Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

93kiabn5v

Csak írtad, hogy a régi vezérlőd is ilyen volt abból gondoltam, hogy most másfajta van.

RJancsi

Minden csak idő (vágási sebesség) kérdése. A 100 grammost szerintem 1W is viszi kezelhető tempóval. Nem tapasztaltam, hogy a fényességnek szerepe lenne, bár a tükörfóliát jobb volt "festőszalaggal" maszkolni.

000000000

Nincs vele gond ha hütöd de nagyon határa vanak ezek a kiss meghajtók tervezve fö gond a kisáramu induktivitás...

93kiabn5v

Ja hát sajnos a 3d nyomtatómnál is ez a helyzet. Első megsült rendesen de amióta rendesen megy rá a levegő azóta bírja.

t5kzsyyvh

köszönöm!

Devecz Miklós

Sziasztok!

Egyszer már kérdeztem, de nem kaptam rá választ:

Diódás lézerhez milyen levegő pumpát érdemes beszerezni?

000000000

Ahhoz nem kell nagy nyomás. Bármi megteszi. Membrános pumpa is. Lényeg, hogy bírja akár órákon keresztül is.
Nekem akvárium pumpa nyomja a levegőt.
De. simán elképzelem, hogy jobbfajta ventilátor puffer tartályon keresztül működtetni. Tartály mindenképp ajánlatos.

zozo

Mindenképp csendeset, mondjuk gumi membránosat, ami azért legalább 2 bar nyomást tud produkálni.

Sztem más kikötés nincs, de majd mondják a fiúk a többit :)

RJancsi

Egy biztos: "barkács" kompresszort semmiképp sem! Hangos, és bár az enyém 24 literes tartálya sokáig elég, ha mégis elindul garantáltan lefagy tőle a cncusb kártyám. Elég bosszantó amikor egy kép gravírozásnál 10 perc után leáll a mozgás a lézer meg lukat éget a fába....[#duhos2]

000000000

Miért kell a diódáshoz 2 bar nyomás?
Lehet, 0,2 akartál írni?
Mondhatni, szinte csak a füst elfújáshoz kell.

zozo

Mert 3mm-es rétegelt lemez vágásához kell egy fúvóka, aminek 1 mm átmérő alatti kilépő nyílása van (az enyémnek kb 0,3 mm)  
Ha itt legalább 1 bar nyomás van, akkor azért elég jó sebességgel lép ki a levegő, ami segíti a vágást.

zozo

PSoft mondta egyszer: Vágáshoz a fúvókában lévő nyomást nem lehet elsokallni.

Devecz Miklós

Köszönöm a tippeket.

Következő kérdés:

Arduinoval milyen kapcsolást lehet összerakni egy 5.5 W-os lézer vezérléséhez?
Atmega 2560-hoz már van egy kapcsolásom, de még hezitálok, melyik lenne a legjobb + még a szoftver sincs eldöntve.

Ebből is látszik, mennyire az elején vagyok.

Valahogy úgy érzem magam, mint amikor elkezdtem a 3D nyomtatók építését, halvány fogalmam sem volt az egészről.

PSoft

Volt/van diódás lézered?
Ha van, vágtál is vele, vagy csak gravíroztál?

RJancsi

Az mondjuk nem árt, ha a levegő nem fújja a kivágott részeket a lézer alá.... Én két levegőforrást használok. Egy akvárium membrán pumpát a fúvókához és egy asztali ventillátort a teljes munkafelületre irányítva. Utóbbi főleg műanyagoknál hasznos de fánál is elfújja a füstöt.