Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

Csuhás

Nincs valakinek kapcsolási rajza egy régi talán MOM-ban gyártott HeNe lézerhez. A típusa Globios He-Ne 761 A

Ég benne a kisülés, de kicsit pislog ( talán áthúz valahol ) Illetve eltekerhették a rezonátort mert nem működik lézerként.

gaben

Sziasztok,

megjött az a pici lézermasina amit itt vettem múltkor.
A gyári zöld szemüveg eltört és széthullott, piros védőszemüveggel is lehet vele dolgozni?

Köszi, Gábor

000000000

csö kapiláris átlátszo még (nem kormos)?
Nekem egy 10mw csöven a gyári táp fokozatos táp problémátol kapiláris (rezonátor) elkezdet valami elszürkülni belülröl igy vége lett csönek is..[#rinya]

Csuhás

Nem látok semmi rendellenest. Egy kicsit ciripel.. 50Hz-nek tűnik, lehet hogy szimplán brummos a tápja.

4ybj8h3c8

Keríts egy zöld mutatólézert, azzal pillanatok alatt be lehet hangolni. (Pirossal is, csak jobb szem kell hozzá.)

000000000

A régi (4db fekvö kék) pufer kondik nem lehetnek kiszáradva?
lehet a pufer hiány miat mászik a nagyfesz rezgököre is fesz esés miat...
mikor gyártotak ilyet 70..80 évekbe kondik rászolgáltak lehet...

000000000

Ezt a fajta MOM lézert is eltekergették.
Úgy ráztam gatyába, hogy kivettem belőle a csövet majd egy kis piros lézer pointerrel állítottam be a tükröket.
Az a lényeg, hogy a ponter és a két tükör egytengelyű legyen.
az első tükröt addig kell állítani míg a pointerbe verődik vissza a sugár
A hátsót pedig úgy állítottam be, hogy az meg az első tükör közepére verje vissza a sugarat.
Eztán visszatéve a csövet egyből működött.

Csuhás

Leírnád hogyan kell? Fiatal koromban állítottam be hene lézert, akkor ez volt az eljárás:
Egyik tükröt elállítani, majd olyan színszűrővel benézni ami elnyomja a kisülés fényét. A csövön végignézve a túloldali tükörben látszó cső tükörképét egy vonalba hozni a csővel. A tükör egyik csavarját egy fél fordulattal eltekerni. A beállítást megismételni a másik oldalról nézve, végül a eltekert csavart visszahozva, szinte mindig beindult a lézer.

freewind

Azért emeltem ki, hogy kínai 3.5W mert tudom, hogy az nem annyi, de a 2W-ot csak eléri. Sok helyen láttam, hogy a 2W-os lézer mire képes, ahhoz próbálom hasonlítani.
A főbb gondom inkább az a felső részét nagyon megégeti az alsót meg szinte semennyire, de a lézer nyaláb mégis átvilágít. Ezért gondoltam, hogy beállításokkal kellene még játszani, csak nem tudom merre induljak el. Elvileg minden lehetőséget próbáltam már, igaz lehet durva lépésekkel, finomabban kellett volna tekergetni, emelni, fordítani.
Most, hogy írtad az áramot, rájöttem, hogy nem is néztem az áramgenerátor beállítását. Az elején még a PWM is megtréfált, gcode-nál M03 S255-öt használtam először, ami kiderült, hogy nem a max. Dióda elé simán sorba köthetem az műszert? Kb mekkora áramot kell mérnem? A melegedéssel semmi probléma nem volt, tegnap 4-5 db 40-60 perces vágást indítottam el, max ha 30 fokos lehetett a hűtőborda.
Saját magam nem hiszem, hogy nekiállnék. Ott is átverhetnek a diódával, lehet meg is szívnám mert egyből kinyírnám, hogy nagy áramot adatok rá :)

000000000

Már leírtam itt !
[#t169p13434#]

000000000

ha áramot mérsz csak a áramgenerátor fesz bemenetén ted meg dioda áramgeberátor közé ne tegyél müxert max dc lakatfogosat csak!
ga az áramgenerátor megszajad a diodábal üzem közde azvolt az utolsó másodperce a diodának...
kicsi a teljesitmény vágásra mivel a elsö vágás mindig a legtöbször éri a lézer igy már (szenesedik igy a lézert is joban elnyeli  megég..
fokusz hogy lövöd be rámpa teszt?

000000000

freewind

Először hegesztőüvegen keresztül minél kisebbre állítom a fókuszt, aztán jön a tesztelgetés: 15*15mm négyszöget szoktam rajzoltatni egy menetben, ha nagyon széllesen gravíroz akkor tekerek jobbra-balra kb 1/8 fordualtot. Mikor a legvékonyabb a vonal akkor tekintem jónak. Ezután tekertem egy kicsit, hogy végül kb, a fa közepére essen a fókusz. Ilyenkor már ment 3 menetes vágás is, akkor az maradt a végén amikor a másik felén a legjobban volt látható a vágás.
A lencseállító és a hűtőborda menete nem épp passzentos, tettem rá teflon szalagot, mert volt olyan is hogy jobbra-balra is mozdult egy kicsit és máris lőttek az egésznek, ilyenkor a ,,fényudvar" is nagyobb volt.
Közben meg akartam nézni a rendelt lézer hozzászólásait, de már nem szerepelt. Hasonló áramgenerátor hűtőbordás-t találtam. Annál például már érdekes módon ,,Max.3.5W , Average 2W,, írnak. Egyik hozzászóló elvileg valami műszerrel mérte a leadott teljesítményt és 2.136W-ot írt és még meg is röntgenezte :) Sokak jónak ítélték a terméket és természetesen voltak akik rossznak.

000000000

6W már rászokta irni a kinai 15w de 7w nem lehet töbet kipéselni sima ventis hütésel dioda tokozat miat...
van olcso piros ami álitható a fokusz és ebböl a rugot kilehet veni ami a menetbe elöfesziti az optikát kéknél meglehet oldani  
rugosan...
egy lejtön végigmész lézerel 20..30cm hoszu ahol legvékonabb a vágási vonal ott a fokuszpont igy a lézer modul és a rámpád (vékony a vonalad) közti magaság a fokusz táv ere csinálsz egy etalon tömböt..rudat aztán csak azt rakosgatod munka darab és a modul közé be (tudva hogy azal ok a fokusz magaság)..[#awink]

freewind

Igen, láttam már a 15W-os kínai diódát :), de azt hiszem pont itt olvastam, hogy elvileg 5-6W-nál többet lehetetlenség kihozni ebből a technológiából folyamatos üzemmódban.
A rámpát próbáltam én is, de annál nem volt olyan jól elhatárolható a fókusz, igaz én csak 10 centis hosszban és meredeken próbáltam. Tudom hülyén hangzik, de tagnap már vízszintes nyírlapot raktam be és menet közben tekertem a lencsét :)
A távolságot már lemértem és a fókusz lencse állását is megjelöltem.
A dióda amit linkeltél, azt pasztával (CPU-nál használatossal is jó?) berakom egy hűtőbordába és kész? Ahogy nézem a lencse bent van, nem kell plusz lencse? Rákötöm egy 4.5A-os áramgenerátorra és kész? Így nem is tűnik drágának.