Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

PSoft

Mennyire tudtad "kifókuszálni"?
Kb. mekkora a sugárátmérő a fókuszpontban?

PSoft

A legvastagabb, 5,5 mm-es mélypiros plexi volt, amit a 2W-ossal vágtam.(keresve a határokat):)
Nyilván több menetből ment csak, már nem emlékszem, talán 4-6?
De sem ennél, sem máskor...nem állítottam a menetek között fókusztávot.
Én, mindig az anyag felületére fókuszáltam, akárhány kör is volt a vágás.

svejk

Ki tudja?
Nem állítottunk semmin, ahogy Hebo küldte.
A vágásszélesség úgy 0,1-0,15 mm körül lehet, úgy néztem ennyi X és Y irányban is.

Tesztnek  4 mm-es köröket rajzoltunk egymás után X-be 200 mm hosszon és a rétegelt lemez munkadarab egyik végét 10 mm-el alátámasztottuk.
Az így kialakult lejtőn középtájon 4-5 kört vágott át teljesen 100 mm/perccel.
Ott a munkadara és a lézerfej közt így úgy emlékszem 45 mm adódott.
( körök miatt látni kellett volna, ha durván nem egyforma az X és Y irányú sugárátmérő)

svejk

Nem tudom hova esett, de ha kiléptem a kb. 1 mm-es Z tartományból akkor már nem vágta át.

3 órát játszottunk vele, a többit majd a gazdája kitapasztalja.

RJancsi

Nem mondok újat vele, de mielőbb meg kéne oldani a levegő hozzávezetést. Ha csodákat nem is művel, de sokkal hatékonyabbá teszi a vágást. Legalábbis fánál biztosan. Nagyobb sebességgel, kevesebb kormozással és főként a lencse tisztán tartásával lehet vágni.

PSoft

Minél meredekebb a lejtő, annál egyértelműbben látszik az optimális fókuszpont helye.
Akár csak egy vonal húzásával/rajzolásával is.
Amíg nincs fúvóka, egész meredek lejtőt is tudsz alá tenni.:)

PSoft

Késik a fúvóka gyártó "iparos"![#nevetes1]

SándorP

Üdv!

Így vettem, a táp 2A-os.
További kérdés esetén kérem telefonon keressetek.

Köszönöm!

svejk

Más dolga akadt. :)

svejk

Persze... most egy talpas venti fújta el a füstöt oldalra.

000000000

Most kacsingatok a lézer felé. Mekkora Z tengelyt érdemes lézer gép tervezésekor számolni? Sút egyáltalán van valami előnye ha 3 tengelyes egy lézer gép? (Természetesen van tudom, de olyan ami ár/érték szempontjából is megéri)

svejk

Ja még egy dolog.

Volt itt már sok variáció a szemüvegre.
Végül született konszenzus hogy milyen színű kell a kék lézerhez?

Én meglepődve tapasztaltam, hogy a csomagban nem volt mellékelve semmilyen? :(
Igaz leírva sem volt, csak úgy természetesnek vettem volna.

svejk

"Megmérettem" a sráccal a vágási szélességet.
1 db normál nyomtatóba való lap húzósan megy bele.
Akkor jól saccoltam.

RJancsi

Igazából elhatározás kérdése, milyen vastag anyagot akarsz alá tenni. Bár attól is függ, van-e asztala a lézernek, vagy csak egy kerete amit ráteszel egy tetszőleges felületre. Az én gépemen pl. 10 cm van a híd alatt, és egy 100/9 mm kínai lineáris sinen van a fej. Mivel a fej is kínai, a furattávolság pont akkora a hűtőtönkön mint a lineáron, ezért "fordított" az elrendezés, a kocsi van a hídon az Y tengelyre rögzítve és a "Z" sínt tologatom fel-le a fejjel együtt. Ha van rá pénzed, kedved, a 3D mechanikát javaslom. Ha szoftveresen tudod a lézer magasságát állítanod, ha egyszer "lenulláztad", méricskélés nélkül be tudod állítani az aktuális anyagvastagságnak megfelelően. Vastag anyagnál ha több menetben vágsz, a fókuszpontot a szükséges vágási mélységre tudod állítani, stb. De van élet nélküle is. Igazából mérni sem kell, a "lejtős" módszerrel egyszer kimértem a fókusztávot, annak megfelelően levágtam egy "etalon" távtartót. Azóta csak ráteszem az etalont a vágandó anyagra, és ütközésig ráeresztem a fejet. Nekem nem csavarorsós a fejmagasság állítás, a lineár sínre csináltam egy csavaros szorítót. Csak arra kell figyelnem, hogy fogjam a fejet a szorító lazításánál, nehogy leessen. Kicsúszni nem tud, mert a sín tetején a legfelső lukba tettem egy csavar/anya combót ami meggátolja a kicsúszást, de ronda hangja van, amikor azon szabadesésből ütközik. [#csodalk]

RJancsi

A komplementer (kiegészítő) szín a legjobb: kék lézerhez vörös (bíbor) szemüveg. A zöldes árnyalatokon majdnem akadálytalanul átmegy.