényerejét és a kimenő jelet is az S0...255-el tudom változtatni. Ez teszteltem. Meg ki/be kapcsolja a lézert, ha beírom neki. Mégsem sikerülnek úgy a szürkeárnyalatos képek, ahogy szeretném. Ez lehet esetleg régi firmware miatt?

s7manbs8

Ez úgy néz ki, hogy a processzor felől arra driver panelre a tápot kapcsolgatod rá, az a driver meg egy konstans fesz + áram kimenetű valaminek néz ki, azzal a két potival benne beállítható a max feszültség, ami a kimenetén megjelenik a dióda felé, meg a max áram, amenyni folyhat kifele.

Ezt látom ki belőle, de ez elvileg nem szabályozható TTL jellel vagy legalábbis nem erre való szerintem. Ott a bemenetén van egy puffer kondi is az ha POWM jelet küldesz az Arduino felől valahogy félig meddig feltöltődik, a feszt se tudja szabályozni, ami amúgy is fixen van nála beállítva meg a kiementi áram, ez ilyen fából vaskarika így.

Ezért nem lesz a kép olyan, mert ez nem lesz lineáris, illetve hirtelen képpont váltásnál is, ha be volt kapcsolva teljesen, ahogy kifogyik a pufferkondiból az energia addig utána világít ... szóval ez így nem OK.

s7manbs8

Mekkora az a dióda, amit hajtasz ? Hány amper kell neki ?

s7manbs8

Ez a féle panel az, sima DC-DC konverter áramkorláttal

Ez arra való, hogy vágjál vele vagy bekapcsolva, vagy kikapcsolva.

s7manbs8

Ezzel a procis panellel úgy tudsz hajtani Diódát, hogy a Fet Gate lábára menő jelet vezeted rá egy direct TTL-el vezérelhető lézer driverre, vagy pedig akár a mostani FET kimenetre kötsz egy lézer diódát ellenálláon keresztül beállítva anyni áramra, amit az elbír, meg pár védelmi kis kondi, Zener dióda suppressor dióda stb. kellhet még hozzá, de jobb, ha pár forintért veszel egy TTL-lel hajtható lézer driver modult és azzal hajtod a cuccot.

wwdjyffm3

Elvileg 3W-os a dióda, 12V-on, de hatásfokról, meg hogy ténylegesen mennyivel kell meghajtani, nem tudok semmit. Annyi van ráírva, hogy 3000mW és a panelen pedig 12V-ra van téve a jumper.

Jól értem, hogy akkor pwm jel megy ki a panelről, és az rámegy egy áramkorlátos dc/dc konverterre, ami a benne lévő kondik és egyéb alkatrészek miatt kinyírja ezt a jelet, és majd világít valahogy alapon továbbküldi a diódának?

Egy jövőbeni fejlesztés kapcsán: Melyik alkatrészt kell kicserélni, hogy frankón tudjak vele szürkeárnyalatban gravírozni? Az arduinos panelt, a dc/dc konverteres dobozkát, vagy mindkettőt?
És milyenre.

Köszi!