Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

000000000

pál ara céloz hogy a kapiláris csö anyaga fénytörést okoz a beálitó lézeredbe amire eljut a hátso tükörig mivel a pointer alapbol 3..4mm átmérövel indul igy biztos éri a kapiláris üveget vékonyabb is ami fénytörést okoz a pointer lézernél ...[#fogmosas]

000000000

A mágnes valami elektron eltérítésnek lehet.
Ha már megközelítőleg a helyén van a cső, akkor megy!
A háromnegyed kör alakú tömbbel nem tudom mire gondolsz ?  

[#t169p13434#] hozzászólásban a kép !

000000000

Mágnesre ezt találtam.  

Csuhás

Wow!!! Egy kis időre beindult! Ez már biztató. Most a tápját kell visszafejtenem és megjavítanom, mert valami elmelegszik benne, fél perc után vibrálni kezd. Ha lehűl teljesen akkor megint fél percig folyamatos, ha pedig rögtön visszakapcsolom akkor azonnal vibrál.

Csuhás

A lézercsövet két fémtömb tartja.  Tömbhöz két két lemez nyelv szorítja hozzá a csövet. Nos erről a részletről kérnék valami infót. Mi van a üvegcső és az alu befogó között? A cső jóval vékonyabb mint a furat ezért gondolom ott lehetett valami elasztikus betét. Az enyémen a mágnesekre támaszkodott a cső és a két lemez nyelv tartotta  oldalanként. De ez hajlító igénybevétel, szóval biztos hogy nem ilyen a gyári rögzítés.

000000000

Ahhoz elő kell keresni a lézert, de szerintem ott nincs semmi.

000000000

Előbányásztam a műhelyből a kis MOM lézert.
Egy L alakú lemez tartja pozícióban a csövet mindkét oldalon, tehát az alu tartóhoz hozzá sem ér.
Két M3-as csavar rögzíti ezt a kis lemezkét. (ezért mindig ugyanoda megy vissza)
Sajnos a telefonom már 15 %-on volt így nem engedett vakuzni, viszont 1 teljes feltöltéssel 6 nap 18 óra 27 perc működés után talán megbocsájtható ez neki.
És azt írja még 1 nap van hátra [#hehe]
Majd holnap feltöltöm [#papakacsint]

4ybj8h3c8

Hogy érthetőbb legyen, hol van elrontva a beállítás.
A két tükör (csak) 1-1 fokkal van elfordítva. Ennek ellenére párhuzamosak. Ha 2 fokkal van elfordítva, akkor is párhuzamosak maradnak, ha 3 fokkal, akkor is. 4 fokkal is.

Az igaz, hogy az aluminium tartó nem engedi elfordulni a csövet, geometriailag viszont a kapilláris nem merőleges a tükör felületére. A túl vastag segédsugár miatt lövésetek nincs, hogy a fény honnan, hova és hogyan verődik vissza, látszólag szép és jó, gyakorlatilag viszont a segédsugárnak csak a töredékére állítjátok be a tükröket, és ennek köszönhető az az apróság ami jól látszik a képen, hogy a cső területének csak töredéke vesz részt a populáció inverzió kialakulásában, ezért villog csórikám, mert kevés a sugár kialakulásához szükséges felület.

Tehát, cső tengelyére kell állítani a tükröt, nem fordítva és a kapilláris átmérőjénél kisebb sugárral, különben nem pontot állítasz hanem egy a kapillárisnál nagyobb felületű foltnak egy a cső belső felületén is összevissza verődő részét. Hadd ne rajzoljam le azt is.

De lehet úgy is ahogy ti csináljátok, a mázli faktor néha lerövidíti a kínlódás idejét és van  nagy "bódottá".

Csuhás

Megfontolandó amit írsz. Erre gondolva tettem a pointer elé egy maszkot. De a következő kísérletnél a maszkot távolabb teszem a lézertől, és kisebb furatot fogok használni.

Valóban egy fénygyűrűt hoz létre az ernyőn a kapilláris faláról való visszaverődés, de ez jól megkülönböztethető magától a direkt fényfolttól.

A villogás amit írtam az a táp vadrezgései miatt lehet, nem csak a lézerfény hanem elsősorban a kisülés villog. Azt a hétvégén remélem megjavítom, azután újra kezdem a beállítást, a te javaslatodat is felhasználva. Köszi!

000000000

A pufer kondik nyakára probára tehetné egy uj izmos pufert ugy mászik az eletronika?

Szalai György

Kollimált sugár maszkolása esetén a diffrakció is beszól.[#vigyor2]

4ybj8h3c8

Ezért kell dupla maszkot használni. (Két lyukat)

Szalai György

Akkor már ez sem titok. [#integet2]

Csuhás

További fejlemény: Elkezdtem visrosszajzolni a kritikus részét a kapcsolásnak. Ebből kiderült hogy melyik az áram poti. Ez határozottabban megtekerve megszűnt gerjedés  Viszont most elég forró a kapilláris. mondjuk nem néztem milyen volt előtte....   Mos volna jó tudni mekkora árammal járnak ezek a csövek. Időközben mértem: 7..8 mA áramnál lesz stabil a működés.

svejk

Bocsi, hogy megszakítom a beszélgetést, Hebo87 társunk elérhetősége kellene, egy barátom akar venni egy szettet.