Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

PSoft

svejk

Csuhás

Nem sikerült újra elindítanom a he-ne lézert. Beállítottam a tápját, az már rendben van. Esztergáltam két kifúrt dugót ami a tükrök helyére illeszthető. Lámpával bevilágítva a dugó furatán, be lehet úgy állítani a cső dugó felőli végét hogy a csövön átnézve pont a furatot lássam. Ez megismételhető a másik oldalon is. Majd a csövet elvéve a dugókon át lehet lőni lézerrel, majd a dugót tükörre cserélve a tükör beállítható. Végül visrosszakva a csövet hipp hopp egyszerre - nem változik semmi, nem indul el a lézer. :- (( Próbálok majd még finomítani mert a cső befogás vagy hiányos nálam vagy gyári hibás, mindenesetre a cső visrosszakás nem igazán reprodukálható pontosan. Oda ki kell valamit találnom.

robokacsa

Sziasztok
Nagy bajban vagyok
Mi lehet akkor a baj, ha megy a lézergép, és egyik pillanatról a másikra megszűnik fényt kiadni magából. Co2 lézer. Eddig 30%on ment de ama bizonyos pillanat után alig látszik a cső lilás vibrálása is. 50 %ra feltéve a teljesítményt ismét éget valamekkora teljesítménnyel. 100w os cső, és rétegelt lemez vágására használnám. Mi lehet a baj???? Cső vagy tápegység??
Minden segítséget nagyon várok és köszönök előre is.

RJancsi

Sziasztok! "Kék" lézeresek tapasztalataira lennék kíváncsi. Gyári adat szerint 4W-os kínai kékkel vágok 2 mm-es 3 rétegű rétegelt lemezt. Kétféle módon is kipróbáltam: 1 menetben 100 mm/min sebességgel és 2 menetben 200 mm/min sebességgel. Azt hiszem látom a különbséget a két módszer között, de kíváncsi vagyok rá, valaki próbálkozott-e ilyen összehasonlítással és mire jutott vele? A lényeg: csigatempóban egy menetben vágni vagy gyorsabban többször? A Z tengelyem kézzel állítható, tehát az nem jöhet szóba, hogy az egyes rétegek között lejjebb viszem a fókuszpontot.

zozo

Zavard végig többször, gyorsmenetben. Nem lesz égett a széle.

RJancsi

Elől csigamenetben sem lett égettebb, ellenben a hátoldal igen. Mondhatnám, hogy antikolt :).Gondolom azért, mert ott nem érvényesül a levegő füstelfújó szerepe. A másik amit észrevettem a csigamenetnél, hogy bár kb. 5 mm van a rétegelt lemez és az asztal (alufólia) között, utóbbin sárga ragacsos gyanta csapódik ki. Nem tudom a fából vagy a rétegelt lemez ragasztójából, de a kivágott és lepotyogott apró elemeket alig lehet leszedni róla.

PSoft

Majd három éve csináltam ezeket a rétegelt lemez vágás teszteket.
[#t134p12860#]

RJancsi

Köszi! Már nem emlékeztem rá (korral jár), pedig már fórumoztam akkor. Ha jól tévedek 2W-os lézered volt, ugye? Nekem a 2 mm-es rétegelt lemezt 1 menetben 100 mm/min sebességgel kipottyanóra vágja. Időben nem sok különbség van, ha 200 mm/min-nel kétszer megyek végig rajta.

000000000

Lényeget nem igazán veszik észre aki vágásal küzd... küzködnek (az a kis fuvoka+ levegö) ami a lényeg...[#vigyor]

000000000

Eröl a fuvokárol van gyártható rajzod valahol?[#wilting]

PSoft

Méretezett, gyártható rajzom nincs.

Amiket eddig "gyártottam" fórumtársaknak, mind egyedi igények szerint, előzetes egyeztetés/megbeszélés alapján készült.
Ha más nem is, de a fúvóka hossza változik, az adott beállítás, vagy optika fókuszpontja szerint.
Eddig még, nem nagyon volt két egyforma.:)
A teljesség igénye nélkül, pár db. az eddig készültekből:

000000000

PSoft

Mindenki szeretne legalább olyan szépen/jól vágni is, mint gravírozni.

Két lényeges dolog van/lehet ezeknél a pár W-os kékeknél.
Az egyik amit írsz, vágáskor az irányított, a sugárral egytengelyű, a fókuszpontba irányuló intenzív levegőfúvás.
A másik ami legalább ennyire fontos...
Az optimális fókuszpont megkeresése/megtalálása.
Ezeknek a diódáknak a sugarát megfelelően beállított optikával, 0,1 mm-re is össze lehet húzni.
Ami már levegővel is fújva, "gyönyörű-szép" korom,és lerakódásmentes, hajszálvékony vágási vonalat eredményez, még a 3 mm-es rétegelt lemezben is.

000000000

Értem!
A levegö bemenet van elhelyezkedési aránya a fuvokán vagy középtályon van és kész?[#wilting]