Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

PSoft

Falusi gyerek révén...:)

Minden év szeptemberében búcsú után, hetekig hangos volt a falu a csattogós lepkéktől, meg a konzervdobozon doboló bohócoktól.
Toltuk "ezerrel" őket, reggeltől estig.[#nevetes1]

2nbj3n5m

Kedves János

Légyszives DXF-be rakd már letölthetöre,hátha rajtam kivül még más is szerelembe szeretne esni.

Mfg.: Janko

PSoft

Ha csak ez az akadálya a szerelembe "esésednek".:)
(balra lent, a harmadik kerék kicsit...javítandó)
[#wave]
Cupido .dxf

RJancsi

Hát ez itten mi ez itt ez? [#fejvakaras] Szedjem szét a laptopom DVD meghajtóját, hogy kitermeljem a két mágnest? Akkor inkább marad a textil csík. [#nevetes1]

RJancsi

Őszintén szólva fogalmam sincs. A lézerre emlékszem, mert azt egyben és nemrég vettem. A többi alkatrész és szoftver évek alatt lett megvéve/cserélve/kapva stb. Mindegyik több gépemben teljesített már szolgálatot. Hogy mégis mondjak valamit, egy A4 méretű 3-4 W-os kék ledes lézergravírozót - kompromisszumokkal, tehát barkács és nem ipari kivitelben - érzésem szerint 80-100 000 Ft-ból ki lehet hozni. Mindezt jogtiszta szoftverrel, nulláról indulva. Ebben nincs benne a laptop vagy asztali PC amin a program fut.

RJancsi

Ja, többet is kérdeztél. Ez a "mű" épp 2 mm-es 3 rétegű nyír rétegelt lemezből van. Szeretem használni, mert kellő mennyiségű levegővel 150-200 mm/min sebességgel a lézerem egyszerre át tudja vágni.
Farostot még nem próbáltam.

RJancsi

Köszi! Igen, elfelejtettem mondani, hogy az eredeti(?) letölthető pdf állományban az egyik kis fogaskerék "kikönnyítése" valamiért el van csúszva.
Én az InkScape (ingyenes és magyar)szerkesztőt használom, aminek van szintén ingyenes gcode generáló app-ja (modulja). Közvetlenül olvas egy csomó vektoros állományt, pdf-et is. A rasztereseket be lehet importálni és vektorizálni. Én ezzel a programmal csináltattam a gcode-ot. Utána még kicsit "barkácsolnom kellett, mert nem fért a gépem alá a teljes ábra. Középen "kettévágtam", és két részletben vágtam ki. A másik, hogy az app elég értelmetlen sorrendben megy végig az elemeken (objektumokon). Így gyakran előfordul, hogy pl. egy fogaskeréknél előbb körbevágja (persze ettől a kivágott kerék leeseik, vagy a levegő kifújja a lemezből) és később pár másik elem kivágása után megy vissza a lukakat kivágni. Ezeket kézzel szoktam a "helyére tenni", sima szövegszerkesztővel egymás alá másolom először a "lukakat" majd végül a körülvágást. Sziszifuszi munka de megéri.

PSoft

Én Aspire-ben szoktam, az is "szereti" a .pdf-et.
De ha kell, ott is méretezek/igazítok.
Kis időráfordítással pakolgatni is szoktam így-úgy.
Ez pld...
Majdnem ráfért egy A4-es lapra.:)

PSoft

Nahhh, a képet nem így akartam, de azért...látható.:)

RJancsi

Nah, megküzdöttem vele. "Természetesen" sehol sem kaptam 4 mm-es fa rudat, így nekem kellett gyártani. Le sem tagadhatnám, hogy sok Mekk Elek bábfilmet néztem. Az oszlopos fúrógépembe befogtam egy szál 8 mm-es bordás köldökcsap rudat. A keresztsatuba kicsit ferdén befogtam egy megfent favésőt. A frekiváltóval feltekertem a motort 100 Hz-re, a keresztsatuval vettem fogásmélységet, a fúróval meg adagoltam az előtolást. [#wow3] Négy-öt fogással előállt a 4 mm-es csaprúd. Kicsit megcsiszoltam, egész jó lett. [#nevetes1]
A makett összeállítása egyszerű. Eredetileg a csaprudak "szárazon tartják össze, én biztos ami biztos össze is ragasztottam aminek egyben kéne lenni. Mivel a csaprudaim nem voltak tökéletesek, a "fix" lukakat meghagytam amekkorára a lézer vágta, a "mozgó" lukakat felfúrtam 4.1 mm-re. Így nem szorul sehol sem. A szárnyak "zsanérozása" ideiglenesen egy darab fehér textil szalaggal (koptatóval) történt, idővel jó lenne valami kulturáltabbra cserélni. (Ahogy magamat ismerem, sosem fog megtörténni.) Ami hamar kiderült (eredetileg 3 mm-es rétegelt lemezre lett kitalálva a "mű"), hogy a 2 milis lemez gyenge hozzá. A fogaskerekek minimum 2 rétegből állnak, így masszívak, de a két oldal-lemez ami az egészet összetartja nyeklik-nyaklik. Mindegy, egy próbának jó volt. A fogaskerekeket megkentem szappannal, de még így is szorulnak egy kicsit. A videón meghagytam az eredeti hangot, hogy élvezhessétek a nyöszörgést. [#nevetes1]

thayscj6c

Hali!
Én szerkesztettem neked egy kicsi és egy nagy fogaskereket DXF-ben van.[#wave]

000000000

Szerintem visszafelé tekered.

RJancsi

Köszi, megkaptam!De hacsak nem vágom ki az összes többi alkatrészt újra, maradnak a mostani "nyöszörgősek". Merthogy összeragasztottam mindent. De minél többet tekerem, annál simábban megy. Kezdenek összekopni a kerekek, meg talán a szappanozás is segít valamennyit.

Peppe

Üdv Urak,

Eladó K40-es lézer gépe nincs valakinek?

Péter

thayscj6c

Végre kész! (karácsony elött)