Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

freewind

Előbb lemaradt, majd kipróbálom 30 centis rámpán, majd eltöröm a rétegelt lemezt és látom a metszetet, hol hogyan vágta át.

000000000

azt látom az elsö fotodon hosszu a fokusz igy érdemesz a hosszabb rámpatesz...

000000000

igen valami rézmagos/alu cpu + ventilátor kivitelbe (intel pl soket 478.... ezt 500 ft hozzá dobjál)...
áram generátornak ajánlom a black8 ahol a diodát linkeltem az árulja !
igen ezért ajálotam épiteni olcso megbizható alkatészegböl is amit linkeltem...
Dio héjba a modul épitésröl!

thayscj6c

80-asa években a DISCO-ban ilyennel villogattunk a barátommal.[#integet2]

thayscj6c

freewind

Kb milyen az ideális távolság a lencse és a fókuszpont között? Akörüli értékre megemelem az asztal lapot és arra csinálok egy rámpát. A Rámpa dőlésszögét mekkorára érdemes? 300mm hosszúnál  20mm emelkedés jó lesz?

Az ebay eladó most épp szabadságon van, így nem látom a többi árúját, de a jövő héten visszanézek, nagyon beindítottad a fantáziám :) Közben nézegettem más helyen is, de csak nála láttam réz házba a többinél már csak aluminium.

000000000

Nekem ami van lencse kb 6..10cm közöt álitható a fokusz kb a tiednél nem tudom ezér a rámpát neked kel belöni akorá nemtudsz melélöni pár kisérletel nagyitos szemvizsgálatal vonalakon széleségel...
Csak ö árul ilyen vörösrezes háziasitot cucolat kész van nem kel vele bajlodni 12mm furat kel max neki a vékonyabb verzionak és ennyi mx2 vagy mx4 pasztával berakod és örök élet..

freewind

Oks, köszi a segítséget!
Este reméljük lesz időm, akkor kísérletezem.

000000000

karácsonyra....[#eplus2][#wave]

Csuhás

Rászántam pár órát a HeNe lézer tükreinek beállítására. Sajnos zérus eredménnyel. Nem indult be a lézer. :- ((((

000000000

Ha nem szeded ki a csövet és nem állítod be pontosan a tükröket egy másik kis lézerrel nem is fog !
Szemre külső segédeszköz nélkül biztos nem fog menni !
A képeden a kis szilikon csövek rajta vannak így a brewster ablakok és a tükrök se lehetnek mocskosak.

Csuhás

Több zsákutca után a következőképp jártam el.
0: Egy papír gallért tettem egy lézerpointer köré hogy kb 1mm lyukon világítson át.
1: Kitekertem a két tükröt.
2: Addig állítgattam a lézerpointert ami kb 1m távol volt amíg átvilágított a csövön.
3: Kiemeltem a csövet és beraktam a hátsó tükröt.
4: Hátsó tükröt addig állítottam míg a visszavert fényfolt pont a pointerre esett.
5: Beraktam az első tükröt és ugyanúgy beállítottam.
6: Vissza a cső a helyére.
7: Bekapcs, csendes káromkodás..

Szemre nem látszik mocsok a tükrökön, de az egyik ablak belső oldalán mintha volna valami fehér füstszerű lerakódás.

000000000

Akkor azt bizony nem picit túlhajtották árammal és fémgőzölt lett.

[#t169p13434#] feltett képen látható MOM lézer megvan még ha érdekel .

000000000

polusoktol befelé indul el az a csö kárisitó hatás fémszin... aztán a szürke koromszerü legbelsö kapilárison ez amit emlitetél táp rendszertelen zavara is beleszolhat ami látszodik bevilozás (zizegés alat) 200..400v esés is lehet a csövön 1500...2000v felöl...bemelegedet csönél meg alig észrevehetö... fesz esés..