Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

Csuhás

Volna valaki Budapesten aki tudna segíteni ha elviszem hozzá ezt a lézert? Igazából csak kíváncsi vagyok hogyan kell ezt csinálni.

Csuhás

A táp zizegése jelentősen csökkent, most pár percig gyönyörű egyenletes a kisülés majd azután kezd el zizegni.

PSoft

Szinte biztos, hogy nincs jól "kifókuszálva" az a dióda.
Lencse/optika függő is, de valahol 45-60 mm között kellene lenni a fókuszpontnak.

A rámpáról...
Ha logikusan gondolkodsz, a meredekebb rövid rámpa jobb képet ad a fókuszpont, vagy a fókusztávolság pontos detektálásához.
Egy hosszan elnyúló kis emelkedésű rámpán, nehezebb "megtalálnod" azt a pontot, ahol az optimális fókuszpont van.

PSoft

Egyébként, még rámpa se kell a fókuszpont vizuális megállapításához.
Ha cigizel, előnyben is vagy, ha nem...fújjál valami más forrásból füstöt a kilépő sugárnyalábra.
Nagyszerűen fogod látni az optikából kilépő,és összetartó, majd a fókuszpont után széttartó kúp alakú nyalábot.
Ahol a szembefordított két kúp hegye összeér, ott a fókuszpont.

freewind

Tegnap este próbálkoztam egy kicsit. A 110mm-ről 60mm-re állítottam a fókuszt. Így már jobb a vágás metszete, könnyebben ki is tudtam venni a kieső darabot (egy szállirányál kellett erősebben nyomni). De aztán rájöttem, hogy először normálisan meg kell emelnem az asztal részét, mert most csak alápakolgattam minden vackot (lézer jelenleg fixen van), szóval biztos nem sík amire ráraktam a nyír lemezt,így hiába állítom egyik sarokban, lehet a másikba már nem lesz tökéletes. Holnap elvileg szabin leszek, akkor normálisan megemelem az asztalt és akkor megpróbálom még közelebb állítani a fókuszt is 50-55mm-re. Kértem a kolléganőktől füstölőt (cigit  utálom), bevetem azt is.

Megvallom őszintén a rámpának nem látom nagy hasznát, igaz lehet én vagyok a balfasz :) Hegesztő üvegen keresztül beállítom minél jobban, utána pedig teszt először 1*120mm/min, mikor elég vékony a vonal akkor meg vágás teszt 3*120mm/min sebességgel. Ilyenkor már nagyon keveset tekerek a lencsén 10fokot vagy talán kevesebbet is.

4ybj8h3c8

Csövet vissza, a kapillárison kell átküldeni a fényt és úgy beállítani a tükröket. Az kevés a boldogsághoz, hogy a tükröket párhuzamosra állítod a cső nélkül.

Csuhás

Ok de ha bent a kapilláris akkor az maszkolja a fényt, azaz nem látom ha másfelé tükröz. Egyébként elvileg nem számít hogy bent van-e a cső. Ha mégis akkor miért?

4ybj8h3c8

Ha maszkolja akkor nem megy át rajta a fény. Az egy cső, a közepén kell végigmenni a fénynek.

Mert a párhuzamos tükrök közé lazán be lehet úgy szerelni elfordítva a csövet, hogy a fény elakad a cső falában.
Fogj egy darab vékony csövet, nézz át rajta egy pontra, majd fordítsd el a csövet a középpontja körül. Ne változott a nézőpontod, nem ment el a pont, mégse látsz át.

A lényeg az, hogy a kapilláris középpontján keresztülfűzött fényre kell állítani a tükröket. Azt sem ártana megnézni, hogy valóban síktükör van benne, van néhány fajta rezonátor, homorú tükörrel is össze lehet rakni, de ott aztán végképp nem mindegy hol találod el.

Csuhás

Elbeszélünk egymás mellett, hiszen azt írtam a második lépésben hogy úgy állítottam be a tükrök nélküli lézert hogy a pointer fénye átmenjen a kapillárison. Majd a lézert nem elmozdítva
egymás után állítottam a két visrosszakott tükröt. Ebben hol a hibalehetőség? ( Mondjuk tudok egyet: nem elég precíz a cső megfogása, alighanem hiányzik valami alkatrész mert a két leszorító lemezke egy nagyobb rádiusznak nyomja a csövet, és nem igazán ad határozott pozíciót. )

4ybj8h3c8

Összedobtam egy mórickarajzot, a Brewster, ha olyan a cső most lényegtelen. Ezen látszik, miért kell csővel beállítani, az alsó csak 2 fokkal lett elfordítva, és már nem megy át a fény.

4ybj8h3c8

"3: Kiemeltem a csövet és beraktam a hátsó tükröt."

Ne vedd ki. Csővel kell beállítani. 1 métert soknak tartom, mekkora a kapilláris átmérője és mekkora a fényfolt mire visszaverődik a tükörről.

Csuhás

A kapilláris kb 2mm átmérőjű, a visszavert fényfolt kb 4..5mm a pointer előtt levő papíron. Ha bent van a cső akkor nem látok semmit mert a kapilláris felületéről visszaverődő fény csak a tengelyvonal mentén jut át, így pl a hátsó tükröt elmozdítva alig változik a fényfolt. Cső nélkül viszont egész pontosan egybe állítható a visszavert sugár a beesővel.

000000000

Elég jó befogója van a csőnek tehát képtelenség ennyire keresztbe fordítani !
Mellesleg én is csak kiszedett csővel bírtam beállítani a tükröket, de visszatéve egyből működött !

Csuhás

Hajlok arra hogy lehet hogy már a cső haldoklik... De még nincs ötletem hogy tudnám ezt tesztelni.

Csuhás

Ha kéznél van a te lézered kattintanál egy két fotót a cső befogásáról? A háromnegyed kör alakú tömb és az üveg között neked mi van?

Más: a mágnes mi célt szolgál? Mennyire kényes a beállítása?