Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Dokumentációja nincs , ahol le van írva hogy működik ?

Modnjuk mindegy, mert ez alapján ez úgy működik, hogy vagy bekapcsold, vagy kikapcsolod, de ennek így nem szabályozhatóa teljesítmánye, ez nem arra van kitalálva, hanem arra, hogy pl. vgsz vele valamit és ahol vége a vágásnak, ott kikapcoslja a proci, majd a következő vágandó szakasznál meg visszakapcsolja. Legalábbis én ezt látom a kép alapján.

0i8bkxjf4

A fényerő szabályzás nem is fog soha rendesen működni. Van rá lehetőseg de nem a lézer fényerejét szabályzod hanem a lézert vezérlő meghajtó tápfeszültségét. Soha nem lesz olyan a végeredmény mint egy ttl meghajtású.
Ha fotót akarsz gravírozni ott a grbl laser avval 1 bit es képet nagyon gyorsan lehet csinálni. Ha vektort konturt akarsz vágni akkor meg aspire saját postprocival.

wwdjyffm3

Keresem, de még nem találtam.

Elég frankón tudtam vele fotót is gravírozni, abban a 3 napban, amíg működött. lehetett állítani, hogy mennyi ideig világítson meg egy pixelt, előtolást, intenzitást. Meg különböző módok voltak a pályák generálásához. Van, ami soronként megy van, ami csak kontúrt vág, stb stb.

De ez mind mellékes. Valamiért nem szabályozza a rendszer a kimenő jelet, legyen az bármilyen is, és nem tudom miért.

0i8bkxjf4

Még az is lehet hogy az arduinód is sérült nekem eleve volt meg van itthon 3-4 db több fajta firmware el felvértezve hogy éppen milyen típusú meló van rá

wwdjyffm3

Ajjaj. :( Én is gyanakodtam erre. Hogyan lehetne ezt ellenőrizni, hogy jó-e? A biztonság kedvéért a diódát lecserélem egy izzóra, amíg kísérletezek.

frob

Ledre cseréld, persze előtét ellenállással ( ~500ohm)
azon látni fogod a pwm kitöltést

dezsoe

12 volthoz az nagyon kevés lesz, szerintem. A mai nagyfényű ledekhez bátran be lehet 10k-t is tenni. (A kék ledeket 5V-ról is 10k-val használom és kiég a szemem tőle...)

000000000

Ezek a nagy fényerejű drótlábas ledek 40mA-töl sem melegednek.

Egy kék leden eső feszültség 3.7 Volt körül van 12 Voltról hajtva például 40mA-re így 8.3 Voltra kel számolni.

Tehát ezekkel az értékekkel az előtét ellenállás értéke 207.5 azaz ellenállássorból 220 Ohmos

10k Ohm-al még a 1mA-ert se éri el az áram 12 voltról piros lednél sem

dezsoe

Ha hülyeséget írtam, akkor elnézést mindenkitől. Nem az a feladat, hogy kiderüljön, hogy jól működik-e a csere-FET? [#nemtudom]

wwdjyffm3

Beraktam egy ledet. Bár ezután vettem észre, hogy alapból volt egy a panelen, ami pont a lézerkimenetre van kötve gyárilag.

Persze utólag már okos az ember...

Nos a lényeg: Nem vezérlete a ledet. Kicseréltem a firmwaret és láss csodát, működik.

Mindjárt összerakom a gépet és letesztelem a lézerrel.
Eléggé reménykedem.

A fetnek meg adok egy szép hűtőbordát, vagy csak felcsavarozom az itemre.

ykt6caawj

Ne csavarozd a vázhoz![#csodalk]
Elég lesz neki egy kis hűtőborda.

wwdjyffm3

Működik!!!! :)

Remek. Jobb, mint új korában. Kicsit futtattam és a fet nem is langyosodott. Tesztelem még pár napig és ha nem melegszik, akkor beforrasztom a panelre, és max kap egy kis bordát, vagy még azt sem. Ha meg melegszik, akkor kap egy rendeset. A lényeg, hogy ismét működik a gép.

Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a segítséget.

"On the road again!"

wwdjyffm3

15 perc bűvészkedés után is jég hideg volt a FET. Szerintem nem lesz vele gond.
Miért javaslod, hogy ne csavarozzam a vázhoz? Valaminek bezavarhat?

mex

Maga a lézerdióda eléggé érzékeny eszköz, (túlfeszültségre meg pláne),és kapcsolási rajz ismerete nélkül nem lesz jó vége, ha a fet drain kivezetésér szigetelés nélkül a vázra kötöd.

0i8bkxjf4

Ennek saját vezérlője van a hűtőházon belül. ami kijön kábel az a vezérlő tápkábele csak.