Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

Kicsa

Sziasztok!
2W kék lézerrel kapcsolatban lenne egy kérdésem : Van-e valami ötletetek,hogy hogyan tudnám csökkenteni/megszüntetni a gravír környezetében,a darabon 'kicsapódó füstöt'?
Próbáltam nagyobb előtolással,többször átmenni és ennek ellenkezőjét is. Lencse felől van légáramlás,a lencsére nem ég rá egyáltalán,csak a darab lesz ilyen.
Zárt dobozban van a masina elszívással : kipróbáltam azt is,hogy nem csuktam le a tetjét. Beállítottam elé egy nagy szobaventillátort max fokozaton,picivel jobb az eredmény,de még így is kozmetikázni kell. Van esetleg valami tuti módszer ennek kiküszöbölésére?
Ha utána megcsiszolom a felületet,sajnos már nem az igazi...
Köszönöm szépen!

Kelepeisz Lajos

Mit használsz, fej levegőt vagy ventilátor van a fejen?

Kicsa

Egyedi fóvókával egy kis kompresszor táplálja a fejet.Kísérletezek a paraméterekkel,de nem sok eredményt értem el eddig...lehet,hogy az alapanyag a problémás?

Kelepeisz Lajos

Kapcsold ki a fejlevegődet és próbáld meg egy kis ventillátoral elfújni vagy elszívni a füstöt a helyszínről, mert a lefelé fúvatott levegővel szabály szerűen belekényszeríted a füstöt a fa lap rostjai közé.

Kelepeisz Lajos

Gravírozásnál csak tényleg annyi levegő kell a fejbe hogy a füst ne tudjon felszállni a lencséhez, amúgy nem is kellene.

Kicsa

Köszönöm a tippet!
Kipróbáltam,jobb lett egy kicsit az eredmény. Megpróbálok felszerelni egy ventilátort a fejre,jobb híján a lézer hűtőventilátorral tudom párhuzamosítani tápellátás szempontjából.
Nem lesz egyszerű,de megpróbálom.
Jelentkezem az eredménnyel!

000000000

felszáló füst még a lézer teljesitményét is gyengiti befolyásolja közegként viselkedik gravirozás minöségén is megátszik... (vezetésnél sürü ködben látási viszonyok.....)[#alien]

ivbbss8gj

Kicsa

Köszönöm! A maszkolószalag eszembe sem jutott,e-szerint működik. A problémám,hogy a 2W-os lézer nem tudom,mennyire szeretné. Több darab készül ebből,darabonként is,több mint 1 óra munka. Nem szívesen csökkentenék még az előtolást.
(Nem vágtam még maszkolószalagot lézerrel,lehet,hogy simán viszi,ki kell próbálnom )

motion

Ilyen melónál mint amit a 13353 hsz-ban is csináltál a maszkolás nem a legjobb ötlet, mert szétszívod az agyad mire lekapirgálod a maradékot.
Én az ilyeneknél egyszerűen áttörlöm ecetes ronggyal és viszlát.
Kevés levegővel kell gravírozni, azt a kevés füstöt meg simán leviszi az ecet.

Rico

Sziasztok!
Nekem megy az elszívó és az "elfúló" is, de így is látszik rajta a füst nyoma.

Rico

PSoft

Ha fa/rétegelt lemez, próbálj mindig "porszáraz" anyagra dolgozni.
(a "garázsszáraz" kevés)
Sokkal kevesebb a füstlerakódás a széleken, mint egy csak...száraznak tűnő, száraznak mondott anyagnál.
A fából a lézer hatására kigőzölgő nedvesség csapódik le inkább a felületen, nem is a füst.
A maradék maszkolószalag leszedegetésével meg fog gyűlni a bajod, ha apró vackokat vagdosol.
Egyszer vagdostam apró bizbaszokat fóliás plexiből, a fólia előzetes leszedése nélkül...soha többet.

motion

Az a baj a plexivel hogy maszk nélkül meg nem jó vagdosni.
Ráadásul én mindkét oldalról le szoktam maszkolni, mert az aljára is hajlamos rárakódni a dzsuva, levakarni meg kész művészet úgy hogy ne karcold meg.
A védőfóliát azt persze leveszem mert azt is szívás utána leszedni.
A rétegelttel nincs fele annyi bosszúság sem.

Sok levegő kell, aztán ecetes szivacs...

zozo

Valaki tudna nekem olyan infót adni, hogy a 4 KW körüli ipari lézer milyen vastag vonalban vágna egy 12mm-es acéllemezt?
2mm-es lépcsők kellenének az alkatrész kontúrján és nem tudom, az mennyire jönne ki sarkosra.